Σκαρφαλωμένος στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου και με πανοραμική θέα στον Θερμαϊκό και τις ακτές της νότιας Πιερίας, ο Παλαιός Παντελεήμονας αποτελεί πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες. Ο γραφικός οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός κι αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην βόρεια Ελλάδα.

Το τοπικό χρώμα διατηρήθηκε καθώς ο οικισμός είχε σχεδόν ερημώσει τη δεκαετία του ’50, όταν οι κάτοικοι μετακόμιζαν μαζικά στον Νέο Παντελεήμονα. Μερικές δεκαετίες αργότερα, το ’80, ο οικισμός αναπαλαιώθηκε και μπήκε σε τροχιά τουριστικής ανάπτυξης έχοντας διατηρήσει τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν αγαπημένο προορισμό έως και σήμερα.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας κερδίζει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Είναι καταρχήν η αρχιτεκτονική του που εντυπωσιάζει και όλη η ατμόσφαιρα του χωριού που παραπέμπει σε άλλες εποχές με παράλληλες αναφορές στο σήμερα. Κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, στην κεντρική πλατεία του οικισμού, δεσπόζει η παλιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και, αναπαλαιωμένο, το παλιό σχολείο. Πέτρινα σπίτια πλαισιώνουν τα πλακόστρωτα δρομάκια του οικισμού και γραφικά καταστήματα πωλούν είδη λαϊκής τέχνης και παραδοσιακά προϊόντα.

Παραδοσιακοί ξενώνες με υπέροχη θέα είτε στο βουνό είτε στη θάλασσα- ο Παλαιός Παντελεήμονας συνδυάζει και τα δύο- περιμένουν να φιλοξενήσουν τους ταξιδιώτες, που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τόσο γεύσεις της περιοχής αλλά και το περίφημο τσίπουρο από κούμαρα του Ολύμπου.

Ο όμορφος οικισμός δεν είναι το μόνο που θα κάνει τον ταξιδιώτη να θέλει να επιστρέψει σε αυτόν τον τόπο της ηρεμίας. Είναι ταυτόχρονα η αρμονική ενσωμάτωσή του στη φύση και το περιβάλλον του που προσκαλεί τους φυσιολάτρες και όχι μόνο να γνωρίσουν τα πυκνόφυτα δάση γύρω από τον Παλαιό Παντελεήμονα και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του βουνού των Θεών. Η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορία αλλά και ποδήλατο βουνού.

ΠΑΛΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΠΙΕΡΙΑ ΠΑΛΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΠΙΕΡΙΑ ΠΑΛΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΠΙΕΡΙΑ ΠΑΛΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΠΙΕΡΙΑ ΠΑΛΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΠΙΕΡΙΑ ΠΑΛΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΠΙΕΡΙΑ ΠΑΛΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΠΙΕΡΙΑ ΠΑΛΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΠΙΕΡΙΑ ΠΑΛΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΠΙΕΡΙΑ ΠΑΛΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΠΙΕΡΙΑ