Όταν έρθεις στην Αράχωβα, ένα από τα ζητήματα που θα σε απασχολήσουν είναι «πού θα φας καλά και σε λογικές τιμές». Όσοι ξέρουν, θα σε οδηγήσουν στην ταβέρνα του Δασαργύρη.

Βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο του χεριού, λίγα λεπτά από το χαρακτηριστικό Ρολόι και το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου, και από το 1915 λειτουργεί ασταμάτητα παραδίδοντας μαθήματα γνήσιας ζεστής φιλοξενίας.

Γράφει η Νάντια Μασσαχού

Σήμερα, τα ηνία της ταβέρνας έχει αναλάβει η τρίτη γενιά ιδιοκτητών, ο Γιάννης και η Μαρία που συνεχίζουν όσα τους έμαθαν οι γονείς τους, ο κύριος Παναγιώτης και η κυρία Ρούλα, που συναντάμε ακόμα στην κουζίνα.

DEFTERI

Όλοι μαζί έχουν κατορθώσει κάτι τόσο απλό και συνάμα τόσο δύσκολο για τους περισσότερους. Να αγκαλιάσουν ξεχωριστά τον κάθε επισκέπτη και να του προσφέρουν σπιτικές ποιοτικές γεύσεις ελληνικής κουζίνας.

Δεν υπάρχει περίπτωση να δοκιμάσεις τις πίτες που φτιάχνει με τα χεράκια της η κυρία Ρούλα και να μην γίνεις φανατικός τους, τον κρασάτο κόκορα με χυλοπίτες και να μην ορίσεις στον ουρανίσκο σου την παραδοσιακή κουζίνα, ακόμη και το αγνό γιαούρτι με δικό τους γλυκό του κουταλιού και να μην γλείφεις τα δάχτυλά σου.

TRITI

Ένα από τα πράγματα που εκτιμώ απεριόριστα εδώ είναι η «κατεύθυνση». Είτε ο Γιάννης σου πάρει παραγγελία, είτε η Μαρία, έχουν ως  προτεραιότητά τους να μείνει ο εκάστοτε επισκέπτης ευχαριστημένος.

Θα σου τονίσουν πάντοτε τους «θησαυρούς» που είναι ολόφρεσκοι κι αξίζει να δοκιμάσεις, θα σε κατευθύνουν πάντοτε σωστά.

Καλό είναι να ξέρεις αν δεν έχεις ξαναέρθει, πως εδώ οι μερίδες είναι πλούσιες, ικανές να χορτάσουν «μάτι» και «στομάχι», ενώ αντίστοιχα οι τιμές σέβονται το «πορτοφόλι» όποιου περάσει την πόρτα της ταβέρνας.

tetarti

Τα τοπικά προϊόντα του χωριού, όπως η διάσημη φορμαέλα, έχουν την τιμητική τους στον κατάλογο, και τα κοκορέτσι, κοντοσούβλι, σπλινάντερο αποτελούν σταθερά τους πρωταγωνιστές της σούβλας, από τον μαέστρο του ψησίματος κύριο Παναγιώτη.

Η ταβέρνα του Δασαργύρη, δεν μετρά τυχαία 100 plus χρόνια επιτυχίας. Αποτελεί ένα σπίτι που εκτός από τα μέλη της οικογένειάς του, μαγειρεύει και σέβεται όποιον άλλο περάσει την πόρτα του. Αυτό από μόνο του αρκεί, για να την εντάξεις στα must σου.

kentriki

Αράχωβα

Τηλ. +30 22670 31291, +30 6932 713751