Η βρετανική Telegraph την είχε συμπεριλάβει την άνοιξη του 2016 στη λίστα με τους συνολικά 13 λιγότερο γνωστούς ευρωπαϊκούς προορισμούς που αξίζει να συμπεριλάβει κάποιος στην ταξιδιωτική του ατζέντα, πριν γίνουν ακόμη γνωστοί στο μεγαλύτερο μέρος του μαζικού τουρισμού. Οι προβλέψεις της βεβαίως και επιβεβαιώθηκαν καθώς η μεσσηνιακή πρωτεύουσα τον τελευταίο χρόνο γνωρίζει ραγδαία τουριστική ανάπτυξη -διαθέτει υποδομές για όλα τα γούστα και budget- η οποία την έχει ήδη αναδείξει σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους ταξιδιώτες.

grgng2-istoriko-kentro
Ένα από τα πιο γραφικά δρομάκια στο ιστορικό κέντρο
Εκτός του ότι πλέον προσεγγίζεται μέσα σε 2,5 ώρες από την Αθήνα, το αεροδρόμιό της κατακλύζεται από πτήσεις charter και το λιμάνι της γεμίζει με κρουαζιερόπλοια (κυρίως κατά την καλοκαιρινή σεζόν). Μην ξεχνάτε, μάλιστα, ότι εδώ και 22 χρόνια κατά την διάρκεια του καλοκαιριού στην Καλαμάτα διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Ακόμη ένας λόγος που την έχει κάνει διεθνώς γνωστή. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η Καλαμάτα δεν είναι παντός καιρού. Μάλιστα, πρόκειται για μια ολοζώντανη πόλη που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει άλλες μεγαλουπόλεις της Ελλάδας. Με χαρακτηριστικό ατού της, λοιπόν, την στρατηγική τοποθεσία της –μπορεί εύκολα να αποτελέσει ορμητήριο για την γνωριμία σας και με τις υπόλοιπες ομορφιές του νομού– αποτελεί τέλεια επιλογή για ένα φθινοπωρινό weekend μακριά από τα τετριμμένα.
grgng2-paraliaki
Η παραλιακή της Ναυαρίνου, ιδανική επιλογή για βόλτες πεζή ή με το ποδήλατο
Η Καλαμάτα, λοιπόν, χωρίζεται στο παραλιακό μέτωπο με την περατζάδα (σημείο αναφοράς της πόλης κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες) και το ιστορικό κέντρο με το κάστρο (τόπος συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών κατά τη διάρκεια του χειμώνα). Κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου Ναβαρίνου (το μεγάλο πεζοδρόμιο ενδείκνυται για βόλτες πεζή ή με το ποδήλατο στον διαμορφωμένο ποδηλατόδρομο) συναντώνται cafes, bars και εστιατόρια τα οποία και συγκεντρώνουν τόσο τους κατοίκους της πόλης όσο και τους επισκέπτες της που τα επιλέγουν για να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου, καθώς από εδώ απολαμβάνουν απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Όσο προχωράτε προς το κέντρο της πόλης, η πολυσύχναστη Αριστομένους θα σας οδηγήσει στην κεντρική πλατεία και τον πεζόδρομο της Ιατροπούλου  με τα νεανικά cafes και bars, ενώ ανηφορίζοντας λίγο ακόμα θα βρεθείτε μπροστά στο Δημαρχείο και εν συνεχεία στην ιστορική πλατεία 23ης Μαρτίου –εδώ ξεκίνησε ο Αγώνας της Επανάστασης το 1821. Ακριβώς από πίσω βρίσκεται το ιστορικό κέντρο της πόλης, κάτω ακριβώς από το κάστρο της, το οποίο κατά τη διάρκεια του χειμώνα μετατρέπεται σε σοφιστικέ πιάτσα με τα ψαγμένα στέκια που βρίσκονται στην περιοχή του.
grgng2-pezodromos
Ο πεζόδρομος της Ιατροπούλου στο κέντρο της πόλης
Η Καλαμάτα διαθέτει, επίσης, μαρίνα, όπου αράζουν πολυτελή ιστιοπλοϊκά και σκάφη. Στην περιοχή της, μάλιστα, θα βρείτε και κάποια από τα πιο φημισμένα εστιατόρια και ψαροταβέρνες της πόλης. Παρακάτω σας έχουμε επιλεγμένες προτάσεις που θα σας συστήσουν στο αληθινό πρόσωπο της Καλαμάτας. Τι θα κάνετε, τι θα δείτε, πού θα φάτε, πού θα διασκεδάσετε, τι θα προμηθευτείτε φεύγοντας από την μεσσηνιακή πρωτεύουσα; Μάθετε αναλυτικά πώς θα περάσετε ωραίες στιγμές στην Καλαμάτα και γεμίστε τις αποσκευές σας με επιπλέον εμπειρίες.

Ζωντανοί πεζόδρομοι και πλατείες

grgng2-pezodromoi_plateies Το κέντρο της πόλης είναι γεμάτο με ολοζώντανους πεζόδρομους οι οποίοι σφύζουν από ζωή σε καθημερινή βάση και είναι γεμάτοι με καθιερωμένα στέκια που επιλέγουν οι ντόπιοι για τον καφέ και το ποτό τους. Ο πεζόδρομος της Ιατροπούλου (κάθετος στην κεντρική πεζοδρομημένη Αριστομένους, την βασική «αρτηρία» της πόλης που ενώνει την παραλία με το ιστορικό κέντρο) με τα άκρως ενημερωμένα και νεανικά cafes είναι από τους πρώτους που καθιερώθηκαν ως πιάτσα. Σημείο αναφοράς, ωστόσο, της πόλης έχουν γίνει, επίσης, και οι πεζόδρομοι Βαλαωρίτου, Αντωνοπούλου και Αμφείας στο ιστορικό κέντρο. Στον τελευταίο μάλιστα καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου διοργανώνονται διάφορα street events και φεστιβάλ. Από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες της πόλης αυτή του Βασιλέως Γεωργίου, στο σύγχρονο κέντρο της Καλαμάτας, γεμάτη με εμπορικά καταστήματα και all day σημεία αναφοράς. Στο ιστορικό κέντρο της πόλης η Πλατεία Όθωνος τα τελευταία χρόνια έχει συγκεντρώσει αρκετές προτάσεις για φαγητό.

Ενημερωμένα all day στέκια

grgng2-bistroteca1 Σε μια πόλη που γνωρίζει τέτοιους ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης θεωρείται αυτονόητο ότι και τα στέκια της χαρακτηρίζονται για την ενημέρωση και τις υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες τους που παρέχουν σε εκείνους που τα επιλέγουν. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει το Καντοίνα (Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, τηλ. 27210 86000) στην κεντρική αγορά της πόλης, ένα πολύ προσεγμένο wine- tapas bar με μια ευρεία wine list από τον ελληνικό αμπελώνα και σπιτικά μαγειρεμένα πιάτα που ανανεώνονται σε καθημερινή βάση αναλόγως τις φρέσκες πρώτες ύλες που βρίσκονται στην αγορά. Σημείο αναφοράς για την κεντρική Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου το Bistroteca που στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτήριο. Ο εντυπωσιακός του χώρος με την προσεγμένη και μοντέρνα διακόσμηση, αποπνέει μία ρουστίκ ατμόσφαιρα, ενώ χωρίζεται σε 3 επιμέρους χώρους για να επιλέξετε εκείνον που σας ταιριάζει περισσότερο. Το φαγητό χαρακτηρίζεται τύπου bistrot, ενώ η μπάρα του φημίζεται για τα προσεγμένα και εμπνευσμένα cocktail, με ιδιαιτέρως περιποιημένη παρουσίαση. grgng2-stolidi-ena5 All time classic επιλογή το Luna Lounge απέναντι από το Δημαρχείο της πόλης, επί της Αριστομένους. Με ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα αποτελεί συνώνυμο του ποιοτικού καφέ, ενώ ενδείκνυται για coffee και lunch break κατά την διάρκεια της ημέρας, καθώς και για ένα ποτήρι κρασί με την παρέα το απόγευμα ή το βραδάκι, σε κάποιο από τα τραπέζια στη στοά. Εναλλακτική και πιο cozy επιλογή αποτελεί το Στολίδι Ένα, στεγασμένο στο πατρικό σπίτι του παππού του ιδιοκτήτη. Έχοντας διατηρήσει τη διαρρύθμιση του αρχικού σπιτιού, ξεχωρίζει για την πανέμορφη εξωτερική αυλή του και την φιλική ατμόσφαιρα. Για εξαιρετικά cocktails και ψαγμένες μουσικές για χορό το Baroque (Αμφείας 34) στο ιστορικό κέντρο, αποτελεί ένα από τα talk of the town. Πλήρως ενημερωμένη κάβα και βραδιές με guest bartenders και φημισμένους Έλληνες και διεθνείς djs στα ατού του. Για γλυκές απολαύσεις το παλαιότερο, πιο φημισμένο και επιτυχημένο bakery – pastry στην Καλαμάτα θα γίνει σίγουρα σημείο αναφοράς σας. Ο λόγος για την αλυσίδα καταστημάτων Athanasiou, η φήμη της οποίας έχει ξεπεράσει ακόμη τα σύνορα της Ελλάδας. Λαχταριστά γλυκά όπως προφιτερόλ, μιλφέιγ, εκμέκ γίνονται πραγματικά ανάρπαστα.