Η όμορφη κωμόπολη της Κρήτης βρίσκεται σε έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Βραβευμένες για την οικιστική τους ανάπτυξη, οι Αρχάνες είναι ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό καλαίσθητων σπιτιών, μουσείων με ευρήματα των Μινωικών – Βυζαντινών χρόνων και εκθέματα λαογραφικής τέχνης, κτιρίων εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και βυζαντινών εκκλησιών.

Χτισμένη σε υψόμετρο 380 μέτρων, στο βορειοανατολικό άκρο της κοιλάδας του Γιούχτα, η πόλη αποτελεί πρότυπο παραδοσιακό οικισμό. Στις Αρχάνες ανακαλύφθηκε ένα από τα αρχαιότερα πατητήρια στον κόσμο και η περιοχή εξακολουθεί να παράγει εκλεκτό- και βραβευμένο- κρασί. Μάλιστα την εποχή του τρύγου μπορούν και οι επισκέπτες να συμμετέχουν στη διαδικασία, συμμετέχοντας στη μεγάλη γιορτή.

Εκτός από τη γνωστή και φημισμένη κρητική φιλοξενία, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν και τη φύση της περιοχής. Πεζοπορία στον θρυλικό Γιούχτα- που μοιάζει να έχει τη μορφή του Δία που κοιμάται- αλλά και στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, μέσα από το Συλλαμιανό φαράγγι.

ΑΡΧΑΝΕΣ ΚΡΗΤΗ ΑΡΧΑΝΕΣ ΚΡΗΤΗ ΑΡΧΑΝΕΣ ΚΡΗΤΗ ΑΡΧΑΝΕΣ ΚΡΗΤΗ ΑΡΧΑΝΕΣ ΚΡΗΤΗ ΑΡΧΑΝΕΣ ΚΡΗΤΗ ΑΡΧΑΝΕΣ ΚΡΗΤΗ