Αν σκοπεύεις να κάνεις ένα πολυήμερο ταξίδι στην ή έτσι κι αλλιώς η βάση σου αυτό το διάστημα είναι στη Θεσσαλονίκη, τότε καλό είναι να γνωρίζεις πως με αφετηρία τη συμπρωτεύουσα μπορείς να κάνεις πολλές εξορμήσεις σε άκρως ενδιαφέροντες προορισμούς.

Γράφει η Νάντια Μασσαχού 

Μονοήμερη εκδρομή σε Βέροια και Νάουσα

naousa

Οι δύο αυτές πανέμορφες πόλεις βρίσκονται στο νομό Ημαθίας και απέχουν από τη Θεσσαλονίκη μία ώρα η Βέροια και μία ώρα και ένα τέταρτο περίπου η Νάουσα. Ξεκινήστε τη γνωριμία σας με τη Βέροια, η οποία εμφανίζεται πανοραμικά χτισμένη προσεγγίζοντάς τη από τη Θεσσαλονίκη.

Από τα σημεία ενδιαφέροντος η πλατεία της Ελιάς με την πανοραμική θέα στον κάμπο της Ημαθίας, η Μπαρμπούτα, η παλιά εβραϊκή συνοικία, με τα στενά σοκάκια και τα μακεδονικής αρχιτεκτονικής αρχοντικά κατά μήκος του ποταμού Τριπόταμου, καθώς και η Πλατεία Ρολογιού με το Δικαστικό Μέγαρο.

Η Νάουσα, η μοναδική ηρωική πόλη της Ελλάδας, απέχει από τη Βέροια μόλις 15 λεπτά. Από τις στάσεις που αξίζει να κάνετε είναι αυτή στο Δημοτικό Πάρκο με τις λίμνες και τις πάπιες (από εδώ θα απολαύσετε θέα στον κάμπο της Ημαθίας), στην Παλιά Πόλη με τα παραδοσιακά σπίτια, τους Στουμπάνους (το σημείο απ’ όπου επέλεξαν να πέσουν με τα παιδιά τους στον ποταμό Αράπιτσα οι Ναουσαίες επί Τουρκοκρατίας αντί να παραδοθούν στους κατακτητές) καθώς και το Άλσος του Αγίου Νικολάου (3 χλμ. από το κέντρο της πόλης), μια καταπράσινη έκταση με πηγές, πλατάνια, μια μικρή τεχνητή λίμνη για ψάρεμα και βαρκάδα, εστιατόρια, εγκαταστάσεις αναψυχής κ.ά.

Tip: Στη Νάουσα θα συναντήσετε τον αληθινό ορισμό των παραδοσιακών Αποκριών. Από τα πιο χαρακτηριστικά, έθιμα της Νάουσας οι «Μπούλες», κατά κόσμον «Γενίτσαροι και Μπούλες», με βαθιές ρίζες στο πέρασμα των αιώνων που συνδυάζει την τοπική παράδοση με τους ηρωικούς αγώνες, ενώ αναφορές γίνονται και στην αρχαία Ελλάδα, αναφορικά με τον θεό Διόνυσο. Η μεγαλύτερη ακμή του σημειώθηκε στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αι., ενώ μέχρι σήμερα εφαρμόζεται αναλλοίωτο, δημιουργώντας μια συγκινησιακή ατμόσφαιρα που καθορίζει και τον «χαρακτήρα» της Αποκριάς.

Μονοήμερη εκδρομή στη Δράμα

drama_1

Μετά από μια διαδρομή 1,5 ώρας, περίπου, με σημείο αφετηρίας τη Θεσσαλονίκη, θα προσεγγίσετε τη Δράμα, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού στην Ανατολική Μακεδονία. Το όνομά της (Υδράμα-Δύραμα) οφείλεται στα πολλά νερά που αναβλύζουν στην περιοχή, κάτι που θα διαπιστώσετε και ιδίοις όμμασι. Από τα highlights της οι Πηγές της Αγίας Βαρβάρας, ένα μέρος που σήμερα αποτελεί το κέντρο της πολιτιστικής ζωής της πόλης, καθώς και τα εντυπωσιακά αρχοντικά στην ίδια περιοχή, αλλά και στις οδούς 25ης Μαρτίου, Κουντουριώτου, Αβέρωφ, Μεγάλου Αλεξάνδρου κ.α.

Από τα σημεία που πρέπει να επισκεφτείτε είναι ο Δημοτικός Κήπος, μια πραγματική όαση πρασίνου στο κέντρο της πόλης, αλλά και το Ενυδρείο Μυλοποτάμου Δράμας (5 χλμ. από το κέντρο της πόλης) στο δρόμο προς το σπήλαιο του Αγγίτη. Ολοκληρώστε την επίσκεψή σας στη Δράμα με μια τελευταία στάση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού.

Tip: Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων (συνήθως 3 Δεκεμβρίου-3 Ιανουαρίου) και για 32 ημέρες η καρδιά της πόλης (Δημοτικός Κήπος και Πλατεία Ελευθερίας) μετατρέπεται σε σκηνικό παραμυθιού με την Ονειρούπολη να ενθουσιάζει τους μικρούς και να κάνει τους μεγάλους να αισθανθούν και πάλι παιδιά! Η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Ελλάδα φιλοξενεί το Χωριό του Αϊ Βασίλη, με το σπίτι και το εργαστήρι του, το ταχυδρομείο της Ονειρούπολης, το παραμυθόσπιτο, κ.ά.

Μονοήμερη εκδρομή στην Καστοριά

kastoria

 

Σε απόσταση 190 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη (2 ώρες περίπου με το αυτοκίνητο) βρίσκεται η πιο όμορφη πόλη του νομού Καστοριάς. Με τη φημισμένη λίμνη της, γνωστή και ως Ορεστιάδα, να είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια, να είστε σίγουροι ότι εδώ μόνο ωραίες εικόνες θα γεμίσουν τόσο τα μάτια όσο και η φωτογραφική μηχανή σας.

Επιχειρήστε, λοιπόν, να πραγματοποιήσετε το γύρο της λίμνης με τα πόδια και δεν θα χάσετε. Κατά τη διάρκεια της εκδρομής σας κάντε μια στάση στο Σπήλαιο του Δράκου (στο βόρειο τμήμα της λίμνης) και στη Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας. Με την επιστροφή σας στην πόλη, περιηγηθείτε στο Ντολτσό και το Απόζαρι, τις γραφικές γειτονιές με τα πέτρινα δρομάκια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά χαρακτηριστικής μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Για πανοραμική άποψη της πόλης και της λίμνης «σκαρφαλώστε» στο λόφο του Προφήτη Ηλία, ενώ μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Λιμναίο Οικισμό Δισπηλιού και το πρώτο οικομουσείο της χώρας.

Tip: Προτιμήστε για την διαμονή σας την περιοχή Ντολτσό, πρόκειται για μία από τις ομορφότερες γειτονιές, βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο και προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πραγματικούς boutique θησαυρούς.

Μονοήμερη εκδρομή στα Λουτρά Πόζαρ-Αριδαία

loutrapozar

Τα Λουτρά Πόζαρ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Βορείου Ελλάδος, κυρίως για όσους επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη. Βρίσκονται στο νομό Πέλλας, σε απόσταση 13 χλμ. από την Αριδαία και 109 χλμ. από τη Νύμφη του Θερμαϊκού. Από τις πηγές τους στο βουνό αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια τα φημισμένα για τις ευεργετικές ιδιότητές τους ιαματικά νερά, η θερμοκρασία των οποίων παραμένει σταθερή στους 37 βαθμούς Κελσίου. Οι πηγές εντοπίζονται σε υψόμετρο 360-390 μ. και τροφοδοτούνται από το νερό της βροχής, το οποίο, αφού εισχωρήσει στο έδαφος, θερμαίνεται και εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα συστατικά. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού ενδείκνυνται για παθήσεις του αναπνευστικού και του κυκλοφοριακού, ρευματοπάθειες και δερματικές παθήσεις, ενώ η ποσιθεραπεία βοηθάει το συκώτι, τα νεφρά, τη χολή κ.ά.

Για πολλούς πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο, τον οποίο δεν διστάζουν να παρομοιάσουν με τα ελβετικά spa. Η περιοχή είναι οργανωμένη με ξενοδοχεία, εστιατόρια, αποδυτήρια και bars, έτσι ώστε οι λουόμενοι να έχουν όλες τις ανέσεις γύρω τους. Εκτός από τις πηγές, στην ευρύτερη περιοχή αξίζει να επισκεφτείτε το φαράγγι των Λουτρών (ιδανική επιλογή για περιπάτους ή ορειβασία) και το σπηλαιολογικό πάρκο.

Tip: Στα πλεονεκτήματά τους συγκαταλέγεται το γεγονός ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην Έδεσσα με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες (44 χλμ.) και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας-Καϊμάκτσαλαν (36 χλμ.).

Μονοήμερη εκδρομή στην Ξάνθη

Αδιαμφισβήτητα είναι το “κόσμημα” της Θράκης. Η Ξάνθη, 212 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, είναι μια σύγχρονη πόλη με έντονο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν, το οποίο διατηρείται ακόμη ζωντανό στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης. Μιας Παλιάς Πόλης πανέμορφης, με γραφικά πέτρινα καλντερίμια (η οδός Αντίκα με διαφορά είναι το πιο κουκλίστικο), καλοδιατηρημένα σπίτια και εντυπωσιακά αρχοντικά (από τα πιο αντιπροσωπευτικά εκείνο του Κουγιουμτζόγλου όπου φιλοξενείται και το Λαογραφικό Μουσείο, υπό την αιγίδα της Φιλοπροόδου Ενώσεως της Ξάνθης). Οι καπναποθήκες –στην ομώνυμη περιοχή– επίσης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ξάνθης, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την οικονομική ανάπτυξη και εξέλιξη της πόλης. Τέλος, στην κεντρική πλατεία της πόλης στέκεται επιβλητικό και αγέρωχο στο πέρασμα του χρόνου από το 1880 το Ρολόι της Ξάνθης.

Tip: Το καρναβάλι της Ξάνθης είναι το μεγαλύτερο της Βορείου Ελλάδας και το δεύτερο πολυπληθέστερο στη χώρα μετά από εκείνο της Πάτρας. Κορυφαία στιγμή του είναι το κάψιμο του τζάρου (βασιλιά καρνάβαλου) στο συνοικισμό Σαμακώβ, στο τέλος της περίφημης “παραλίας” (εδώ βρίσκονται τα περισσότερα cafe-bars της πόλης) κοντά στον ποταμό Κόσυνθο.

Μονοήμερη εκδρομή στη Χαλκιδική

Δεν ξέρω αν σαν την Χαλκιδική δεν έχει, αυτό που σίγουρα ισχύει ωστόσο είναι πως η εκδομή Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες για τους ντόπιους, είναι κάτι περισσότερο από συχνή. Στην Κασσάνδρα, γνωστή και ως πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, λίγο πριν τη Νέα Φώκαια εντοπίζεται ο πιο κοντινός στη Θεσσαλονίκη και ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του νομού, η Σάνη. Σε απόσταση 1 ώρας και 15 λεπτών από το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα ανακαλύψετε μια όμορφη τοποθεσία η οποία φημίζεται για την αμμουδερέςακρογιαλιές με τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά. Οι παραλίες είναι πλήρως οργανωμένες με μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, beach bars με ξαπλώστρες και ομπρέλες, ταβέρνες και εστιατόρια.

Ωστόσο, η περιοχή έχει γίνει διάσημη λόγω του Sani Resort. Πρόκειται για ένα τουριστικό θέρετρο που καταλαμβάνει μια ιδιωτική έκταση 4.500 στρεμμάτων, όπου μπορείτε να απολαύσετε ποιοτικές στιγμές πολυτέλειας και ευζωίας. Αποτελώντας ολοκληρωμένη εμπειρία διακοπών από μόνο του, στους χώρους του θα ανακαλύψετε ένα μικρό κόσμο που συμπεριλαμβάνει όλες τις ανέσεις, όπως mini μαρίνα, spa, εστιατόρια με διεθνή και μεσογειακή κουζίνα, ελληνικές ταβέρνες και ουζερί, γκαλερί, θερινό σινεμά, βιβλιοπωλείο. Επίσης, εδώ διοργανώνονται το περίφημο Sani Festival (Ιούλιος-Αύγουστος), κατά τη διάρκεια του οποίου εμφανίζονται καλλιτέχνες και ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής σκηνής, και το φεστιβάλ Sani Gourmet (Μάιος), μια διοργάνωση υψηλής γαστρονομίας όπου βραβευμένοι σεφ από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν τις εμπνευσμένες δημιουργίες τους.

Tip: Αν έχετε διάθεση εξερεύνησης, ο προορισμός διαθέτει μέρη μοναδικού φυσικού κάλλους, οπότε ετοιμαστείτε να γράψετε πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ του αυτοκινήτου σας.

Μονοήμερη εκδρομή σε Λίμνη Κερκίνη & Πορόια

Η τεχνητή λίμνη Κερκίνη βρίσκεται στο νομό Σερρών, 98 χλμ. βόρεια της Θεσσαλονίκης και 35 χλμ. από τις Σέρρες. Σχηματισμένη το 1932 με φράγμα που δημιουργήθηκε στον ποταμό Στρυμόνα, αποτελεί προστατευμένο υδροβιότοπο, που αναλόγως την εποχή μεταβάλλεται μεταξύ 54.250-72.110 στρεμμάτων. Αυτό που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της, εκτός από τη μαγική εικόνα της υδάτινης αγκαλιάς της, δεν είναι άλλα από την παραποτάμια βλάστηση, τα νούφαρα και την πληθώρα ψαριών. Το πιο κοντινό χωριό στη λίμνη είναι τα Άνω Πορόια, ένα από τα πιο γραφικά του νομού. Χτισμένο στους πρόποδες του όρους Μπέλες, εντοπίζεται βορειοδυτικά της λίμνης και προσφέρει πανοραμική θέα σε αυτήν. Αφιερώστε του λίγο χρόνο για να παρατηρήσετε τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική των κτηρίων του, να κάνετε τη βόλτα σας στην πλατεία, να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις (από τις επιβεβλημένες επιλογές το κρέας νεροβούβαλου) και να επιδοθείτε σε δραστηριότητες, όπως ιππασία, πεζοπορία κ.ά (για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Παραδοσιακό Ξενώνα Βιγλάτορας, τηλ. +30 23270 51231, viglatorashotel.com).

Tip: Aπό τους 2.000 συνολικά νεροβούβαλους που βρίσκονται στη χώρα, οι 1.600 περίπου εντοπίζονται γύρω από τη λίμνη Κερκίνη. Η σπάνια αυτή φυλή αγροτικών ζώων έχει μπει σε πρόγραμμα διατήρησης από τη δεκαετία του 1990 λόγω κινδύνου εξαφάνισής της. Το κρέας τους είναι πολύ θρεπτικό και νόστιμο, πλούσιο σε σίδηρο, φώσφορο και βιταμίνη Α.