Χτισμένη στις παρυφές του Ταϋγέτου, στην καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου, η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου, μετά την Πάτρα. Η πολυπρόσωπη Καλαμάτα είναι ένα σύγχρονο αστικό κέντρο με τη δική του καθημερινότητα και ζωή και ταυτόχρονα η νευραλγική θέση της, με την ευεργετική αύρα της θάλασσας, της δίνει ξεχωριστό «αέρα» και ατμόσφαιρα που διαφέρει.

Η καρδιά της πόλης χτυπά στο ιστορικό κέντρο της αλλά και στην παραλία, όπου όλο τον χρόνο συρρέουν οι ντόπιοι και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και το καλοκαίρι προστίθενται και οι τουρίστες. Η πόλη τα έχει όλα: δραστηριότητες, ενδιαφέροντα σημεία, υπέροχες παραλίες, γραφικά χωριά γύρω, περίφημα μνημεία αλλά και τουριστικές υποδομές για όλους. Έτσι, ο ταξιδιώτης μπορεί να εξερευνήσει την ίδια την Καλαμάτα αλλά και να την αξιοποιήσει ως αφετηρία για γνωριμία με τη γύρω περιοχή.

Η ιστορία της πόλης χάνεται στους αιώνες. Αναφέρεται στον Όμηρο ως Φαρές, πόλη χτισμένη περίπου στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το φράγκικο κάστρο, ενώ το λιμάνι της χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την ακμή της. Οι σεισμοί του 1986 σημάδεψαν την Καλαμάτα, αφήνοντας πίσω τους θύματα και ζημιές. Όμως η πόλη ανασυγκροτήθηκε και βρήκε ξανά τον ρυθμό της.

Το καλοκαίρι το παραλιακό μέτωπο είναι το hotspot της πόλης. Εστιατόρια, καφετέριες και μπαράκια στη λεωφόρο Ναυαρίνου και τη μεγάλη ευθεία της παραλίας της Καλαμάτας γεμίζουν κόσμο που απολαμβάνει την ευχάριστη ζωή της πόλης και τις χαρές του ελληνικού καλοκαιριού. Στον λόφο της Βέργας η θέα της φωτισμένης πόλης είναι μαγευτική. Μια καλή ευκαιρία για να επισκεφθεί κανείς την Καλαμάτα είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της πόλης, που αναδεικνύει τα πολιτιστικά ενδιαφέροντά της και την καλλιτεχνική ταυτότητα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ