Δε βγήκε τυχαία το περίφημο «Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει». Δεν είναι μόνο η άνευ όρων αγάπη των Βορειοελλαδιτών – και όχι μόνο- για μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Μακεδονίας, έναν αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό για τους Έλληνες και ξένους παραθεριστές. Είναι και η ολοφάνερη γενναιοδωρία της φύσης στο κομμάτι αυτό της Ελλάδας, που την προίκισε με τοπία ξεχωριστά και παραλίες που μένουν αξέχαστες.

Και παρότι συνήθως επικεντρωνόμαστε στα δύο πόδια της, καθώς στο τρίτο βρίσκεται το Άγιο Όρος, αυτό το τελευταίο είναι που επιφυλάσσει μια μεγάλη έκπληξη για τους επισκέπτες του καλοκαιριού: την Αμμουλιανή.

Το νησάκι στον κόλπο του Αγίου Όρους, απέναντι από την Τρυπητή- με την οποία συνδέεται με φέρι- είναι το μοναδικό κατοικημένο της Χαλκιδικής. Τα γαλανά – τιρκουάζ νερά της Αμμουλιανής παραπέμπουν σε κάποιο εξωτερικό προορισμό ενώ μερικές από τις πιο ξεχωριστές παραλίες της είναι οι Αλυκές, ο Άγιος Γεώργιος και η Μεγάλη Αμμούδα.

Πριν βουτήξετε στα απολαυστικά νερά της ρίξτε μια ματιά και στον αρσανά στο λιμάνι της, που αποτελεί τυπικό δείγμα αγιορείτικης αρχιτεκτονικής. Περιδιαβείτε στα δρομάκια της και θαυμάστε τα καπετανόσπιτα με τα εργαλεία του ψαρέματος και τους περιποιημένους τακτικούς κήπους.

Εκτός από την ίδια την Αμμουλιανή, αδράξτε την ευκαιρία για να εξερευνήσετε τα νησάκια δίπλα της, τα Δρένια, «παράδεισο» για κολύμπι αλλά και για καταδύσεις και ψάρεμα.

Ορόσημο στην ιστορία του νησιού είναι το 1925, όταν κατέφτασαν Μικρασιάτες πρόσφυγες, κυρίως από τα νησιά της Προποντίδας. Αυτή την κληρονομιά μπορεί κανείς να γνωρίσει στο Λαογραφικό Μουσείο της Αμμουλιανής.

ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ