Πόσα ταξίδια μπορούμε αλήθεια να κάνουμε στη ζωή μας; Είναι αυτονόητο πως τόσο η διάρκεια του βίου όσο και το οικονομικό περιθώριο του καθενός μας δεν επαρκούν για την επίσκεψη και των 101 προορισμών που πρόκειται να σας παρουσιάσουμε για τις επόμενες 101 ημέρες.

Ωστόσο, ας ελπίσουμε πως μέσα από αυτήν την ομολογουμένως μεγάλη ποικιλία θα βρείτε κάτι που θα σας κινήσει το ενδιαφέρον.

Έτοιμοι; Φύγαμε!

Νο. 23. Grand Canyon, Αριζόνα

Το τεράστιο σε μήκος και εντυπωσιακό αυτό φαράγγι, που σμιλεύτηκε από τον ποταμό Κολοράντο, βρίσκεται στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι το μεγαλύτερο του κόσμου.

Το Grand Canyon αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά θαύματα και διδάσκει πολλά στους επιστήμονες για την ιστορία του κόσμου. Έτσι, το 1919 ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός των Η.Π.Α. και το 1979 Τόπος Παγκόσμιας Κληρονομιάς, εξαιτίας της επιστημονικής του σημασίας.

Το μήκος του φτάνει τα 446 χιλιόμετρα, το πλάτος του μεταξύ 6,5 και 29 χιλιόμετρα και το βάθος του τα 1,83 χιλιόμετρα.

Το μεγάλο βάθος της χαράδρας έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται διαφορετικοί τύποι κλίματος σε διάφορα σημεία του. Για παράδειγμα το χειμώνα, τα υψηλότερα σημεία του καλύπτονται από χιόνι. Στο Νορθ Ριμ, την ψυχρότερη περιοχή του, το χιόνι φτάνει κατά μέσο όρο τα 3 μέτρα ύψος. Στο βάθος όμως του φαραγγιού το τοπίο είναι ζεστό και θυμίζει έρημο.

Παρόλο που η χαράδρα δείχνει γυμνή, οι κλιματολογικές διακυμάνσεις διασφαλίζουν την επιβίωση σε πολλά είδη φυτών και ζώων. Υπάρχουν επάνω από 1000 είδη ανθοφόρων φυτών και τουλάχιστον 300 είδη πουλιών.

Στο θερμότερο βάθος επικρατούν οι κάκτοι. Οι γκρίζες αλεπούδες και οι ραβδωτοί σκίουροι ζουν στα ψυχρότερα τοιχώματα της χαράδρας, ενώ οι σαύρες και οι σκορπιοί προτιμούν τον πυθμένα της χαράδρας.

Πριν από τον αποικισμό της Αμερικής από τους Ευρωπαίους, στην περιοχή ζούσαν φυλές ιθαγενών Αμερικανών.

Ο πρώτος Ευρωπαίος που αντίκρισε το Grand Canyon ήταν ο Ισπανός Γκαρσία Λόπες ντε Κάρδενας το 1540.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…

101 ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ