Χτισμένο στην όχθη του ποταμού Πάδου το Τορίνο απλώνεται σε πεδιάδα στους πρόποδες των Άλπεων. Η ιταλική πόλη συνδυάζει μεσαιωνικά χαρακτηριστικά, γραφικά πλακόστρωτα και μεγαλοπρεπή παλάτια.

Βρίσκεται στη βόρεια Ιταλία και ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Ιούλιο Καίσαρα το 29 μ.Χ. Αποτελεί την πρωτεύουσα του Πιεμόντε και την έδρα της ομώνυμης ποδοσφαιρικής ομάδας και της Γιουβέντους.

Η πλούσια κουλτούρα της πόλης με τις γκαλερί, τις όπερες, τα θέατρα και τα μουσεία της έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό «Παρίσι της Ιταλίας». Η πιο πολυπρόσωπη ιταλική πόλη αποτελεί ευρωπαϊκό σταυροδρόμι του εμπορίου και της βιομηχανίας.

Το Τορίνο βρίθει από μυστηριακές ιστορίες, θρύλους και απόκρυφες διαδρομές, ενώ ήταν τόπος δράσης κορυφαίων αλχημιστών. Ο Νοστράδαμος έζησε στο Τορίνο για ένα χρόνο και η Villa Domus Morozzo όπου έμενε, αποτελεί σήμερα αξιοθέατο για τους τουρίστες.

Έξω από την οικία βρίσκεται μια επιγραφή από το 1556, στα γαλλικά που αναφέρει «Ο Νοστράδαμος έμεινε εδώ, που είναι μαζί ο Παράδεισος, η Κόλαση και το Καθαρτήριο. Ονομάζω τον εαυτό μου νίκη και όποιος με τιμά θα γνωρίσει δόξες, ενώ όποιος με περιφρονεί θα καταστραφεί εντελώς».

Ο αλχημιστής και αστρολόγος Παράκελσος έδρασε ακόμη εδώ, στα έγκατα της Piazza Castello

Στην πλατεία Statuto, τη «μαύρη καρδιά» της πόλης, βρίσκεται ένα ιδιαίτερο μνημείο, «Η πύλη της Κολάσεως». Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από πέτρες και μικρά αγάλματα που συμβολίζουν τις ψυχές ενώ στην κορυφή στέκεται το μπρούτζινο άγαλμα ενός αγγέλου.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το αιγυπτιακό μουσείο που φιλοξενεί μια από τις πιο εντυπωσιακές συλλογές αιγυπτιακών τεχνουργημάτων στον κόσμο καθώς και το Ιταλικό Εθνικό Μουσείο Αυτοκινήτου.

Ο επισκέπτης θα περιπλανηθεί στην πλατεία Castello και στη Via Roma και θα θαυμάσει από κοντά τα εντυπωσιακά μπαρόκ κτίρια. Θα δοκιμάσει ακόμη τα τοπικά κρασιά και την περίφημη ζαχαροπλαστική της περιοχής με τη σοκολάτα να κυριαρχεί.

Μάλιστα ο Γερμανός φιλόσοφος Νίτσε ήταν λάτρης των γλυκών του Τορίνο και σύχναζε στα ιστορικό καφέ Φιόριο, που χρονολογείται από το 1780 και λειτουργεί ως σήμερα.

Πληροφορίες – Φωτογραφίες

ΤΟΡΙΝΟ ΙΤΑΛΙΑ

Τορίνο / Ιταλία

Διαφορά ώρας: 1 ώρα πίσω

Νόμισμα: Ευρώ

Απόσταση: Δεν υπάρχει απευθείας πτήση και η διάρκεια του ταξιδιού με πτήση ανταπόκρισης μέσω Μιλάνου είναι 2 ώρες και 35 λεπτά από την Αθήνα και 4 ώρες και 20 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη μέσω Μιλάνου. Από εκεί φτάνει κανείς στο Τορίνο με τρένο σε 1 ώρα και 15 λεπτά.

ΤΟΡΙΝΟ
Η «Πύλη της Κολάσεως» («Monumento al Traforo del Frejus») στο Τορίνο

ΤΟΡΙΝΟ ΙΤΑΛΙΑ ΤΟΡΙΝΟ ΙΤΑΛΙΑ ΤΟΡΙΝΟ ΙΤΑΛΙΑ ΤΟΡΙΝΟ ΙΤΑΛΙΑ ΤΟΡΙΝΟ ΙΤΑΛΙΑ ΤΟΡΙΝΟ ΙΤΑΛΙΑ ΤΟΡΙΝΟ ΙΤΑΛΙΑ ΤΟΡΙΝΟ ΙΤΑΛΙΑ

ΤΟΡΙΝΟ ΙΤΑΛΙΑ