Φτάνοντας σε αυτό το αρχοντικό νησί του Ιονίου, σε πλημμυρίζει μια ζεστή, γλυκιά αίσθηση. Δεν είναι μόνο η όμορφη εικόνα με τα θαυμάσια κτήρια βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής, τα μεγαλοπρεπή παλάτια, τα επιβλητικά φρούρια και τα ρομαντικά καντούνια με τις απλωμένες μπουγάδες, αλλά και η ξεχωριστή αύρα του νησιού που σε αιχμαλωτίζει. Η Κέρκυρα είναι μια γνήσια αρχόντισσα του Ιονίου που ξέρει καλά όλα τα μυστικά μονοπάτια της γοητείας. Όταν την επισκεφτείτε και ανακαλύψετε τις ομορφιές της- από την παλιά πόλη μέχρι τα γραφικά χωριά και τις απίθανες παραλίες- θα καταλάβετε για ποιο λόγο συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Παρακάτω συγκεντρώσαμε για εσάς τα σημεία που θα σας μαγέψουν στο νησί και θα σας κάνουν να θέλετε να το επισκεφθείτε ξανά. Για ένα πράγμα πρέπει να είστε σίγουροι: από εδώ θα φύγετε φορτωμένοι με εικόνες καρτποσταλικής ομορφιάς.

Παλιά Πόλη

kerk-palia_polh Η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας είναι σίγουρα από τις ομορφότερες -αν όχι η ομορφότερη- των ελληνικών νησιών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι έχει ανακηρυχτεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Απλωμένες πολύχρωμες μπουγάδες, αρχοντόσπιτα, εντυπωσιακές καμάρες και λαβυρινθώδη σοκάκια κρύβουν μέσα τους την ψυχή αυτού του τόπου. Η πρώτη σας στάση θα γίνει στο Λιστόν για να πιείτε καφέ με τους ντόπιους κάτω από τις πέτρινες καμάρες με τα βενετσιάνικα φανάρια. Συνεχίστε τη βόλτα σας στη μεγαλύτερη πλατεία της χώρας, τη Σπιανάδα. Αυθόρμητα, τα βήματά σας θα σας οδηγήσουν στο δρόμο του Άγιου Σπυρίδωνα –προστάτη του νησιού– πίσω από το Λιστόν. Από εδώ όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Ήδη έχετε μπει στην καρδιά της πόλης. Το Καμπιέλο, η παλαιότερη συνοικιά της πόλης, θα σας παρασύρει σε ένα λαβύρινθο εικόνων και αισθήσεων μιας άλλης εποχής. Αφεθείτε στις σειρήνες των μονοπατιών της Παλιάς Πόλης και –δίχως χάρτη– ανακαλύψτε κάθε της σπιθαμή. Μόνο κερδισμένοι θα βγείτε!

Τα φρούρια της πόλης

kerk-frouria Αφιερώστε χρόνο και περιηγηθείτε στα δύο επιβλητικά φρούρια της πόλης, το Παλαιό και το Νέο, τα οποία διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Το Παλαιό Φρούριο δεσπόζει στην ανατολική πλευρά της πόλης, σε φύσει οχυρή θέση, που επί Ενετοκρατίας (15ος αιώνας) μετατράπηκε για αμυντικούς λόγους από χερσόνησο σε νησίδα με την κατασκευή τάφρου. Θα το βρείτε στην άκρη της Σπιανάδας, σε απόσταση λίγων λεπτών από το Λιστόν. Με το που διασχίσετε τη γέφυρα, πάνω από την τεχνητή τάφρο, την Κόντρα Φόσσα και περάσετε την επιβλητική του κεντρική πύλη, θα νιώσετε αυτόματα ότι πραγματοποιείτε ένα γοητευτικό ταξίδι στο παρελθόν. Μην παραλείψετε να φτάσετε μέχρι το πιο ψηλό σημείο στο Παλαιό Φρούριο, όπου μπορείτε να βγάλετε μια υπέροχη αναμνηστική φωτογραφία με φόντο το Λιστόν και τη Σπιανάδα. Το Νέο Φρούριο βρίσκεται πάνω στο λόφο του Αγίου Μάρκου, πίσω από το παλιό Λιμάνι, στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης. Περιλαμβάνει υπόγειες στοές, δεξαμενές και σημαντικά οχυρωματικά έργα, ενώ στο χώρο του θα δείτε το επιβλητικό κτήριο των αγγλικών στρατώνων. Σήμερα φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εδώ πραγματοποιούνται πολλές συναυλίες.

Ποντικονήσι

kerk-pontikonhsi Αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Κέρκυρας. Οι μεν Έλληνες αυθόρμητα σκέφτονται το τραγούδι «Κέρκυρα, Κέρκυρα με το το Ποντικονήσι…», οι δε ξένοι σίγουρα το έχουν ακούσει ή δει σε διάφορες φωτογραφίες. Για να το προσεγγίσετε, πρέπει να κατευθυνθείτε προς τη Γαρίτσα και μετά από μια γραφική διαδρομή θα φτάσετε στο Κανόνι. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το Ποντικονήσι, το μικρό πράσινο νησάκι που βρίσκεται μπροστά από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας με τον πλωτό αεροδιάδρομο, στον κόλπο του Χαλικιόπουλου. Μπορείτε να το επισκεφτείτε καθώς υπάρχουν καθημερινά από τις 9 το πρωί καΐκια που σας μεταφέρουν απέναντι. Εδώ θα δείτε την εκκλησία που είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και γιορτάζει κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, θα απολαύσετε καταπράσινο τοπίο που μαγεύει και θα θαυμάσετε το παγόνι – μασκότ. Υπάρχει και cafe. Στην επιστροφή σας, ή ακόμα κι αν δεν περάσετε με καΐκι στο Ποντικονήσι, αξίζει να επισκεφτείτε την Παναγία των Βλαχερνών.

Αχίλλειο

kerk-axileio Λίγο έξω από την πόλη της Κέρκυρας, στο χωριό Γαστούρι, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Συγκεκριμένα, σε απόσταση 10 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης, θα αντικρίσετε ένα άριστα διατηρημένο επιβλητικό ανάκτορο, που συνεχίζει να προκαλεί αμείωτα το θαυμασμό όποιου το επισκεφτεί. Το Αχίλλειον αποτέλεσε θέρετρο δυο μορφών της ευρωπαϊκής ιστορίας, που το μόνο κοινό που είχαν μεταξύ τους ήταν η λατρεία τους προς την Κέρκυρα, την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Η Αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, η γνωστή Σίσι, και ο Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος Β’. Εκείνη το έχτισε για να έρχεται και να ξεχνάει τον πόνο της, εκείνος το αγόρασε μετά το θάνατό της, αλλά ο πόλεμος, που ο ίδιος κήρυξε, δεν τον άφησε να το χαρεί. Κατά τον Α’ αλλά και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ανάκτορο καταλήφθηκε, χρησιμοποιήθηκε για άλλους σκοπούς και δυστυχώς, λεηλατήθηκε. Μετά από πολυετείς εργασίες ανακατασκευής και ανακαίνισης, έχει ανακτήσει πλέον την παλιά του αίγλη και στεγάζει το Μουσείο Αχίλλειον που προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών. Η μαγική περιπλάνηση στο λαμπρό παρελθόν ξεκινά από την είσοδο κιόλας του Ανακτόρου, όπου θα αντικρίσετε εκπληκτικά γλυπτά και αγάλματα εμπνευσμένα αρχαία ελληνική μυθολογία, εντυπωσιακούς κλιμακωτούς κήπους και μια εκπληκτική θέα. Το μεγαλύτερο ίσως σε αξία άγαλμα στο Αχίλλειο είναι ο “Αχιλλεύς Θνήσκων” που παρουσιάζει τον Αχιλλέα που πεθαίνει προσπαθώντας να βγάλει το βέλος από τη φτέρνα του. Το άγαλμα ο “Αχιλλεύς Νικών” είναι το μεγαλύτερο άγαλμα του Αχίλλειου, με διαστάσεις εξωπραγματικές, όπου ο Αχιλλέας παρουσιάζεται στη στιγμή της νίκης του.

Παλαιοκαστρίτσα

kerk-palaiokastritsa Εντυπωσιακό τοπίο και μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κέρκυρας, σε απόσταση 23 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Φημισμένη για τα πολύ κρύα και πεντακάθαρα νερά της, η ευρύτερη περιοχή περιλαμβάνει 6 κόλπους και παραλίες. Η πιο γνωστή είναι εκείνη που βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας και συγκεντρώνει τις περισσότερες τουριστικές υποδομές με ξενοδοχεία και εστιατόρια. Στις υπόλοιπες θα φτάσετε μόνο διά θαλάσσης. Το μοναστήρι δεσπόζει εντυπωσιακό πάνω στον ένα από τους δύο βράχους που σχηματίζουν την περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας, μαγνητίζοντας τα βλέμματα όλων των λουόμενων. Η περιοχή φημίζεται για τις σπηλιές της με τα κρυστάλλινα νερά, οι οποίες αποτελούν σημεία αναφοράς για τους λάτρεις των καταδύσεων. Αν έχετε χρόνο, αξίζει να ανεβείτε στο χωριό Λάκωνες, πάνω από την Παλαιοκαστρίτσα, για να θαυμάσετε την υπέροχη θέα του κόλπου. Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στο www.greekguide.com