Στις τόσες ομορφιές της Ρόδου, τα κάστρα, τους πανέμορφους οικισμούς, τις εκθαμβωτικές παραλίες και την ατμόσφαιρα που παραπέμπει στην εποχή των ιπποτών, η Κοιλάδα των Πεταλούδων ξεχωρίζει για το εξαιρετικό φυσικό κάλλος και βέβαια τους φτερωτούς «κατοίκους» της.

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Θεολόγος, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, και είναι ένας από τους σπάνιους βιότοπους της Ευρώπης. Η περιοχή είναι το καλοκαιρινό «καταφύγιο» της πεταλούδας της Ρόδου που ονομάζεται Πεταλούδα η Τετραγωνόστικτος ή Panaxia Quadripunctaria. Στην εντυπωσιακή Κοιλάδα οι συνθήκες είναι ιδανικές για την αναπαραγωγή των πεταλούδων, οι οποίες περνούν μέσα στην πλούσια βλάστηση και τα άφθονα τρεχούμενα νερά, το καλοκαίρι τους.

Ο ποταμός Πελεκάνος, που διαρρέει την Κοιλάδα, δημιουργεί εντυπωσιακούς φυσικούς σχηματισμούς που αναδεικνύουν την ομορφιά του τοπίου: λιμνούλες, ρυάκια, μικρούς καταρράκτες. Όλα αυτά πλαισιωμένα από μπόλικο πράσινο- μάλιστα στην περιοχή ευδοκιμεί ένα σπάνιο είδος πλατάνου που ευνοεί την προσέλκυση των πεταλούδων, καθώς μια ουσία στον φλοιό του λειτουργεί σαν μαγνήτης.

Περιηγηθείτε στην όμορφη Κοιλάδα και κάντε μια στάση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αλλά και στη μονή Καλόπετρας, για να απολαύσετε τη θέα από ψηλά.

Και θυμηθείτε πως ο πληθυσμός των πεταλούδων δοκιμάζεται και κινδυνεύει από αρκετούς παράγοντες, με κυριότερο, ως συνήθως, τον άνθρωπο. Δυστυχώς αυτό που για κάποιους είναι αυτονόητο, ότι δηλαδή επισκεπτόμενοι έναν βιότοπο δεν ενοχλούν αλλά σέβονται τα ζώα, για άλλους δεν είναι.

ΚΟΙΛΑΔΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΡΟΔΟΣ ΚΟΙΛΑΔΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΡΟΔΟΣ ΚΟΙΛΑΔΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΡΟΔΟΣ ΚΟΙΛΑΔΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΡΟΔΟΣ ΚΟΙΛΑΔΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΡΟΔΟΣ ΚΟΙΛΑΔΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΡΟΔΟΣ ΚΟΙΛΑΔΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΡΟΔΟΣ ΚΟΙΛΑΔΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΡΟΔΟΣ