Η δεύτερη σε έκταση μεγαλύτερη χώρα της γης, με τα νερά του Ατλαντικού να τη βρέχουν από τη μία πλευρά και του Ειρηνικού από την άλλη, δεν θα μπορούσε παρά να έχει φύση, τοπία και γωνιές που κερδίζουν τον ταξιδιώτη με το φυσικό κάλλος και τις εναλλαγές τους.

Από το μονοπάτι Cabot Trail γύρω από το νησί Cape Breton Island όπου μπορεί κανείς να χαζέψει φάλαινες να παίζουν στον ωκεανό μέχρι το εκθαμβωτικό Icefields Parkway στην Αλμπέρτα, περιτριγυρισμένο από επιβλητικούς χιονισμένους ορεινούς όγκους, ο Καναδάς προσφέρεται για ένα road trip αξέχαστων εμπειριών.

Icefields Parkway, Αλμπέρτα 

roads2

Διανύοντας τα 225 χιλιόμετρά του ο οδηγός θα απολαύσει επικά τοπία περνώντας δίπλα στα επιβλητικά χιονισμένα βουνά. Με ειδικά οχήματα μπορεί κανείς να περιηγηθεί στον παγετώνα Athabasca, εμπειρία ζωής. Ο δρόμος περνά από τα Βραχώδη Όρη και δύο Εθνικά Πάρκα. Εκτός από την ορεινή πανδαισία ο ταξιδιώτης θα απολαύσει επίσης καταρράκτες, τιρκουάζ λίμνες και άγρια ζώα της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο που το Icefields Parkway χαρακτηρίζεται «ο πιο όμορφος δρόμος στον κόσμο».

Pacific Rim Highway, Vancouver Island

roads3

Εδώ οι εικόνες θυμίζουν καρτ-ποστάλ καθώς ο Pacific Rim Highway ξεκινά από την ακτή Qualicum και διασχίζει τοπία με διάσπαρτα βουνά και λίμνες. Πριν φτάσει στην «πρωτεύουσα» του σέρφινγκ Tofino, σε απόσταση περίπου 160 χιλιόμετρα μακριά, περνά από δάση που κρύβονται στην αχλή.

Cabot Trail, Cape Breton Island, Nova Scotia

roads4

Είναι ένας από τους διάσημους οδικούς άξονες του Καναδά και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό. Με μήκος σχεδόν 300 χιλιομέτρων ο δρόμος ακολουθεί την εντυπωσιακή ακτή του καταπράσινου Cape Breton Island με τους οδηγούς να απολαμβάνουν εκπληκτικά θαλάσσια τοπία αλλά και τις συναρπαστικές κοινότητες των περιοχών από τις οποίες ο δρόμος περνά. Στην πορεία μπορεί κανείς να επισκεφθεί και Θιβετιανό βουδιστικό μοναστήρι και να δει τις φάλαινες στον ωκεανό.

 Thousand Islands Parkway, Οντάριο

roads5

Με μήκος 34 χιλιομέτρων κινείται παράλληλα με τον ποταμό St Lawrence του Οντάριο, που «φιλοξενεί» 1800 νησάκια. Το παραμυθένιο τοπίο συμπληρώνεται από παλιές επαύλεις και κάστρα. Κατά μήκος υπάρχουν πολλά σημεία για ανάπαυλα και πικ νικ από όπου μπορεί κανείς να κάνει και βόλτες με σκάφος αλλά και καγιάκ.

Sea to Sky Highway, British Columbia

roads6

Ξεκινώντας από το Βανκούβερ αυτός ο δρόμος, επισήμως ονομαζόμενος Highway 99, «σκαρφαλώνει» 670 μέτρα στο επιβλητικό Whistler με το ομώνυμο χιονοδρομικό. Ο προορισμός αυτός είναι ονειρικός για το χειμώνα αλλά δεν χρειάζεται κανείς να βιαστεί να φτάσει καθώς στα σχεδόν 130 χιλιόμετρα του Highway 99 θα έχει την ευκαιρία να δει τους περίφημους καταρράκτες Shannon Falls, το εκπληκτικό Garibaldi Provincial Park αλλά και τον γρανιτένιο «Chief».

Route 132, Κεμπέκ

roads7

Είναι ο μεγαλύτερος δρόμος του Κεμπέκ και ακολουθεί τον ποταμό St Lawrence γύρω από τη χερσόνησο Gaspe, με πλήθος συναρπαστικές πόλεις και θέα που μένει αξέχαστη. Στο Grand Metis θα δει κανείς τους κήπους Jardins de Metis αλλά και το μουσείο Musee du Bas St-Laurent στο Rivière-du-Loup. Η φύση είναι κι εδώ ποικίλη με αμέτρητες ακτές, απόκρημνους βράχους και υπέροχη θέα στη θάλασσα.

Highway 17, λίμνη Superior, Οντάριο

roads8

Το μέγεθος δεν είναι το ζητούμενο αλλά δεν μπορεί κανείς να μην εντυπωσιαστεί από τη γιγάντια λίμνη Superior, τη μεγαλύτερη λίμνη με γλυκό νερό στον κόσμο με το δικό της μικροκλίμα. Ο Highway 17, μήκους 720 χιλιόμετρα, περνά δίπλα της και πολλοί ξεχωρίζουν το κομμάτι ανάμεσα σε Sault Ste-Marie και Wawa που περιλαμβάνει και το Lake Superior Provincial Park, μέρος εκπληκτικής ομορφιάς και γαλήνης.

Glacier Highway (Highway 37A), British Columbia 

roads9

Μια από τις πιο συναρπαστικές διαδρομές που μπορεί κανείς να κάνει στη British Columbia είναι οδηγώντας στον Highway 37A, γνωστό και ως Glacier Highway. Ξεκινά στην πόλη Stewart και μεταφέρει τους οδηγούς 64 χιλιόμετρα μακριά στο ορεινό τοπίο. Κερασάκι στην τούρτα ο παγετώνας Bear που μπορεί κανείς να απολαύσει απέναντι.

Brandon to Spruce Woods Provincial Park, Highway 5, Μανιτόμπα

roads10

Η καταπράσινη έκταση της Μανιτόμπα εκτείνεται ως εκεί που φτάνει το μάτι και ο καταγάλανος ουρανός μοιάζει να φτάνει στην άκρη του ορίζοντα. Στο Brandon μπορεί κανείς να δει το Commonwealth Air Training Museum με vintage αεροσκάφη. Πορεία προς το βορρά θα μεταφέρει τους ταξιδιώτες στο εκπληκτικό Riding Mountain National Park όπου ζουν αρκούδες, λύκοι και ελάφια.

Dempster Highway

roads1

Ο δρόμος αρχίζει στο Yukon και καταλήγει στις Βορειοδυτικές Επικράτειες- North West Territories. Ο δρόμος δεν είναι πάντα ομαλός καθώς με τη θέα ο ταξιδιώτης θα ξεχαστεί.

Η εκπληκτική τούνδρα, πυκνά δάση και βουνά με τις κορυφές τους να χάνονται στα σύννεφα συντροφεύουν τα 737 χιλιόμετρα του.

Saskatchewan

roads11

Οδηγική απόλαυση με απαραίτητες στάσεις στα δύο εθνικά πάρκα Grasslands και  Cypress Hills που είναι γεμάτα «θησαυρούς»: υπέροχους λόφους, ποτάμια, δάση, λίμνες και άγρια ζωή.

Ο Pacific Rim Highway οδηγεί τους ταξιδιώτες στο Grasslands National Park, το πάρκο της απόλυτης ηρεμίας όπου ζουν κοπάδια με βίσονες. Ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει το Saskatchewan στα σαφάρι που θα τον φέρουν κοντά σε κουκουβάγιες, αετούς, αντιλόπες κι άλλα ζώα της περιοχής.

Με κατεύθυνση δυτικά στους αυτοκινητόδρομους 18 και 21 και μετά προς βορρά στον 615 οι ταξιδιώτες θα βρεθούν στο Cypress Hills Interprovincial Park όπου στους κατάφυτους λόφους ζουν τάρανδοι, και ελάφια. Για τους ρομαντικούς και τους φυσιολάτρες η περιοχή θα είναι αποκάλυψη καθώς η σχεδόν μηδενική φωτορύπανση επιτρέπει τον νυχτερινό ουρανό να λάμψει με όλη του τη μεγαλοπρέπεια.