Την ξέρουμε για τις παραλίες της, αγαπάμε τις θάλασσές της, λατρεύουμε τους ανθρώπους της. Η Νάξος όμως, εκτός από αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός με αξιοζήλευτες ακρογιαλιές, έχει και πολύ όμορφα ορεινά μέρη – όπως είναι η Απείρανθος.

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νησιού, σε υψόμετρο μεταξύ 600 και 700 μέτρων, στο βουνό Φανάρι. Μετά το Φιλώτι, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του νησιού.

«Τ’ Απεράθου», όπως αποκαλούν την Απείρανθο οι Ναξιώτες, έχει ξεχωριστή ατμόσφαιρα, διαφορετική από αυτή που συναντάμε συνήθως στα κυκλαδονήσια. Οι κεντρική πλατείες με τα παραδοσιακά καφενεία πλαισιώνεται από όμορφα σπίτια που αποτυπώνουν την ιστορία τους, καλντερίμια με μαρμαρόπλακες και καμάρες και ενετικούς πύργους. Το χωριό ξεχωρίζει για το γλωσσικό ιδίωμα, τα έθιμα και τα ήθη του, καθώς οι κάτοικοί του προέρχονται από άλλες περιοχές, όπως η Μικρά Ασία και η Κρήτη.

Δραστήριοι και ανήσυχοι, οι Απειρανθίτες δεν σταματούν να εξελίσσονται και να αναπτύσσουν την πολιτιστική τους δραστηριότητα. Στην Απείρανθο βρίσκεται η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη των Κυκλάδων αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Γεωλογικό Μουσείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Λαογραφικό και το Μουσείο Παιδικού Πολιτισμού Αιγαίου!

Μην παραλείψετε μια στάση στις εκκλησίες του χωριού και ειδικά την Αγία Κυριακή που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα.

ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ