Οι ντόπιοι λένε πως η Σέριφος έχει περισσότερες από εβδομήντα παραλίες και αν δει κανείς τον χάρτη, θα παρατηρήσει τις δαντελωτές, αμέτρητες ακτές αυτού του νησιού των Κυκλάδων. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά των Κυκλάδων, ανάμεσα στην Κύθνο και τη Σίφνο, και η ακτογραμμή της υπολογίζεται στα 80 χιλιόμετρα που μοιάζουν με κέντημα. Κοντά της βρίσκονται και τρία μικρά ξερονήσια, η Σεριφοπούλα, το Πιπέρι και ο Βους.

Η Σέριφος είναι ένα κλασικό κυκλαδονήσι που κινείται σε χαμηλούς τόνους. Ωστόσο η εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα και η μικρή απόσταση που τη χωρίζει από άλλα νησιά των Κυκλάδων όπως η Μήλος, η Κίμωλος, η Πάρος και η Σύρος, την αναδεικνύουν σε δημοφιλή προορισμό αλλά και αγαπημένο λιμάνι για ιστιοπλοϊκά και ταχύπλοα. Διατηρεί πάντως δυνατή και πολύ γοητευτική την παραδοσιακή κυκλαδίτικη ταυτότητά της.

Το ατού της είναι οι πολυάριθμες παραλίες της. Μικροί και μεγάλοι κόλποι, ακρογιάλια με βότσαλο ή με άμμο, ακτές προσβάσιμες από δρόμο ή μόνο από τη θάλασσα, η Σέριφος μπορεί να ικανοποιήσει κάθε λουόμενο, όπως κι αν φαντάζεται την ιδανική παραλία και την πιο απολαυστική βουτιά. Μερικές από τις πιο ξεχωριστές είναι η Ψιλή Άμμος, ο Άγιος Σώστης και το Καλό Αμπέλι. Σε κάθε περίπτωση, οι πολλές επιλογές σημαίνουν πώς κανείς δεν θα χάσει το μπάνιο του ακόμα και τις μέρες με πολύ ισχυρούς ανέμους.

Πέρα όμως από τις ακρογιαλιές της, η Σέριφος ξεχωρίζει και για την εκπληκτική Χώρα της, την πρωτεύουσά της, που θεωρείται μια από τις ομορφότερες σε ολόκληρο το Αιγαίο. Πρότυπο μεσαιωνικού οικισμού, στέκεται αγέρωχη και πανέμορφη πάνω σε ύψωμα με θέα τον όρμο του Λιβαδιού. Στην κορυφή υπάρχουν ακόμα ερείπια ενετικού κάστρου και στο ψηλότερο σημείο ατενίζει τον ορίζοντα η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου.

Λίγο πιο κάτω, στο κοίλωμα ενός βράχου και πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού της Αθηνάς, βρίσκεται η εκκλησία του Αϊ Γιάννη. Η Χώρα, με τα ασπρισμένα σκαλοπάτια και τους ανεμόμυλους, χωρίζεται σε δύο συνοικίες, την Πάνω και την Κάτω, και οι γειτονιές της διασχίζονται από μικρά δρομάκια που προσκαλούν τον επισκέπτη να τα περπατήσει και να απολαύσει τον πανέμορφο οικισμό και την ξεχωριστή ατμόσφαιρά του.

ΣΕΡΙΦΟΣΣΕΡΙΦΟΣΣΕΡΙΦΟΣ ΣΕΡΙΦΟΣ ΣΕΡΙΦΟΣ ΣΕΡΙΦΟΣ