Ζεστός καφές, τσάι του βουνού ή μήπως μία ζεστή σοκολάτα; Ό,τι κι αν επιλέξεις, το βασικό είναι να βρίσκεσαι σε μέρη με προσωπικότητα που θα δώσουν στην έναρξη της χειμερινής σεζόν τη ζεστασιά που της αρμόζει. Η πυξίδα μας δεν θα μπορούσε να δείχνει άλλο προορισμό από την Αράχωβα που ξέρει καλά να κεντρίζει το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών. Γράφει η Νάντια Μασσαχού Σε μόλις δυο ώρες από την Αθήνα θα κάθεσαι σε αναπαυτικούς δερμάτινους καναπέδες με θέα τα βουνά ή σε cozy cafe που σε μυούν σε έναν κόσμο που ξέρει να σε κάνει να περνάς καλά ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Πού πίνουμε όμως τον καφέ μας σε έναν προορισμό κατάμεστο από προτάσεις διατεθειμένες να μας χαλαρώσουν;

Στην πλατεία Λάκκα

plateia_newsbeast
Η πλατεία Λάκκα αποτελεί τον πυρήνα του χωριού
Η κεντρική πλατεία της Αράχωβας, αποτελεί τον πυρήνα του χωριού. Η κινητικότητα εδώ ξεκινά από νωρίς το πρωί με κατοίκους και επισκέπτες του προορισμού να κατηφορίζουν για τον πρώτο καφέ της ημέρας. Ένα στέκι με ισχυρή προσωπικότητα που αγαπούν όλοι όσοι ψάχνονται λίγο παραπάνω στις επιλογές τους είναι το Sehre. Με ονομασία που προκύπτει από το επίθετο των ιδιοκτητών (και αδερφών Σεχρεμέλη) δίνει το δικό του στίγμα. Ο εσωτερικό τους χρόνος είναι ζεστός και η διακόσμησή του μαρτυρά την πηγαία αγάπη για το βουνό μέσα από μία σύγχρονη οπτική.
SEHRE
Ο εσωτερικός χώρος του Sehre επιμελημένος από την ταλαντούχα designer Γεωργίας Τηλιγάδα
Ο περσινός εξωτερικός χώρος με τις χαρακτηριστικές κουρελούδες να ντύνουν τους καναπέδες σε κερδίζει με το boho chic στυλ του, ενώ οι υπηρεσίες και το service είναι αξιόλογες. Εδώ θα απολαύσετε το καφέ συνοδεία κρουασάν, τοστ, ολόφρεσκων μπαγκετών, παραδοσιακής σπανακόπιτας, γλυκών και παγωτών Kayak, ενώ αν αράξετε με τις ώρες που είναι πολύ πιθανό, μπορείτε να ζητήσετε ντόπιο τσίπουρο και ρακόμελα.
cine_celena
Εσωτερική άποψη από το Cine Celena
Σταθερή αξία της πλατείας, το Cine Celena. Ο παλιός κινηματογράφος της Αράχωβας (η παλιά κινηματογραφική μηχανή στον τοίχο και το video wall με προβολές ασπρόμαυρων ταινιών προδίδουν την παλιά ταυτότητα του χώρου) δεν είναι τυχαίο ότι είναι γεμάτος κόσμο όλη την ημέρα. Τα εξωτερικά του τραπέζια αποτελούν το «φιλέτο» της πλατείας, ενώ αν ο καιρός δεν το επιτρέπει μπορείτε να καθίσετε σε έναν από τους δύο ορόφους του. Προσθέστε στα παραπάνω πως η λίστα πρωινού είναι μεγάλη και άκρως δελεαστική, ενώ τα σπιτικά γλυκά της κυρίας Ελένης αποτελούν must try με τη θεϊκή μηλόπιτα να πρωταγωνιστεί.
arion
Γωνιές από το μέσα χώρο του Aρίων
Για τα πρωινά σας με ολόφρεσκα ψωμάκια που μοσχομυρίζουν και περιμένουν να γίνουν σάντουιτς, καθώς και νόστιμα γλυκά, θα αναζητήσετε το Bonjour. Τέλος, στην καρδιά της πλατείας κατάμεστο και με mainstream attitude το Αρίων προσκαλεί είτε στους χαρακτηριστικούς εξωτερικούς γούνινους καναπέδες, είτε στο ζεστό του χώρο για καφέ συνοδεία snacks κι όχι μόνο.

Στον κεντρικό δρόμο

kentrikos_newsbeast
Ο κεντρικός δρόμος της Αράχωβας βρίσκει και πάλι τους… χειμερινούς ρυθμούς του
Εδώ και περισσότερο από είκοσι χρόνια το all day cafe bar restaurant E στον κεντρικό δρόμο της Αράχωβας γράφει τη δική του ιστορία και κατατάσσεται στις εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις ερχόμενος στον χειμερινό προορισμό. Από νωρίς το πρωί σε υποδέχεται στον προσεγμένο εντυπωσιακό του χώρο, με μεγάλη ποικιλία σε πρωινά, αλλά κι ένα brunch menu άκρως δελεαστικό που σερβίρεται από τις 10.00 και μετά.
ΚΕΝΤΡΙΚΙ_ΚΑΙ_Ε
O περιζήτητος καναπές στο Ε
Ποικίλες προτάσεις αυγών (τα αυγά με ντομάτα και φέτα Παρνασσού είναι must, ενώ για του λιγότερο παραδοσιακούς τα Benedictine με prosciutto είναι ιδανική επιλογή), ιταλικά χειροποίητα panini, αλλά και λαχταριστά pancakes αποτελούν ένα μικρό δείγμα του πώς θα ξεκινήσει η (γευστική) μέρα σας. Φυσικά συνοδεία ποιοτικού καφέ ή όποιου άλλου ροφήματος επιθυμείτε. Το E παραμένει ανοιχτό όλη την ημέρα, με την κουζίνα του να διαπρέπει σε προτάσεις μεσογειακών γεύσεων που αγαπούν τα ελληνικά προϊόντα.
john
Το Doctor John ξαφνιάζει όποιον το ανακαλύψει
Ένα secret cafe που εντοπίζεται πίσω από τον κεντρικό δρόμο (για την ακρίβεια στο καλντερίμι πίσω από το Cine Celena) είναι το Doctor John. Στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο, συγκεκριμένα ένα πανέμορφο πέτρινο αρχοντικό του 19ου αιώνα στο οποίο έζησε και εξάσκησε το επάγγελμα του ο γιατρός της Αράχωβας, Ιωάννης Μαντάς, μετά την αποφοίτησή του από την Ιατρική σχολή Αθηνών το 1895. Εξ’ ου και η ονομασία του. Το ιδιαίτερο εδώ είναι πως ο χώρος δεν έχει χάσει επουδενί τη σπιτική του αύρα. Οι μουσικές αγαπούν τα ’60s, ενώ το σέρβις είναι άκρως φιλικό. Το συγκεκριμένο μέρος ανοίγει από το απόγευμα και έπειτα, συνήθως από τέλη Νοεμβρίου. Θα μπορούσε επίσης να συμπεριληφθεί στα «μυστικά» της Αράχωβας, ωστόσο για εμένα είναι κυρίως ένα από τα πιο γραφικά cafe-γλυκοπωλεία της. Ο λόγος για το Εν Αραχώβη 1857 στα σκαλιά του Εγκάρσιου που αποτελεί απαραίτητη στάση για γαλακτομπούρεκο και καφέ.