Μπορεί να μην είναι από τα πιο γνωστά ορεινά χωριά της Πελοποννήσου, αναμφίβολα όμως κερδίζει τον επισκέπτη με τα καλόγουστα σπίτια του, τις κεραμιδένιες σκεπές του και το υπέροχο τοπίο της Αρκαδίας.

Το Βαλτεσινίκο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο σχεδόν 1.200 μέτρων στο Μαίναλο, στη βόρεια πλευρά του βουνού, και αποτελεί έναν από τους ορεινότερους οικισμούς της Πελοποννήσου.

Ο παραδοσιακός οικισμός ανήκει στον δήμο Γορτυνίας και είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής. Απέχει 60 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 20 από τη Βυτίνα.

Ο επισκέπτης θα γοητευτεί από τα πετρόκτιστα σπίτια και τη ζωντάνια του χωριού ενώ κτίριο- κόσμημα είναι αυτό που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο, κληροδότημα των αδελφών Δημήτρη και Βασίλη Σοφιανόπουλου.

Απολαυστική είναι και η περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή της ορεινής Αρκαδίας. Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου βρίσκεται η θέση Λενικά, όπου ανακαλύφθηκαν ερείπια αρχαίας πόλης, ναού και μυκηναϊκών τειχών.

Το 1939, έγιναν οι πρώτες ανασκαφές από τη Γαλλική Αρχαιολογική Εταιρεία, σύμφωνα με την οποία ο ναός είναι από τον 7ο αιώνα π.Χ. και ήταν αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη. Στην κορυφή Παλαιόκαστρο εντοπίζονται τα ερείπια μεσαιωνικού οχυρού.

Αδιαμφισβήτητα «ατού» του χωριού είναι το φυσικό περιβάλλον με κυρίαρχα τα έλατα και την πλούσια βλάστηση αλλά και η θέα, καθώς στα υψηλότερα σημεία του το Βαλτεσινίκο ευθυγραμμίζεται με τις απέναντι κορυφογραμμές.

ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ ΑΡΚΑΔΙΑ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ ΑΡΚΑΔΙΑ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ ΑΡΚΑΔΙΑ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ ΑΡΚΑΔΙΑ