Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας βρίσκεται στην ανατολική Μοραβία και συνδυάζει μια ήρεμη, φιλόξενη ατμόσφαιρα σε ένα μεσαιωνικό σκηνικό.

Μεταξύ του 1788 και του 1791 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης έμενε στην πόλη ενώ μια οδός στη γειτονιά του φέρει το όνομά του (Ypsilantiho).

Το Μπρνο αποτέλεσε ένα από τα κορυφαία κέντρα πειραματικής αρχιτεκτονικής στις αρχές του 20ού αιώνα και η προστατευόμενη από την Unesco Villa Tugendhat θεωρείται αριστούργημα λειτουργικού σχεδιασμού.

Στο κέντρο της αγοράς Zelný, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, βρίσκεται το ιδιαίτερο μπαρόκ σιντριβάνι Parnassus που χρονολογείται από το 1695 και οι τρεις γυναικείες φιγούρες του αντιπροσωπεύουν τη Βαβυλώνα, την Περσία και την Ελλάδα.

Σκαρφαλωμένο στην κορυφή του λόφου Petrov στην καρδιά του Μπρνο, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Πέτρου και Παύλου θεωρείται εθνικό πολιτιστικό μνημείο και παραμένει ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης λόγω της υπέροχης αρχιτεκτονικής του.

Κατασκευασμένο τον 13ο αιώνα, το μπαρόκ κάστρο Spilberk χτίστηκε από τον Τσέχο βασιλιά Přemysl Otakar τον 2ο και εκτός από τόπο κατοικίας του, λειτούργησε ως φρούριο και φυλακή ενώ σήμερα φιλοξενεί το μουσείο της πόλης.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα σπήλαια Moravian Karst και το φαράγγι του Macocha και να περιηγηθείτε με βάρκα κατά μήκος ενός υπόγειου ποταμού.

Μόλις 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του κέντρου της πόλης του Μπρνο, το μεσαιωνικό κάστρο Veveri ατενίζει τον ποταμό Svratka.

Τα καλοκαίρια πραγματοποιείται το Grand Prix μοτοσικλέτας ενώ κάθε χρόνο από τις 21 Μαΐου μέχρι τις 7 Ιουνίου η πόλη φιλοξενεί το διεθνές φεστιβάλ πυροτεχνημάτων και αερόστατων Ignis Brunensis. Τα φαντασμαγορικά σόου με συνοδεία μουσικής ζωντανεύουν το Μπρνο και εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

Πληροφορίες – Φωτογραφίες

rnntsx1Μπρνο / Τσεχία

Διαφορά ώρας: 1 ώρα πίσω

Νόμισμα: Κορώνα Τσεχίας (0.037 ευρώ)

Απόσταση: Δεν υπάρχει απευθείας πτήση και η διάρκεια του ταξιδιού είναι 10 ώρες και 40 λεπτά από την Αθήνα και 7 ώρες από τη Θεσσαλονίκη μέσω Κωνσταντινούπολης και Μονάχου.

rnntsx2 rnntsx3 rnntsx4 rnntsx5 rnntsx6 rnntsx8

tsse4e

rnntsx7

rnntsx9