Πόσα ταξίδια μπορούμε αλήθεια να κάνουμε στη ζωή μας; Είναι αυτονόητο πως τόσο η διάρκεια του βίου όσο και το οικονομικό περιθώριο του καθενός μας δεν επαρκούν για την επίσκεψη και των 101 προορισμών που πρόκειται να σας παρουσιάσουμε για τις επόμενες 101 ημέρες.

Ωστόσο, ας ελπίσουμε πως μέσα από αυτήν την ομολογουμένως μεγάλη ποικιλία θα βρείτε κάτι που θα σας κινήσει το ενδιαφέρον.

Έτοιμοι; Φύγαμε!

Νο. 16. Μουσείο Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη

Το διάσημο Μουσείο Ερμιτάζ, που φιλοξενείται στα παλιά Χειμερινά Ανάκτορα, σε ένα συγκρότημα έξι κτιρίων, στις όχθες του ποταμού Νέβα, είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης.

Παράλληλα, αποτελεί το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο. Το όνομα του προέρχεται από την γαλλική λέξη “hermitage”, που σημαίνει ερημητήριο. Ο όρος αυτός χρησιμοποιούνταν από τους Γάλλους για να αναφερθούν σε οποιαδήποτε εξοχική κατοικία, που πρόσφερε ανάπαυση ή αναψυχή.

Το Μουσείο ιδρύθηκε από τη Μεγάλη Αικατερίνη το 1764. Ρώσοι πρέσβεις έλαβαν την εντολή να αγοράσουν τις σημαντικότερες συλλογές έργων τέχνης, που προσφέρονταν προς πώληση.

Αρχικά, τα έργα αποτελούσαν ιδιωτική συλλογή της αυτοκράτειρας και διατηρούνταν στα Χειμερινά Ανάκτορα, αλλά μετά το θάνατο της Αικατερίνης Β’, τα ανάκτορα εγκαταλείφθηκαν από το διάδοχο της Πέτρο Α’, ο οποίος δεν έδειξε ενδιαφέρον για την πλούσια συλλογή.

Οι διάδοχοι του όμως εμπλούτισαν τη συλλογή με νέα έργα τέχνης, καλύπτοντας ακόμα και περιόδους της αρχαιότητας. Προκειμένου να στεγαστούν κατάλληλα ανέθεσαν στον αρχιτέκτονα Λέο φον Κλέντσε την κατασκευή ενός νέου κτιρίου, που εγκαινιάστηκε το 1852 και ήταν το πρώτο μουσείο της Ρωσίας, επισκέψιμο για το κοινό.

Ανάμεσα στα σημαντικά εκθέματα του μουσείου, περιλαμβάνεται η συλλογή έργων δυτικοευρωπαϊκής τέχνης με έργα των Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ωγκύστ Ροντέν, Πάμπλο Πικάσσο, Ανρί Ματίς, Πωλ Γκωγκέν, Πωλ Σεζάν, Κλωντ Μονέ, Ρέμπραντ και πολλών ακόμα. Φιλοξενούνται ακόμα εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Ρώμη, καθώς και μεγάλες συλλογές κοσμημάτων. Ο συνολικός αριθμός των έργων που ανήκουν στις συλλογές του Ερμιτάζ ξεπερνούν τα 3.000.000.

Τα τελευταία χρόνια, από το 1990 το Ερμιτάζ απέκτησε τη παλιά του αίγλη ακολουθώντας μια μητροπολιτική πολιτιστική ανάπτυξη, υιοθετώντας μία σειρά από πρωτοβουλίες συνεργασιών και φιλόδοξων πολιτιστικών προγραμμάτων.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…

101 ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ