Μια γοητευτική μεσαιωνική καστροπολιτεία που μοιάζει σα να βγήκε από παραμύθι. Έτσι μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος το Όμπιντος, τη μικρή πορτογαλική πόλη, που βρίσκεται 94 χλμ. βόρεια της Λισαβόνας.

Το κάστρο της πόλης το Pousada de Castelo είναι χτισμένο στην κορυφή ενός κατάφυτου λόφου και λειτουργεί πλέον ως ξενοδοχείο.

Περπατώντας κανείς στα πλακόστρωτα σοκάκια μπορεί να θαυμάσει από κοντά τα γραφικά σπίτια σε έντονο κίτρινο και μπλε στα παραθυρόφυλλα, που παραπέμπουν στη μαυριτανική αρχιτεκτονική.

Η εκκλησία της Σάντα Μαρία, ένα από τα λίγα αξιοθέατα της πόλης, εντυπωσιάζει με την αναγεννησιακή πρόσοψη και τα ξυλόγλυπτα στο εσωτερικό.

Στο υπαίθριο κυριακάτικο παζάρι ο επισκέπτης μπορεί να βρει τα παλιά κεραμικά πιάτα και πλακάκια azulejos στο χαρακτηριστικό άσπρο και μπλε χρώμα.

Το 2015 είχε ανακηρυχθεί «πόλη της Λογοτεχνίας» από την UNESCO και όλο το Όμπιντος είχε μεταμορφωθεί σε μια τεράστια βιβλιοθήκη.

Η πόλη είναι γνωστή για το ginjinha, ένα γλυκό, παραδοσιακό λικέρ αλλά κυρίως για το διεθνές φεστιβάλ Σοκολάτας που πραγματοποιείται εκεί κάθε χρόνο. Διαρκεί μέχρι τις 3 Μαΐου και μπορεί να απολαύσει κανείς γλυκές δημιουργίες σε κάθε σχήμα και μέγεθος.

Η ρομαντική ιστορία αγάπης που εκτυλίχθηκε στα στενά της πόλης, την στοιχειώνει ακόμη.

Εκεί γεννήθηκε ο έρωτας του Πέδρο και της Ινιές, του γιου του βασιλιά και μιας αυλικής. Σύμφωνα με την παράδοση, παντρεύτηκε χωρίς τη θέλησή του τη λαίδη Κονστάντζα και όταν εκείνη πεθαίνει αποφασίζει να παντρευτεί την αγαπημένη του Ινιές.

Ο πατέρας του διέταξε ωστόσο να τη δολοφονήσουν, καθώς ήταν ενάντια σ’ αυτό και η πράξη του, θα οδηγήσει την Πορτογαλία σε εμφύλιο πόλεμο.

Όταν πέθανε ο πατέρας του, ο Πέδρο στέφεται βασιλιάς, βρίσκει τους φονιάδες της αγαπημένης του και τους ξεριζώσει την καρδιά με τα ίδια του τα χέρια. Μετά το θάνατό του, θάφτηκε δίπλα στην αγαπημένη του Ινιές στο αββαείο της Σάντα Μαρία στην Αλκομπάτσα.

Στο ετήσιο φεστιβάλ υπάρχουν σοκολατένια αγάλματα για να τιμήσουν αυτόν τον άδοξο έρωτα.

Πληροφορίες – Φωτογραφίες

obidos

Όμπιντος / Πορτογαλία

Διαφορά ώρας: 2 ώρες πίσω

Νόμισμα: Ευρώ

Απόσταση: Δεν υπάρχει απευθείας πτήση και η διάρκεια του ταξιδιού με πτήση ανταπόκρισης μέσω Λισσαβόνας είναι 4 ώρες και 15 λεπτά από την Αθήνα και 6 ώρες και 5 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη.

ΟΜΠΙΝΤΟΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΟΜΠΙΝΤΟΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΟΜΠΙΝΤΟΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΟΜΠΙΝΤΟΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΟΜΠΙΝΤΟΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΟΜΠΙΝΤΟΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

ΟΜΠΙΝΤΟΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ