Πόσα ταξίδια μπορούμε αλήθεια να κάνουμε στη ζωή μας; Είναι αυτονόητο πως τόσο η διάρκεια του βίου όσο και το οικονομικό περιθώριο του καθενός μας δεν επαρκούν για την επίσκεψη και των 101 προορισμών που πρόκειται να σας παρουσιάσουμε για τις επόμενες 101 ημέρες.

Ωστόσο, ας ελπίσουμε πως μέσα από αυτήν την ομολογουμένως μεγάλη ποικιλία θα βρείτε κάτι που θα σας κινήσει το ενδιαφέρον.

Έτοιμοι; Φύγαμε!

Νο. 17. Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ

Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αφού σε λιγότερο από 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο περικλείονται περισσότεροι από 50 αιώνες ιστορίας.

Είναι χτισμένη στο ανατολικό τμήμα της σύγχρονης πόλης της Ιερουσαλήμ και οριοθετείται από τείχη, που χρησίμευαν για την οχύρωση της πόλης. Μάλιστα μέχρι το 1860 η περιοχή αυτή αποτελούσε ολόκληρη την πόλη της Ιερουσαλήμ.

Παραδοσιακά η παλιά πόλη είναι διαιρεμένη σε τέσσερα διαφορετικά τμήματα, που σήμερα αποτελούν την μουσουλμανική, τη χριστιανική, την εβραϊκή και την αρμενική συνοικία.

Αυτό το τμήμα της πόλης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον, καθώς φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό μνημείων ιδιαίτερης θρησκευτικής σημασίας. Μερικά από αυτά είναι το Όρος του Ναού, το Τείχος των Δακρύων, ο Ναός του Πανάγιου Τάφου, ο θόλος του Βράχου και το Τζαμί του Αλ Ακσά.

Το πολυτάραχο παρόν και παρελθόν της σχετίζεται άμεσα με την πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική της υπόσταση. Η διοίκηση της έχει περιέλθει σε διαφορετικούς ηγεμόνες και μέχρι πρόσφατα έχει δεχθεί πολλές αλλαγές στο διοικητικό της καθεστώς.

Συγκεκριμένα, μετά τον αραβο – ισραηλινό πόλεμο το 1948 η παλιά πόλη κατελήφθη από την Ιορδανία και οι Εβραίοι κάτοικοι της εκδιώχθηκαν. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου των έξι ημερών το 1967, το Ισραήλ κατέλαβε την παλιά πόλη, όπως και το υπόλοιπο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της πόλης, με αυξημένη τουριστική κίνηση και ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της εποχής των σταυροφόρων, υπήρχαν τέσσερις πύλες στην παλιά πόλη, μια σε κάθε πλευρά . Τα σημερινά τείχη, που κατασκευάστηκαν από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, έχουν συνολικά έντεκα πύλες, αλλά μόνο επτά είναι ανοιχτές. Μέχρι το 1887, κάθε πύλη έκλεινε πριν το ηλιοβασίλεμα και άνοιγε την ανατολή.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…

101 ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ