Αγαπημένος προορισμός των κατοίκων των κοντινών περιοχών για σύντομες αποδράσεις, το Βελβεντό είναι η γραφική, γοητευτική πόλη του δήμου Κοζάνης, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νομού.

Η φύση «στεφανώνει» την πόλη με όλους τους πιθανούς τρόπους: Από τη μία είναι τα Πιέρια Όρη, που απλώνουν την επιβλητική σκιά τους, από την άλλη η λίμνη Πολυφύτου και ο ποταμός Αλιάκμονας με τα ευεργετικά νερά τους. Και στην περιοχή του Βελβεντού, ο ταξιδιώτης θα απολαύσει την περιήγηση σε φαράγγι αλλά και καταρράκτη.

Στενά δρομάκια, παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και πετρόκτιστα σπίτια, αυλές ανθοστόλιστες, όμορφες πλατείες, πηγές με γάργαρο παγωμένο νερό από τα Πιέρια, βυζαντινές εκκλησίες, όλα αυτά συνθέτουν το εντυπωσιακό μωσαϊκό του Βελβεντού με την πλούσια ιστορία.

Τον επισκέπτη καλωσορίζει η εκκλησία του Αγίου Μηνά, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες δεκάδες εκκλησίες και ξωκλήσια, εκ των οποίων κάποια έχουν χαρακτηριστικά διατηρητέα μνημεία. Στο «αρχοντικό Κώνστα» λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο με πολύτιμα εκθέματα από την ιστορία και την παράδοση της πόλης.

Το Βελβεντό μπορεί να αποτελέσει ιδανική αφετηρία για εξορμήσεις στον νομό Κοζάνης. Οι φυσιολάτρες θα απολαύσουν το φαράγγι «Σκεπασμένο» με τα πλατάνια, τις φυσικές λίμνες, τους απόκρημνους επιβλητικούς βράχους αλλά και τον καταρράκτη. Η θέα από το παρατηρητήριο θα αποζημιώσει και τον πιο απαιτητικό περιπατητή. Ευκαιρία για πολλές δραστηριότητες προσφέρει και η λίμνη Πολυφύτου με την εντυπωσιακή γέφυρα στα Σέρβια.

Προσεγμένοι ξενώνες και ξενοδοχεία περιμένουν να φιλοξενήσουν τους ταξιδιώτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα πλούσια «δώρα» της κοζανίτικης γης, τσίπουρο και κρασί στα οινοποιεία της περιοχής αλλά και, ανάλογα με την εποχή, τα περίφημα ροδάκινα Βελβεντού και τα ντόπια μήλα. Φεύγοντας μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας μια γευστική ανάμνηση από την όμορφη πόλη, σπιτικά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες από τα χέρια των γυναικών του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Βελβεντού.

ΚΟΖΑΝΗ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗ