Πάνω στην επιφάνεια της λίμνης Μπλεντ στη Σλοβενία, υψώνεται ένα μοναδικής ομορφιάς νησί. Περιτριγυρισμένο από βουνά και δάση γύρω από τη λίμνη, το νησί Μπλεντ μοιάζει βγαλμένο από τις σελίδες ενός παραμυθιού και θεωρείται ότι έχει εδώ και χιλιάδες χρόνια πολύ μεγάλη σημασία στην περιοχή.

Το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο της λίμνης είναι η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου με τη μακρά ιστορία της, αλλά η πλούσια βλάστηση την άνοιξη κρύβει διάφορα ενδιαφέροντα σημεία του νησιού, όπως το καμπαναριό και μια μικρή σκήτη.

Οι τουρίστες συνηθίζουν να χτυπούν την καμπάνα στην εκκλησία για καλή τύχη. Εκεί θα δει κανείς επίσης και τοιχογραφίες με τη ζωή της Παναγίας με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα. Πριν χτιστεί η εκκλησία, υπήρχε ένας ναός αφιερωμένος στη θεά Ziva, τη σλαβική θεά του έρωτα και της γονιμότητας.

Το νησάκι έχει 99 σκαλοπάτια και μια τοπική παράδοση λέει ότι στους γάμους ο γαμπρός πρέπει να μεταφέρει τη νύφη αγκαλιά στα σκαλιά ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού εκείνη πρέπει να παραμείνει σιωπηλή. Όποιος επισκέπτης μάλιστα φτάσει στο νησί την κατάλληλη στιγμή μπορεί να δει από κοντά το ρομαντικό μυστήριο.

Οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν στο νησί με ένα μικρό ξύλινο πλοιάριο με κουπιά που λέγεται pletna ή αν θέλουν να νοικιάσουν το δικό τους σκάφος. Η θεά από και προς το όμορφο νησάκι είναι εκπληκτική και πολυφωτογραφημένη και γι’ αυτό το λόγο το σημείο αποτελεί δημοφιλή προορισμό της Σλοβενίας για τους επισκέπτες που φτάνουν στη χώρα.

Το νησί συνοδεύουν και διάφοροι θρύλοι τους οποίους αφηγούνται οι ντόπιοι στους τουρίστες που φτάνουν στην περιοχή. Στη λίμνη που έχει μήκος 2,12 χιλιόμετρα και πλάτος 1,38 χιλιόμετρα φιλοξενούνται επίσης γνωστές διοργανώσεις κωπηλασίας.

Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν πόσο ειδυλλιακό είναι το μέρος και για ποιο λόγο αποτελεί ένα κόσμημα στη Σλοβενία…

blend2 blend1 blend3 blend5 blend6

blend4