Ήρεμη και ζωντανή, κοντά στην Αθήνα κι όμως τόσο μακριά από όλα, η Κύθνος είναι ένας προορισμός, που αξίζει να επισκεφθείτε, να ανακαλύψετε και να αγαπήσετε.

Με μια πανέμορφη χώρα που συγκεντρώνει όλες τις ομορφιές του κυκλαδίτικου τοπίου, αλλά και με πολλά ακόμα μέρη που θα σας ενθουσιάσουν, το νησί σας υποδέχεται για στιγμές απόλυτης καλοκαιρινής χαλάρωσης και διασκέδασης.

Αν και οι επιλογές σας για περιήγηση είναι πολλές, διαλέξαμε και σας προτείνουμε 10 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε από την Κύθνο.

1. Μια βόλτα στη Χώρα δεν είναι ποτέ αρκετή. Αυτός ο όμορφος, γραφικός οικισμός θα κλέψει την καρδιά σας από την πρώτη στιγμή. Κατάλευκα σπιτάκια, φρεσκοασβεστωμένα δρομάκια, μικρές πλατείες, όμορφες εκκλησίες και μια πληθώρα από καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ θα σας κρατήσουν στην αγκαλιά τους από το πρωί μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Περπατήστε στα ασπρισμένα σοκάκια της, κάτω από τα καταστέγια (διαβάσεις κάτω από τα σπίτια) και τις ολάνθιστες βουκαμβίλιες και ανακαλύψτε τις ολόλευκες εκκλησίες, που δεσπόζουν σε αρκετά σημεία.

Η παλαιότερη είναι ο Άγιος Σάββας, αλλά αξίζει να δείτε και το Σωτήρα με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το Χριστό με την εικόνα του περίφημου αγιογράφου Σκορδίλη. Χαλαρώστε στην πιάτσα, τον κεντρικό πεζόδρομο της Χώρας και πιείτε τον καφέ σας στην «Αμορούζα» ή στον «Κουρσάρο», απολαύστε γλυκιές λιχουδιές στο «Μέλι» και το βράδυ παραδοσιακό δείπνο στο «Στέκι του Ντέτζη», στην φιλόξενη αυλή του ή στην όμορφη βεράντα. Για ποτό, ιδανική είναι η ατμοσφαιρική βεράντα της καφετέριας «Πανωχώρι».

2. Ακολουθώντας το δρόμο από το λιμάνι προς τα νότια του νησιού θα συναντήσετε τη Δρυοπίδα, ένα όμορφο χωριό χτισμένο σε κοιλάδα, αθέατο από τη θάλασσα. Εκεί θα βρείτε το Λαογραφικό, Βυζαντινό και Αγροτικό Μουσείο. Η Δρυοπίδα χαρακτηρίζεται από το νεοκλασικό ρυθμό των σπιτιών της και ξεχωρίζει σαν παραδοσιακό χωριό μέσα στις Κυκλάδες, αφού είναι το μοναδικό χωριό με κεραμοσκεπές.

Το χωριό και η απέναντι γειτονιά του, ο Γαλατάς, είναι γεμάτο με πανέμορφες εκκλησιές όπως η επιβλητική Αγία Άννα και ο Άγιος Μηνάς, στον οποίο υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο μεγάλης αξίας και δεσποτικός θρόνος σπάνιας λαϊκής τέχνης.



3. Στη Δρυοπίδα θα δείτε και ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας, το Καταφύκι.
Το φυσικό μέρος του σπηλαίου δημιουργήθηκε από έναν υπόγειο χείμαρρο, ο οποίος λάξευσε καλλιτεχνικά τα τοιχώματα και το τεχνητό από την εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος. Υπήρξε καταφύγιο των κατοίκων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και έχει συνδεθεί και με τη θρησκεία, αφού μετά την Ανάσταση οι κάτοικοι του χωριού έστηναν γλέντι στη «μεγάλη πλατεία» του σπηλαίου.

4. Το γραφικό λιμανάκι των Λουτρών είναι μια ιδανική επιλογή, τόσο για πρωινό καφέ και βουτιά στη θάλασσα, όσο και για χαλαρωτικό ποτάκι στο «Καρνάγιο», πάνω στο κύμα και φαγητό σε μια από τις παραδοσιακές ταβέρνες με τα τραπεζάκια πάνω στην άμμο. Τα Λουτρά είναι γνωστά για τις δύο ιαματικές πηγές τους, οι οποίες έδωσαν στο νησί το δεύτερο όνομα του, «Θερμιά». Το λιτό και καθαρό υδροθεραπευτήριο διαθέτει ιδιωτικά δωμάτια με μαρμάρινες μπανιέρες και είναι ιδιαίτερα οικονομικό. Μεγάλος αριθμός επισκεπτών έρχεται εδώ κάθε χρόνο, αφού έχει αποδειχθεί ότι τα ζεστά νερά των πηγών ενδείκνυνται για τη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών και γυναικολογικών παθήσεων.

5. Η Αγία Ειρήνη της Κύθνου, είναι αναμφισβήτητα η πλέον γραφική γωνιά του νησιού και βρίσκεται πολύ κοντά στα Λουτρά. Το αυθεντικό κυκλαδίτικο χρώμα του μικρού οικισμού με τα κατάλευκα σπίτια και το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, που στέκεται στην άκρη του φυσικού απάνεμου λιμανιού δημιουργούν μια ανεπανάληπτη γοητεία στο τοπίο.

Την ομορφιά του τόπου συμπληρώνει το φημισμένο εστιατόριο «Άριας» του Κώστα Βλαστάρη (Σούμας, το «καλλιτεχνικό» του), που μεταμόρφωσε το παλαιό καφενείο του πάππου του σε σύγχρονο εστιατόριο. Τα τραπέζια στην προκυμαία, με ομπρέλες το πρωί και κεράκια το βράδυ, υποδέχονται τους φίλους του μαγαζιού, που κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή χάρη στην ατμόσφαιρα, τη θέση και τη διακόσμησή του. Για τα υπόλοιπα φροντίζει ο Σούμας… Δικός σας από την πρώτη στιγμή, φιλικός και με χιούμορ, προσφέρει ό,τι τραβάει η όρεξή σας, από καφέ ελληνικό μέχρι αστακό!

6. Σπουδαίας αρχαιολογικής σημασίας είναι η περιοχή του Βρυόκαστρου, όπου ήταν χτισμένη η αρχαία Κύθνος. H παραθαλάσσια τειχισμένη πόλη κατοικήθηκε αδιάκοπα από τον 10ο αι. π.X. ως τον 6ο/7ο αι. μ.X. Μεταξύ άλλων, έχουν εντοπιστεί λείψανα του τείχους, ιερό αφιερωμένο στη Δήμητρα, θεμέλια ναών και βωμών, σπήλαια που χρησίμευαν στη συγκέντρωση νερού, καθώς και ίχνη από την αγορά της πόλης.

7. Βόρεια των Λουτρών, και σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων περίπου (και 45′ από μονοπάτι), θα δείτε το μεσαιωνικό κάστρο της Ωριάς ή του Κατακέφαλου. Εδώ βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού. Σώζονται η πύλη, ερείπια τειχών, σπιτιών και δεξαμενών, καθώς και οι εκκλησίες της Aγίας Tριάδας (ερειπωμένη, με φθαρμένες τοιχογραφίες) και της Kεραλεούσας, κοντά στην είσοδο του κάστρου.

8.  Ένας από τους ομορφότερους παραθαλάσσιους οικισμού είναι αυτός της Κανάλας. Πήρε το όνομα του από την προστάτιδα του νησιού, την Παναγία της Κανάλας, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε από ψαράδες σε ένα κανάλι. Επισκεφθείτε το πευκόφυτο ακρωτήρι, που φιλοξενεί την εκκλησία με τον εντυπωσιακό και περιποιημένο περιβάλλοντα χώρο, στον οποίο είναι χτισμένα δωμάτια, που φιλοξενούν τους πιστούς στη γιορτή της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο, όταν γίνεται και το μεγάλο πανηγύρι.

9. Ανακαλύψτε μια προς μια τις παραλίες του νησιού. Οι πιο δημοφιλείς βρίσκονται στη διαδρομή που συνδέει το λιμάνι, το Μέριχα, με τη Χώρα. Θα φτάσετε εύκολα στην μεγάλη αμμουδιά της Επισκοπής, με το όμορφο beach bar «Pundaki» και τα σκιερά αρμυρίκια, που φτάνουν μέχρι εκεί που σκάει το κύμα, αλλά και στην Απόκρουση. Για οικογενειακές βουτιές προτιμήστε τα Λουτρά, αλλά και τη Νάουσα, το Ζογκάκι και τις Λεύκες. Κοντά στα Λουτρά θα βρείτε τον ορμίσκο του Αϊ-Σώστη και την όμορφη παραλία Ποτάμια.

10. Μην φύγετε από το νησί αν δεν επισκεφθείτε την παραλία Κολώνα, μια αμμουδερή λωρίδα, που συνδέει την Κύθνο με το νησάκι του Αγίου Λουκά. Την αποκαλούν και «Βασίλισσα» και θα καταλάβατε το γιατί, αμέσως μόλις φτάσετε εκεί. Ο δρόμος είναι αρκετά δύσκολος, αλλά το τοπίο θα σας αποζημιώσει. Δυο όμορφες παραλίες που σχηματίζονται εκατέρωθεν, δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο και μια μοναδική ενέργεια, που σε παρασύρει. Κολυμπήστε στα κρυστάλλινα νερά, παίξτε με την άμμο και απολαύστε το ηλιοβασίλεμα σε μια παραλία, που θα σας μείνει αξέχαστη.