Το Δάσος των Μουριών ή αλλιώς τα «Χίλια Δέντρα» απλώνεται μερικά χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού Δοϊράνη στο Κιλκίς και κοντά στον ομώνυμο οικισμό των Μουριών.

Ένα σπάνιο δάσος σε μια κατάφυτη έκταση περίπου 600 στρεμμάτων, με τα περισσότερα δέντρα να είναι βελανιδιές, δημιουργεί ένα ονειρικό και ξεχωριστό σκηνικό. Έχει χαρακτηρισθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και βρίσκεται ανάμεσα σε γεωργικές εκτάσεις και βοσκοτόπια. Ένα πανέμορφο δάσος, κατάλοιπο ενός, μεγαλυτέρου στο παρελθόν, αλλουβιακού δάσους, αποτελεί ένα μνημείο της φύσης που αξίζει να γνωρίσετε από κοντά αν βρεθείτε στην περιοχή. Μια ειδυλλιακή περιοχή με αιωνόβιες βελανιδιές που αποτελεί επίσης ένα σημαντικό σταθμό της μετανάστευσης των πουλιών.

Εκεί, στις βορειοανατολικές όχθες της λίμνης Δοϊράνης, το απαράμιλλο φυσικό τοπίο γοητεύει όποιον έχει την τύχη να το γνωρίσει από κοντά. Σε κοντινή απόσταση από το δάσος, το αποκορύφωμα της φυσικής ομορφιάς της περιοχής είναι το χωριό Μουριές, από τα πιο οργανωμένα στην περιοχή. Λίγο πιο πάνω από το χωριό θα συναντήσει κανείς και τον εποχιακό καταρράκτη των Μουριών, όχι όμως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η λίμνη της Δοϊράνης

Εκεί, στο βόρειο τμήμα του Νομού Κιλκίς, κοντά στο δάσος των Μουριών και πάνω στα σύνορα με τα Σκόπια βρίσκεται η λίμνη της Δοϊράνης. Έχει έκταση περίπου 38 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα οποία τα 13 ανήκουν στην Ελλάδα, ενώ το μέγιστο βάθος της δεν ξεπερνάει τα 4 μέτρα σε αντίθεση με τα 10 μέτρα που είχε παλιότερα. Αποτελεί έναν υγρότοπο, με ιδιαίτερη πολυμορφία βλάστησης και πλούσια πανίδα. Η λίμνη δίνει προσωρινό καταφύγιο σε 36 σπάνια είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων η λαγγόνα και ο αργυροπελεκάνος. Στις όχθες της λίμνης θα δει κανείς γαλήνιες εικόνες και φυσικά βορειανατολικά βρίσκεται και το μοναδικό μνημείο της φύσης, το Δάσος των Μουριών. Αν βρεθείτε στην περιοχή ρωτήστε για το πώς μπορείτε να το προσεγγίσετε και κάντε μια βόλτα για να το γνωρίσετε.

Δείτε εικόνες από το σημείο…

dasos1 dasos2 dasos3 dasos4 dasos5 dasos6 dasos7 dasos8