Στα δυτικά παράλια της λακωνικής χερσονήσου βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο. Η περίφημη Γλυφάδα- ή Βλυχάδα- Διρού, στον ομώνυμο όρμο, ήταν γνωστή περίπου από τα 1900 αλλά παρέμενε τότε άγνωστο το «θαύμα» που έκρυβε η Γη στα σπλάχνα της. Είναι στην πραγματικότητα η υπόγεια κοίτη του ποταμού Γλυφάδα που πριν την εκβολή του στη θάλασσα σχηματίζει μικρές λίμνες μέσα στη μανιάτικη γη.

Η αρχή της δημιουργίας του τοποθετείται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Η φυσική του είσοδος έχει διάμετρο μόλις μισό μέτρο και βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.

Σήμερα το γνωστό μήκος του σπηλαίου ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα ενώ η επισκέψιμη διαδρομή καλύπτει 3100 μέτρα με το μεγαλύτερο μέρος της να είναι μέσα στο νερό. Η ξενάγηση στο τμήμα αυτό γίνεται με βάρκες και ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει το απόκοσμο και αξιοθαύμαστο θέαμα μέσα στο σπήλαιο. Τελευταίο θαλάσσιο πέρασμα είναι λεγόμενος «Μεγάλος Ωκεανός», με μήκος εκατόν εξήντα μέτρα και ύψος τριάντα, πριν η ξενάγηση περάσει στο χερσαίο τμήμα.

Η μεγάλη ιστορία του αποτυπώνεται και στα απολιθώματα που έχουν βρεθεί μέσα στο σπήλαιο: μεταξύ άλλων οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα ιπποπόταμων στην Ευρώπη.  Η ανθρώπινη παρουσία άφησε το σημάδι της με τα κεραμικά που έχουν βρεθεί κοντά στη φυσική είσοδο του σπηλαίου.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ακόμα ένα σπήλαιο, η Αλεπότρυπα, που είναι κλειστό για το κοινό. Τα ευρήματα και των δύο σπηλαίων εκτίθενται στο Νεολιθικό Μουσείο Διρού.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΥΡΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΥΡΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΥΡΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΥΡΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΥΡΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΥΡΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΥΡΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΥΡΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΥΡΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΥΡΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΥΡΟΥ