Η Γλασκώβη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας και ξεκίνησε ως ένα μικρό χωριό πριν γίνει ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια.

Συνδυάζει ιδανικά τη βικτοριανή αρχιτεκτονική με το σύγχρονο lifestyle ενώ φημίζεται για την έντονη πολιτιστική της ζωή καθώς έχει πλήθος θεάτρων και μουσείων.

Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Κλάιντ και συχνά την παρομοιάζουν με το Σικάγο λόγω της ομοιότητας που παρουσιάζει στη ρυμοτομία της με την πόλη της Αμερικής.

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της είναι η πινακοθήκη και το μουσείο Κέλβινγκροβ. Αποτελεί ένα από τα διασημότερα κτίρια της πόλης και βρίσκεται μπροστά στο πάρκο Κέλινγκροουβ.

Το αρχιτεκτονικό του στιλ είναι ισπανικό μπαρόκ ενώ είναι χτισμένο με την παραδοσιακή σκωτσέζικη κόκκινη πέτρα.

Η πλατεία του Γεωργίου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και περιβάλλεται από ιστορικά κτίρια ενώ θεωρείται το κέντρο της οικονομικής ζωής της Γλασκώβης.

Στον γοτθικής αρχιτεκτονικής Καθεδρικό ναό της βρίσκεται ο τάφος του αγίου Κέντιγερν, πολιούχου της πόλης, σε κρύπτη του υπογείου. Είναι μία από τις ελάχιστες σκωτσέζικες εκκλησίες που διασώθηκαν ανέπαφες στο πέρασμα των χρόνων.

Αξίζει να επισκεφθείτε το θέατρο Παβίλιον, ένα από τα παλαιότερα και ιστορικότερα κτίρια της πόλης που χτίστηκε το 1904.

Λέγεται μάλιστα ότι εκεί κατοικεί το φάντασμα ενός μικρού κοριτσιού που εμφανίζεται όταν στο θέατρο παίζονται χαρούμενες μελωδίες.

Το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης έχει αναπτύξει παγκόσμια φήμη και είναι το δεύτερο αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Σκωτίας ενώ χρονολογείται από το 1451.

Το πάρκο Glasgow Green βρίσκεται στη βόρεια όχθη του ποταμού και παραχωρήθηκε από το βασιλιά Ιάκωβο ΙΙ στο λαό. Υπάρχουν εντυπωσιακά σιντριβάνια και μνημεία στο χώρο του, ενώ εκεί πραγματοποιούνται συναυλίες και εκδηλώσεις.

Στο λιμάνι της πόλης βρίσκεται το «The Tall Ship» που κατασκευάστηκε το 1896. Το ανακαινισμένο βικτοριανό ιστιοφόρο φιλοξενεί εκθέσεις και ένα μίνι κινηματογράφο.

Πληροφορίες – Φωτογραφίες

skotia

Γλασκώβη / Σκωτία

Διαφορά ώρας: 2 ώρες πίσω

Νόμισμα: Στερλίνα (1,17 ευρώ)

shutterstock_105819311 shutterstock_424486900 shutterstock_31871903 shutterstock_206661820 shutterstock_312544904 shutterstock_163078787 shutterstock_72574525