Ο τουρισμός είναι η λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» για τις χώρες της Ευρώπης που έχουν την τύχη να διαθέτουν αξιοζήλευτες ακτογραμμές, μακραίωνη ιστορία, γραφικά χωριά, εξαιρετικά μνημεία. Όπως όμως δείχνουν στοιχεία από την Ισπανία, δεν περιμένουν όλοι τους τουρίστες ως «μάννα εξ ουρανού». Στη Βαρκελώνη, το κίνημα κατά της πλήρους «τουριστικοποίησης» της πόλης έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις ενώ και οι κάτοικοι του Σαν Σεμπαστάν έχουν αρχίσει να ανησυχούν καθώς παρασύρονται από τα κύματα των τουριστών στους δρόμους της πόλης.

Στη Βαρκελώνη το κίνημα της λεγόμενης «τουρισμοφοβίας» εξαπλώνεται όλο και περισσότερο και σε πολλά σημεία της πόλης αναγράφονται στους τοίχους συνθήματα κατά των τουριστών. Το σύνθημα Tourists Go Home κυριαρχεί σχεδόν παντού στο κέντρο, καθώς οι κάτοικοι βλέπουν τους τουρίστες να κατακλύζουν τον ευρωπαϊκό νότο. Ρεπορτάζ από τις El Publico, La Vanguardia, El Pais, Le Monde που αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, αναφέρουν πως στους δρόμους του κέντρου ο μόνιμος πληθυσμός έχει αρχίσει να εξοργίζεται με τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και τη δυσκολία στην κυκλοφορία μέσα στην πόλη.

Οι πολίτες οργανώνονται σε πρωτοβουλίες, που καταγγέλλουν και μάχονται κατά του μαζικού τουρισμού στην πόλη. Όπως λένε, προκαλεί την καταστροφή των μικρών συνοικιακών εμπορικών, δυσκολία στην κίνηση και την κυκλοφορία στους δρόμους, εκτόξευση (λόγω χρήσης Airbnb) τις τιμές στα ενοίκια σε μία πόλη που παραδοσιακά αντιμετωπίζει πρόβλημα στην ικανοποίηση των αναγκών στην κατοικία.

Η δήμαρχος της πόλης Άντα Κολάου, που μέσα στο προεκλογικό πρόγραμμά της περιελάμβανε και μέτρα για την αντιμετώπιση του άμετρου «εκτουρισμού» της πόλης, από το 2015 έχει επιβάλει περιορισμούς στην κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων στο κέντρο της πόλης, ενώ έχει απαγορεύσει τη λειτουργία νέων Airbnb, που δεν πληρούν αυστηρούς κανόνες και δεν διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια τουριστικής χρήσης.

Η δράση όμως δεν σταμάτησε στις καταγγελίες. Κάποιοι πήραν τα πράγματα στα χέρια τους, όπως η ομάδα «Arran», που προβάλλεται ως «αυτονομιστική, σοσιαλιστική και φεμινιστική» οργάνωση, που θεωρεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ανεπαρκή και πως ο μαζικός τουρισμός «καταστρέφει την περιοχή και καταδικάζει τους εργαζόμενους στη μιζέρια». Την περασμένη εβδομάδα μέλη της ομάδας, φορώντας κουκούλες, επιτέθηκαν σε τουριστικό λεωφορείο, κατέβασαν τους έντρομους τουρίστες, και αφού του έσκασαν τα λάστιχα, έγραψαν πάνω του «ο τουρισμός σκοτώνει τις γειτονιές».

Τρεις μέρες αργότερα μέλη του, όπως δείχνει κι ένα βίντεο που ανέβασε η οργάνωση στο Twitter, έσκισαν τα λάστιχα σε δημοτικά ποδήλατα προς ενοικίαση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για την κατάληψη του δημοσίου χώρου από τις τουριστικές επιχειρήσεις».

Εκπρόσωπος της ομάδας δήλωσε πως δεν αποκλείονται κι άλλες τέτοιες ενέργειες, καθώς αποτελούν «μία τακτική που ξεπερνά την διαμαρτυρία, αλλά είναι εξίσου νόμιμη όσο μία διαδήλωση». Ωστόσο, έπειτα από μήνυση που υπέβαλε κατά της ομάδας ο τοπικός οργανισμός συγκοινωνών, η δημαρχία της Βαρκελώνης πρόκειται να την καταδιώξει νομικά.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν πάντως και οι κάτοικοι στο Σαν Σεμπαστιάν αλλά και την Εουσκάντι, στη Χώρα των Βάσκων. Όπως τονίζουν πολλοί κάτοικοί της στο ρεπορτάζ της εφημερίδας El Publico, φοβούνται ακόμη και να διασχίσουν τον δρόμο, καθώς τα στίφη των τουριστών είναι τέτοια που τους…παρασύρουν και θα πρέπει να κάνουν πραγματικά ακροβατικά ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα των μπαρ, ή τα εκτεθειμένα προϊόντα των πολυάριθμων καταστημάτων με τουριστικά είδη. Στην παλιά πόλη ζουν 6.000 μόνιμοι κάτοικοι, που το 2016 αναγκάστηκαν να συμβιώσουν με 1,26 εκατ. τουριστών, καθώς στο τμήμα εκείνο λειτουργούν 62 από τις 81 πανσιόν.

Ήδη η εμπορική υπερεκμετάλλευση έχει ξεπεράσει κατά πολύ το μέγιστο επιτρεπτό 30% του διαθέσιμου χώρου για τη λειτουργία τουριστικών επιχειρήσεων (μπαρ, εστιατόρια, δωμάτια, ξενοδοχεία), σύμφωνα με τους επίσημους φορείς. Ο τουρισμός έχει αυξηθεί κατά 22% από το 2015 και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη αύξησή του φέτος.