Ένα νησάκι μικρό, που κρύβει αμέτρητες ομορφιές για ανακάλυψη, σας περιμένει στο σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Η δημοφιλής Σχοινούσα με τους κουκλίστικους οικισμούς και τις χρυσές αμμουδιές θα σας χαρίσει ανέμελες καλοκαιρινές στιγμές και απόλυτη χαλάρωση.

Το Visit Greece μας παρουσιάζει αυτόν τον όμορφο προορισμό. Η Σχοινούσα χρωστά το όνομά του στο θαμνώδες φυτό σχίνο που ευδοκιμεί σε όλο το νησί. Το λιμάνι του νησιού, το Μερσίνι, θεωρείται από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Εδώ το αυτοκίνητο θεωρείται περιττή πολυτέλεια, μιας και τα μόλις 9 τ. χλμ. μπορείτε να τα εξερευνήσετε με τα πόδια σε μιάμιση ώρα το πολύ. Οι λιγοστοί της κάτοικοι μοιράζονται σε τρείς οικισμούς: Τη Χώρα (Παναγιά), μια πραγματική αποκάλυψη, με τα χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα σπιτάκια πνιγμένα στους βασιλικούς και τις μπουκαμβίλιες∙ το απάνεμο Μερσίνι, κρυψώνα των πειρατών και σήμερα ένα από τα ασφαλέστερα καταφύγια μικρών σκαφών σ’ ολόκληρο το Αιγαίο∙ τη μικρούλα Μεσαριά, περιτριγυρισμένη από καρπερούς μπαξέδες και αμπελάκια.

Κολυμπήστε: Πάνω από μια ντουζίνα παραλίες, όλες αμμουδερές, σας καλωσορίζουν στον γαλανό τους παράδεισο. Ξεχωρίζουν το Τσιγκούρι, το Λιβάδι, η Αλυγαρία, η Φοντάνα, ο Αλμυρός, η μεγάλη ακτή του Λιόλιου, το Σιφνέικο, το Φύκιο, και ο Γερο-Λιμιώνας με τη λευκή άμμο.

Δείτε: Το Λαογραφικό Μουσείο στη Χώρα και την εκκλησία της Παναγίας της Ακαθής στην οποία βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας του Ακάθιστου Ύμνου. Ενδιαφέρον, επίσης, έχουν οι τρείς ανεμόμυλοι, η Σπηλιά του Μανιάτη και η Σπηλιά των Ψαράδων κοντά στο λιμάνι και το μικρό κάστρο στη περιοχή Φουντάνα.

Διασκεδάστε: Η Σχοινούσα διατηρεί ζωντανή μια σημαντική πολιτιστική παράδοση, που μένει αξέχαστη στους τυχερούς επισκέπτες της. Ξεχωρίζουν το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας της Ακαθής, την τελευταία Παρασκευή των Χαιρετισμών, και της Παναγίας, τον Δεκαπενταύγουστο, του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου και του Ευαγγελισμού, στις 25 Μαρτίου. Στα πανηγύρια προσφέρονται νόστιμα τοπικά φαγητά, ενώ τα παραδοσιακά μουσικά όργανα και οι χοροί κρατούν αμείωτο το κέφι μέχρι το πρωί.