Όταν τα ευρωπαϊκά καφέ έγιναν στέκια διανοούμενων στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, μετατράπηκαν σε πολιτιστικούς χώρους με περίτεχνη διακόσμηση που θυμίζει παλάτι.

Την τέχνη του «καφέ» ακολούθησαν οι πόλεις όλου του κόσμου και τα αυτά τα καφέ σήμερα αποτελούν τα must σημεία επίσκεψης του ψαγμένου ταξιδιώτη. Αυτά είναι τα 10 καλύτερα και πιο δημοφιλή καφέ στον κόσμο και σας τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα, τόσο λόγω της εντυπωσιακής τους εσωτερικής διακόσμησης όσο και των μοναδικών εδεσμάτων που προσφέρουν.

New York Cafe, Βουδαπέστη

Αυτός ο θρύλος της Βουδαπέστης υπήρξε σημείο συνάντησης καλλιτεχνών στις αρχές του 20ου αιώνα. Πρόσφατα ανακαινισμένο από τον σχεδιαστή Adam Tihany διατηρεί ένα εκθαμβωτικά επιχρυσωμένο εσωτερικό, διαθέτει περίτεχνα φωτιστικά και πίνακες ζωγραφικής στην οροφή του που αναμιγνύονται άψογα με την σύχρονη επίπλωση. Σήμερα εκτός από καφέ είναι και εστιατόριο καλοσωρίζοντας ντόπιους και τουρίστες στα τραπεζάκια από καθρέφτη προσφέροντας παραδοσιακά και ιταλικά πιάτα υπό τους ήχους chill-out μουσικής, ενώ συχνά γίνονται παραστάσεις από ντόπιους καλλιτέχνες.

Caffe Florian, Βενετία

Οι παλιές καλές μέρες της Βενετίας αντανακλώνται τόσο στα μοναδικής αισθητικής palazzi όσο και στα ιστορικά της καφέ. Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι το Caffe Florian που σας ταξιδεύει στον 18ο αιώνα με τοιχογραφίες και μεγάλους καθρέπτες να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού του διάκοσμου. Υπήρξε στέκι καλλιτεχνών και συγγραφέων στο παρελθόν και σήμερα αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο. Ως εκ τούτου, μην εκπλαγείτε αν σας χρεώσουν 10 ευρώ για έναν καφέ. Παρόλα αυτά αξίζει να το επισκεφθείτε για την εκπληκτική του τοποθεσία, που φιλοξενεί επίσης την Bienalle της Βενετίας.

Cafe Central, Βιέννη

Παρά τους μνημειώδεις δρόμους και τα κτίρια των ανακτόρων που κατακλύζουν την πόλη, τα ιστορικά καφέ είναι τα πραγματικά αξιοθέατα της Βιέννης. Τα βιεννέζικα καφέ είναι πηγή έμπνευσης για αμέτρητες καφετέριες σε όλο τον κόσμο και σίγουρα το Cafe Central είναι το πιο εντυπωσιακό από όλα. Στεγάζεται σε ένα ιστορικό παλάτι, διαθέτει μαρμάρινους κίονες, τεράστιους πολυελαίους και θολωτά ταβάνια. Όπως συμβαίνει συχνά με τις ιστορικές καφετέρειες, σήμερα την επισκέπτονται ως επί το πλείστον τουρίστες, αλλά προσελκύει και ντόπιους με ζωντανή κλασσική μουσική κάθε απόγευμα.

Cafe Imperial, Πράγα

Η ακμάζουσα περίοδος της Πράγας για το άνοιγμα καφετερειών στα τέλη του 19ου αίωνα οδήγησε στη δημιουργία αρκετών καφέ στην πόλη. Αν και πολλά σταμάτησαν τη λειτουργία τους μετά και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, πολλά ακόμα διασώθηκαν και έχουν κερδίσει την παλιά τους δόξα. Το Café Imperial είναι το καλύτερο παράδειγμα, γνωστό ως Art Deco στολίδι της πόλης. Τα περίτεχνα ψηφιδωτά του και η εσωτερική σκεπή από κεραμίδια δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό για πρωινό καφέ, απογευματινό τσάι ή μια ποικιλλία από τσέχικα πιάτα.

Cafe de la Paix, Παρίσι

Λέγεται ότι το καλύτερο καφέ του κόσμου είναι το Le Procope στο Παρίσι, ενώ οι πιο διάσημες καφετέρειες της πόλης είναι τα Café Flore και Les Deux Magots. Εξίσου τουριστικό είναι και το Cafe de la Paix, μόνο που αξίζει πραγματικά να το επισκεφθείτε, αφού έχει το πιο εντυπωσιακό εσωτερικό σε όλο το Παρίσι. Χτίστηκε από τον ίδιο αρχιτέκτονα που έφτιαξε το κτίριο της Όπερας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι του. Έχει περίτεχνο ταβάνι, επιχρυσωμένους τοίχους και μαρμάρινα τραπέζια, ενώ μνημειώδη είναι και τα γλυκά του.

Majestic Café, Πόρτο

Τα πιο διάσημα καφέ της Πορτογαλίας, βρίσκονται σίγουρα στην πρωτεύουσα της, τη Λισαβόνα. Παρόλα αυτά στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας θα βρείτε το πιο εντυπωσιακό καφέ. Από την πρόσοψη μέχρι το εσωτερικό του το Café Majestic παραμένει ένα όμορφο σκηνικό για να απολαύσετε τον καφέ σας. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται εκεί, το καθιστούν κάτι περισσότερο από ένα τουριστικό αξιοθέατο. Μι υπέροχη ατμόσφαιρα Belle Epoque θα σας περιβάλλει στην κύρια άιθουσα, ενώ ο ελκυστικός του χειμερινός κήπος έχει ως αποτέλεσμα τις άπειρες καταχωρήσεις του σε coffeetable βιβλία με θέμα τις καφετέρειες.

Café Confeitaria Colombo, Ρίο ντε Τζανέιρο

Εμπνευσμένο από μεγάλα ευρωπαϊκά καφέ το Confeitaria Colombo ήταν το πιο δημοφιλές μέρος στην αλλαγή του 20ου αιώνα. Φιλοξένησε πολιτιστικές εκδηλώσεις και ήταν το πλέον κατάλληλο μέρος για gossip από τις ανώτερες κοινωνικά τάξεις κατά τη διάρκεια του απογευματινού καφέ τους. Τα τεράστια βιτρό του και το γεμάτο διακοσμητικά και κεθρέπτες εσωτερικό του θυμίζει κάτι από Γαλλία. Πορτογαλία και Βέλγιο. Όλα αυτά τα στοιχεία δημιουργούν έναν πολυτελή art nouveau χώρο για να απολαύσετε κλασική βραζιλιάνικη κουζίνα, νόστιμα γλυκά ή απλά ένα φλιτζάνι τσάι και τον διάσημο βραζιλιάνικο καφέ.

Caffe Gambrinus, Νάπολη

Πρόκειται για μια θρυλική καφετέρεια όχι μόνο επειδή είναι η παλαιότερη της πόλης, αλλά γιατί από τότε που άνοιξε στα μέσα του 19ου αιώνα έχει φιλοξενήσει μέλη βασιλικών οικογενειών, καλλιτέχνες και διασήμους που προσελκύονται από την ομορφιά του εσωτερικού του. Περιλαμβάνει έργα από μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής, γλυπτά, καθώς και μια σειρά από αντίκες, που μπορείτε να θαυμάσετε πίνοντας τον καπουτσίνο σας ή δοκιμάζοντας ένα κέικ. Τραπεζάκια τοποθετούνται και έξω, αλλά με τόσο εντυπωσιακό εσωτερικό καλύτερα να μείνετε μέσα στο αποκαλούμενο από πολλούς «σαλόνι της Νάπολης».

Cafe Tortoni, Μπουένος Άιρες

Αυτό το art nouveau καφέ αποτελεί μια σημαντική πολιτιστική στάση του Μπουένος Άιρες εδώ και πολλά χρόνια. Πολλά από τα διάσημα ονόματα της πόλης το έκαναν δεύτερο σπίτι τους και παραμένει ένα αξιοσημείωτο μέρος για τα βιτρώ, τα μάρμαρα και τις φωτογραφίες που στολίζουν τους τοίχους. Εκτός από καφέ θα γευτείτε υπέροχα γλυκά, με τη συνοδεία tango shows και βραδιές ποίησης. Οι ντόπιοι εξακολουθούν να υπερτερούν αριθμητικά των τουριστών, που αγαπούν τη σοκολάτα με το παραδοσιακό γλυκό churros μέσα σε μια διαχρονική ατμόσφαιρα.

Caffe Greco, Ρώμη

Το παλαιότερο και πιο διάσημο καφέ της πόλης έχει προσφέρει καφέ σε πολλές ιστορικές προσωπικότητες της Ευρώπης και σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί καταφύγιο για τους διανοούμενους και τους πολιτικούς. Η θέση του στο πιο πολυτελές εμπορικό δρόμο της πόλης κοντά στον τουριστικό μαγνήτη της Piazza di Spagna εγγυάται ότι έχει πάντα πολύ κόσμο και μοναδική ατμόσφαιρα. Είναι γεμάτο καθρέπτες, ρομαντικούς πίνακες, ξύλο, μάρμαρο και έπιπλα εποχής που του προσδίδουν μια μοναδική γοητεία.