Λίμνες και καταρράκτες, γραφικά λιμανάκια και εντυπωσιακές παραλίες, πόλεις γεμάτες ζωντάνια αλλά και με έντονο ιστορικό παρελθόν. Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη μπορείτε να βρεθείτε σε πανέμορφα μέρη που κρύβουν μοναδικές εμπειρίες. Συγκεντρώσαμε για εσάς οκτώ προορισμούς που είναι ιδανικοί για κοντινές και αναζωογονητικές εξορμήσεις, πλαισιωμένοι από value for money προτάσεις διαμονής και φαγητού. Είτε θέλετε να παρατείνετε το καλοκαίρι, είτε να μπείτε σε φθινοπωρινό mood σιγά σιγά, παρακάτω σίγουρα θα βρείτε κάτι που να ανταποκρίνεται στο budget και το γούστο σας.

Για μια παράταση καλοκαιριού

Αμμουλιανή

amoulianh Στον κόλπο του Αγίου Όρους, πολύ κοντά στη μοναστική πολιτεία, βρίσκεται το νησάκι της Αμμουλιανής, το οποίο θα προσεγγίσετε από το λιμάνι της Τρυπητής, στη χερσόνησο του Άθω. Την εικόνα του μοναδικού κατοικημένου νησιού της Χαλκιδικής, το οποίο καταλαμβάνει μία έκταση μόλις 4,5 τ.χλμ., συνθέτουν μικρά λιμανάκια, πεντακάθαρες ακτές (Αλυκές, Άγιος Γεώργιος, Καραγάτσια, Νησάκια, Μεγάλη Άμμος), καταπράσινα τοπία (η Αμμουλιανή είναι κατάφυτη από ελιές και χαμηλή βλάστηση) και μονοπάτια για πεζοπορία. Τι να κάνετε: Παρά το μικρό της μέγεθος, η Αμμουλιανή διαθέτει πολλές παραλίες. Οι πιο γνωστές είναι οι Αλυκές και ο Αϊ Γιώργης. Εναλλακτικά, θα κολυμπήσετε στη Μεγάλη Άμμο, στο Καλοπήγαδο, στα Καραγάτσια και στη Φάκα. Κάθε μέρα από το νησί αναχωρεί καράβι για τον γύρο του Αγίου Όρους. Μία κρουαζιέρα που διαρκεί τρεις ώρες και αποκαλύπτει τα επιβλητικά μοναστήρια γαντζωμένα σε τεράστιους βράχους. Τα νησάκια Δρένια που βρίσκονται παραδίπλα προσφέρουν ένα εξωτικό τοπίο ιδανικό για κολύμπι, ψάρεμα και ατελείωτη χαλάρωση. Διαμονή: Σε καλή τοποθεσία, κοντά στο λιμάνι, θα βρείτε το ξενοδοχείο Αρχοντικό (τηλ. 23770 51444, www.archontiko-ammouliani.gr), καθώς και την Pension Anastasia με άνετα και περιποιημένα δωμάτια (τηλ. 23770 51197). Φαγητό: Στην ταβέρνα Τζανής για ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά σε ωραία τοποθεσία δίπλα στο κύμα (τηλ. 23770 51322) και στο Αμελλητί Σπιτικό Φαγητό για καλό μαγειρευτό φαγητό (τηλ. 23770 51088).

Καβάλα

kavala Η Καβάλα είναι μια πόλη-εμπειρία για όλες τις εποχές του χρόνου, με υπέροχες παραλίες, ωραίες εξοχές και ενδιαφέροντα πράγματα να δεις και να κάνεις. Σε απόσταση 153 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, η γραφική πόλη της Μακεδονίας σε κερδίζει αμέσως συνδυάζοντας αρμονικά μοντέρνα κτήρια, παραδοσιακές γειτονιές, μνημεία με ηλικία αιώνων και μοναδική θέα στα μακεδονικά παράλια και το Αιγαίο. Τι να κάνετε: Στο λιμάνι της Καβάλας θα χαλαρώσετε απολαμβάνοντας όμορφες εικόνες και ατενίζοντας τον θαλασσινό ορίζοντα. Σημαντικά αξιοθέατα είναι η ακρόπολη, κάστρο, το τζαμί, το σπίτι του Μεχμέτ Αλή, το μουσείο Καπνού και το πολύ γνωστό αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Οι πολυσύχναστοι Αμμόλοφοι, η Τόσκα και η Ψάθα είναι μερικές από τις παραλίες που αξίζει να επισκεφτείτε αν βρεθείτε στην περιοχή. Διαμονή: Στο Airotel Galaxy για να είστε στην καρδιά της πόλης (Βενιζέλου 27, τηλ. 2510 224812, www.airotel.gr) ή στο Apartments Anna Deluxe σε απόσταση 50 μέτρων από την παραλία της Καλαμίτσας (τηλ. 2510 243 294, apartments-anna.gr). Φαγητό: Στο Μπαλαούρο για νοστιμότατους μεζέδες (Θάσου 19, τηλ. 2510 225222), στην ψαροταβέρνα Κυρα-Βαγγελιώ δίπλα στη θάλασσα (Νυρεμβέργης 146, τηλ. 2510 225846) και στο Αραλίκι για χορταστικές μερίδες κρεατικών (Πουλίδου 33, τηλ. 698 471852).

Για φυσιολατρικά weekends

Καστοριά

kastoruia Σε απόσταση 190 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, η Καστοριά δεν αποτελεί απλώς έναν γοητευτικό προορισμό αλλά δημιουργεί ένα σκηνικό που κερδίζει όλους τους επισκέπτες της. Με τη φημισμένη λίμνη της να είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια, να είστε σίγουροι ότι εδώ μόνο ωραίες εικόνες θα γεμίσουν τόσο τα μάτια όσο και η φωτογραφική μηχανή σας. Τι να κάνετε: Επιχειρήστε να πραγματοποιήσετε το γύρο της λίμνης με τα πόδια και δεν θα χάσετε. Κατά τη διάρκεια της εκδρομής σας κάντε μια στάση στο Σπήλαιο του Δράκου (στο βόρειο τμήμα της λίμνης) και στη Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας. Με την επιστροφή σας στην πόλη, περιηγηθείτε στο Ντολτσό και το Απόζαρι, τις γραφικές γειτονιές με τα πέτρινα δρομάκια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά χαρακτηριστικής μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Για πανοραμική άποψη της πόλης και της λίμνης «σκαρφαλώστε» στο λόφο του Προφήτη Ηλία, ενώ μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Λιμναίο Οικισμό Δισπηλιού και το πρώτο οικομουσείο της χώρας. Διαμονή: Στο Doltso για value for money διαμονή σε ένα ανακαινισμένο αρχοντικό στο κέντρο της παλιάς πόλης (Πλατεία Ντολτσό, τηλ. 24670 22022, www.doltsohotel.gr). Εναλλακτικά, στα απλά και περιποιημένα δωμάτια του ξενώνα Φιλοξενία με πανοραμική θέα στην πόλη και στη λίμνη (Γεωργίου Παλαιολόγου 23, τηλ. 24670 22162,. www.filoxeniakastoria.gr). Φαγητό: Κάντε μια στάση στο νέο μεζεδοπωλέιο Καφεποτείον ἐν καιρῷ για ποικιλία εκλεκτών μεζέδων και υπέροχο ντόπιο τσίπουρο (Μ.Αλεξάνδρου 139, τηλ. 24670 27247). All time classic επιλογή, το Τσιπουράδικο του Θωμά με ζωντανή μουσική και καλό φθηνό φαγητό.

Λίμνη Κερκίνη

kerkini Η τεχνητή λίμνη Κερκίνη βρίσκεται στο νομό Σερρών, 98 χλμ. βόρεια της Θεσσαλονίκης και 35 χλμ. από τις Σέρρες. Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους υγροτόπους της Ελλάδας. Αυτό που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της, εκτός από τη μαγική εικόνα της υδάτινης αγκαλιάς της, δεν είναι άλλα από την παραποτάμια βλάστηση, τα νούφαρα και την πληθώρα ψαριών. Το πιο κοντινό χωριό στη λίμνη είναι τα Άνω Πορόια, ένα από τα πιο γραφικά του νομού. Χτισμένο στους πρόποδες του όρους Μπέλες, εντοπίζεται βορειοδυτικά της λίμνης και προσφέρει πανοραμική θέα σε αυτήν. Τι να κάνετε: Οπωσδήποτε μια βόλτα με «πλάβα» στη λίμνη. Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο στο χωριό Άνω Πορόια για να παρατηρήσετε τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική των κτηρίων του, να κάνετε τη βόλτα σας στην πλατεία, να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις (από τις επιβεβλημένες επιλογές το κρέας νεροβούβαλου) και να επιδοθείτε σε δραστηριότητες, όπως ιππασία, πεζοπορία κ.ά. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το διπλανό χωριό της Ροδόπολης και ψωνίσετε ντελικατέσεν από βουβαλίσιο κρέας. Διαμονή: O Οικοπεριηγητής, ένα από τα πιο δημοφιλή καταλύματα της περιοχής, θα σας κάνει «ένα» με τη φύση καθώς προσφέρει μια μεγάλη πληθώρα δραστηριοτήτων στους επισκέπτες του (τηλ. 23270 41450, www.oikoperiigitis.gr). Εναλλακτικά, προτιμήστε τον Ξενώνα Αλκυόνη, στην περιοχή του Λιθότοπου, 1 χλμ. από την λίμνη Κερκίνη, ο οποίος διαθέτει δωμάτια με θέα στη λίμνη και στο βουνό (τηλ. 23250 41434, www.xenonas-alkioni.gr). Φαγητό: Στην Κερκίνη θα φάτε καλά στον Διόνυσο (τηλ. 23270 41215) και στην Ελωδία (τηλ. 2327041502). Must γεύση τα πιάτα με βουβαλίσιο κρέας. Στα Άνω Ποροϊα θα βρείτε την Πλαγιά του Μπέλες (τηλ. 2327051467) και τις Πέστροφες (τηλ. 23270 51500).

Έδεσσα

Μόλις 95 χλμ. χωρίζουν τους Θεσσαλονικείς από την πρωτεύουσα του νομού Πέλλας. Έχοντας ως σημείο αναφοράς της τους περίφημους Καταρράκτες –δύσκολα σε κέντρο πόλης θα ξανασυναντήσετε τέτοιο εντυπωσιακό θέαμα– που είναι οι μεγαλύτεροι και ομορφότεροι σε όλα τα Βαλκάνια, να είστε σίγουροι ότι θα σας κάνει να την ξαναεπισκεφτείτε. Οι καταρράκτες, τα πολυάριθμα κανάλια, που διασχίζουν την πόλη με τις μικρές γέφυρες επικοινωνίας, τα μεγάλα πάρκα της και οι δενδροφυτεμένοι δρόμοι, είναι στοιχεία που την καθιστούν μοναδική. Τι να κάνετε: Μη χάσετε τον καταρράκτη Κάρανο και το Διπλό Καταρράκτη οι οποίοι βρίσκονται στο κέντρο του γεωπάρκου καταρρακτών και περιβάλλονται από το καταπράσινο τοπίο με τα αιωνόβια πλατάνια. Το ενδιαφέρον σας θα τραβήξουν επίσης τα αμέτρητα κανάλια με τις μικρές γεφυρούλες που τη διασχίζουν, το γραφικό ιστορικό κέντρο –σημειώστε ότι υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πόλεις στην αρχαιότητα– γνωστό και ως συνοικία Βαρόσι με τα κτήρια χαρακτηριστικής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, ο χτισμένος το 14ο αιώνα ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το Γενί Τζαμί, το Κανναβουργείο (εδώ κάποτε γινόταν επεξεργασία κάνναβης για την παραγωγή σκοινιών), τα ερείπια παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών ναών, καθώς και τα καταπράσινα πάρκα της (ανάμεσά τους ξεχωρίζουν εκείνο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το Κιουπρί). Διαμονή: Στη διατηρητέα περιοχή Βαρόσι αξίζει να επιλέξετε τον ξενώνα Βαρόσι για την σπιτική του ατμόσφαιρα (τηλ. 23810 21865, varosi.gr). Προτείνουμε επίσης το Χαγιάτι, έναν ωραίο παραδοσιακό ξενώνα από πέτρα και ξύλο σε κτίσμα του 1880 (Μακεδονομάχων 40, τηλ. 23810 51501, www.hagiati.gr). Φαγητό: Το Ήρθα & Έδεσσα προσφέρει νόστιμη, σπιτική κουζίνα δίπλα στους καταρράκτες της πόλης (Καραόλη & Τσιμισκή, τηλ. 23813 00660). Μια καλή ταβέρνα στο χωριό Πλατάνη, λίγα λεπτά από την πόλη, είναι το Χωριάτικο Στέκι (τηλ. 23810 99495).

Λουτρά Πόζαρ

Τα Λουτρά Πόζαρ βρίσκονται στο νομό Πέλλας, σε απόσταση 13 χλμ. από την Αριδαία και 109 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Από τις πηγές τους στο βουνό αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια τα φημισμένα για τις ευεργετικές ιδιότητές τους ιαματικά νερά, η θερμοκρασία των οποίων παραμένει σταθερή στους 37 βαθμούς Κελσίου. Οι πηγές εντοπίζονται σε υψόμετρο 360-390 μ. και τροφοδοτούνται από το νερό της βροχής, το οποίο, αφού εισχωρήσει στο έδαφος, θερμαίνεται και εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα συστατικά. Για πολλούς πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο, τον οποίο δεν διστάζουν να παρομοιάσουν με τα ελβετικά spa. Τι να κάνετε: Οι καταρράκτες, η μεγάλη πισίνα με το ιαματικό νερό να αναβλύζει από τα έγκατα της γης και τα αρχαία λουτρά με τους ειδικούς χώρους είναι πράγματι ένα θαύμα της φύσης. Θα βρείτε επίσης μια σειρά από νέα ιδιωτικά λουτρά στα οποία μπορείτε να απομονωθείτε για μία ή περισσότερες ώρες και να τα απολαύσετε με την παρέα σας. Η περιοχή είναι οργανωμένη με ξενοδοχεία, εστιατόρια, αποδυτήρια και bars, έτσι ώστε να έχετε όλες τις ανέσεις γύρω σας. Εκτός από τις πηγές, στην ευρύτερη περιοχή αξίζει να επισκεφτείτε το φαράγγι των Λουτρών (ιδανική επιλογή για περιπάτους ή ορειβασία) και το σπηλαιολογικό πάρκο. Μπορείτε να επιδοθείτε σε εναλλακτικές δραστηριότητες, να επισκεφθείτε τις πανέμορφες περιοχές γύρω από το Λουτράκι και φυσικά να απολαύσετε την τοπική κουζίνα με τις μακεδονίτικες γεύσεις που κρατούν για αιώνες. Διαμονή: Ο Ξενώνας Ρόδον είναι μια καλή επιλογή στο ορεινό χωριό Λουτράκι, σε απόσταση 1,5 χλμ από τα Λουτρά Πόζαρ (τηλ. 23840 91130, www.torodon.com). Μόλις 750 μ. από τα λουτρά, το Αρχοντικό Εμμανουηλίδη είναι χτισμένο με πολύ μεράκι και με σεβασμό στο περιβάλλον (τηλ. 23840 91605, www.pozarem.com). Φαγητό: Η ταβέρνα Καρατζοβίτισα αποτελεί ιδανική επιλογή για εκείνους που θέλουν να γευτούν παραδοσιακό φαγητό στο Λουτράκι Αριδαίας (τηλ. 23840 91640). Κάτω από τα πλατάνια στην πλατεία της Όρμας, κοντά στα λουτρά, ο Διόνυσος φημίζεται για τις μεγάλες μερίδες και το καλό φαγητό του (τηλ. 23840 94410).

Με άρωμα ιστορίας & παράδοσης

Ξάνθη

Αδιαμφισβήτητα είναι το “κόσμημα” της Θράκης. Η Ξάνθη, 212 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, είναι μια σύγχρονη πόλη με έντονο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν, το οποίο διατηρείται ακόμη ζωντανό στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης. Μιας παλιάς πόλης πανέμορφης, με γραφικά πέτρινα καλντερίμια, καλοδιατηρημένα σπίτια και εντυπωσιακά αρχοντικά. Τι να κάνετε: Μια βόλτα στην Παλιά Πόλη είναι αρκετή για να επιβεβαιώσετε και ιδίοις όμμασι το λόγο που αποτελεί σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο –στεγάζεται σε ένα από τα ομορφότερα κτήρια–, τη δημοτική αγορά η οποία έχει ανακηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο, την κεντρική πλατεία με το παλιό ρολόι, αλλά και την “παραλιακή” περαντζάδα όπου συγκεντρώνονται και τα περισσότερα cafe- bars στην πόλη. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να πραγματοποιήσετε εξορμήσεις στο χωριό Τοξότες (22 χλμ.) και τα φημισμένα Τέμπη του Νέστου, με τους εντυπωσιακούς φιδογυριστούς σχηματισμούς του ποταμού μέσα στην καταπράσινη φύση, το Δασικό Χωριό Ερυμάνθου στο δάσος Δρυμός (γνωστό και ως Χαϊντού, 50 χλμ.), αλλά και τα Πομακοχώρια (27 χλμ. το κοντινότερο στην Ξάνθη). Διαμονή: Στο Hotel Xanthippion πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία και την παλιά πόλη (28ης Οκτωβρίου 212, τηλ. 25410 77061, www.hotelxanthippion.gr). Σε απόσταση 10 χλμ. από το κέντρο της Ξάνθης, το Hotel Filoxenia, στο χωριό Τοξότες, σας υποδέχεται μόλις 300 μέτρα από τα Τέμπη του Νέστου (τηλ. 25410 93917, www.hotel-filoxenia-xanthi.gr). Φαγητό: Στην παλιά πόλη, το Mezebar (Ορφέως 3, τηλ. 25410 25725) και οι Πηρουνιές (Στογιαννίδη 1, τηλ. 25413 03454) είναι δύο αξιόλογες επιλογές για ιδιαίτερους μεζέδες. Αξίζει να οδηγήσετε μερικά χιλιόμετρα μέχρι το πομάκικο χωριό Κοττάνη για να δοκιμάσετε την κουζίνα της ομώνυμης παραδοσιακής ταβέρνας (τηλ. 25440 23520).

Νάουσα

Η Νάουσα, η μοναδική ηρωική πόλη της Ελλάδας, σε απόσταση 90 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, χτισμένη στις ανατολικές παρυφές του επιβλητικού ορεινού όγκου του Βερμίου, αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση απόδρασης. Οι παραδοσιακές γειτονιές με το ιδιαίτερο χρώμα θα σας μαγέψουν, ενώ οι θαυμάσιες εξοχές που απλώνονται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη θα σας αποκαλύψουν ομορφιές απερίγραπτες. Τι να κάνετε: Από τις στάσεις που αξίζει να κάνετε είναι αυτή στο Δημοτικό Πάρκο με τις λίμνες και τις πάπιες (από εδώ θα απολαύσετε θέα στον κάμπο της Ημαθίας), στην Παλιά Πόλη με τα παραδοσιακά σπίτια, τους Στουμπάνους, καθώς και το Άλσος του Αγίου Νικολάου (3 χλμ. από το κέντρο της πόλης), μια καταπράσινη έκταση με πηγές, πλατάνια, μια μικρή τεχνητή λίμνη για ψάρεμα και βαρκάδα, εστιατόρια, εγκαταστάσεις αναψυχής κ.ά. Βάλτε στο πρόγραμμά σας μια επίσκεψη σε κάποιο από το ονομαστά οινοποιεία της Νάουσας, όπως το Οινοποιείο Μπουτάρη στη Στενήμαχο και το Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι, ενώ αν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας αξίζει να κάνετε μια εκδρομή στη Βεργίνα (περίπου 40 λεπτά με το αυτοκίνητο) για να δείτε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα στην Ελλάδα και το σπουδαιότερο στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Διαμονή: Ο Γιάννης και η Ελισάβετ έχουν δημιουργήσει το Villa Anthemia, μέσα σε ένα αγρόκτημα λίγο πιο έξω από το κέντρο της Νάουσας (4,5 χλμ.) και σας υποδέχονται στα αυτόνομα σπιτάκια τους για να σας εντάξουν στη ζεστή οικογένειά τους (τηλ. 23320 43480, www.villaanthemia.gr). Εναλλακτικά, για διαμονή στην καρδιά της πόλης επιλέξτε το Dellagio Hotel (Μ.Αλεξάνδρου & Β.Φιλίππου, τηλ. 23320 22333, www.dellagio.gr). Φαγητό: Στου Θωμά (Βασιλέως Φιλίππου 1, τηλ. 23320 24010), στα Οινομαγειρέματα (Δραγούμη Στεφανου 1, τηλ. 23320 23576) και στο Παραδοσιακό (Μ. Αλεξάνδρου 28, τηλ. 23320 291320) για πιάτα που μυρίζουν παράδοση. Στο χωριό Μεταμόρφωση, ο ξενώνας Αγκωνάρι διαθέτει μια υπέροχη ταβέρνα που σερβίρει ωραία σπιτικά πιάτα (τηλ. 23320 44588, arxontiko-agonari.gr).