Πόσα ταξίδια μπορούμε αλήθεια να κάνουμε στη ζωή μας; Είναι αυτονόητο πως τόσο η διάρκεια του βίου όσο και το οικονομικό περιθώριο του καθενός μας δεν επαρκούν για την επίσκεψη και των 101 προορισμών που πρόκειται να σας παρουσιάσουμε για τις επόμενες 101 ημέρες.

Ωστόσο, ας ελπίσουμε πως μέσα από αυτήν την ομολογουμένως μεγάλη ποικιλία θα βρείτε κάτι που θα σας κινήσει το ενδιαφέρον.

Έτοιμοι; Φύγαμε!

Νο. 95: Τζεμάα Ελ Φνα, Μαρακές, Μαρόκο

Όταν βλέπουμε μια ταινία που διαδραματίζεται στη Μέση Ανατολή, πάντοτε θα υπάρχει μια σκηνή που εκτυλίσσεται σε μια πολύβουη αγορά, με γητευτές φιδιών και πολλούς ανθρώπους να παζαρεύουν την τιμή χαλιών και άλλων αγαθών. Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα στην πλατεία Τζεμάα Ελ Φνα στο Μαρακές του Μαρόκο! Αν σας αρέσουν οι είναι γεμάτες από ζωή μέρες και νύχτες, θα πρέπει να το επισκεφθείτε οπωσδήποτε.

Η πλατεία Τζεμάα Ελ Φνα βρίσκεται στη σκιά του όρους Άτλαντας, είναι αναγνωρισμένη από την UNESCO και προσελκύει κάθε καρυδιάς καρύδι – εμπόρους, μάγειρες, τουρίστες, γητευτές φιδιών, εκπαιδευτές μαϊμούδων, πραγματικά τους πάντες! Οι πλανόδιοι καλλιτέχνες και θεατρίνοι κατακλύζουν την πλατεία από το 1050 μέχρι σήμερα. Έως τότε, η πλατεία Τζεμάα Ελ Φνα ήταν τόπος δημοσίων εκτελέσεων – και για την ακρίβεια, το όνομά της σημαίνει «συνάθροιση των νεκρών», υπενθυμίζοντας στους ντόπιους το σκοτεινό της παρελθόν.

Το μεσημέρι η πλατεία σφύζει από ζωή. Θα δείτε γητευτές φιδιών να παίζουν ουσιαστικά τη ζωή τους κορώνα γράμματα, μικροπωλητές να διαλαλούν την πραμάτεια τους και καλλιτέχνες τατουάζ να αποτυπώνουν την τέχνη τους στο σώμα των πελατών τους. Τα δρομάκια που βγαίνουν στην πλατεία είναι πάρα πολλά, οπότε αν θέλετε να εξερευνήσετε τα περίχωρα καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν τουριστικό οδηγό, αλλιώς κινδυνεύετε να χαθείτε.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι δραστηριότητες όλο και πολλαπλασιάζονται, έως ότου πέφτει η νύχτα· και τότε ξεκινά η πραγματική διασκέδαση, με την πλατεία να μεταβάλλεται σε ένα υπερμέγεθες υπαίθριο εστιατόριο, καθώς οι μικροπωλητές και οι πλανόδιοι μάγειρες ετοιμάζουν τοπικές νοστιμιές, όπως ψητά ψάρια, κρέατα, μέχρι και κεφαλάκια αρνιού ή μαγειρευτά σαλιγκάρια.

Πολλοί πιστεύουν πως μια επίσκεψη στο Τζεμάα Ελ Φνα είναι μια συγκλονιστική εμπειρία, κι αν είστε λάτρης των ταξιδιών, είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε στη ζωή σας!

Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες…

101 ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ