Η αρχιτεκτονική μονοτονία του χωριού Chefchaouen στο Μαρόκο οδήγησε τις γυναίκες κατοίκους του να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Βάφοντας τα σπίτια μπλε κατόρθωσαν να βάλουν στο χάρτη αυτό το άλλοτε μουντό μεσαιωνικό μέρος.

Marocco2

Η αρχή έγινε πριν 20 χρόνια και πλέον τρεις φορές το χρόνο φρεσκάρεται από την αρχή.

Παραδοσιακά, μόνο μία περιοχή της πόλης ήταν βαμμένη μπλε, μια παλιά εβραϊκή περιοχή, θυμάται ένας τοπικός οδηγός στο bbc.com.

Marocco3

Κανείς δεν είναι σίγουρος γιατί επιλέχθηκε αυτό το χρώμα. Μερικοί λένε ότι πρόκειται για το πνευματικό χρώμα των μουσουλμάνων και των Εβραίων, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι ένας φόρος τιμής για την ανθοφορία της περιοχής.

Ωστόσο, κάποιοι λένε ότι το συγκεκριμένο χρώμα κρατά τα κουνούπια μακριά.

Marocco4

Οι γυναίκες που ξεκίνησαν την παράδοση, τη συνεχίζουν μέχρι τις μέρες μας. Σε ομάδες των δύο ή τριών βάφουν αργά το βράδυ, όταν το υπόλοιπο χωριό κοιμάται.

Marocco5

Όπως οι περισσότερες περιοχές του Μαρόκου, το Chefchaouen αποτελείται από δεκάδες σοκάκια. Αν περπατώντας στα στενά της βρεθείτε περιτριγυρισμένοι από λευκούς τοίχους, τότε πιθανότατα βρεθήκατε σε αδιέξοδο.

Marocco6

Στα χρώματα του μεσημεριάτικου ήλιου ή το σούρουπο η περιοχή αλλάζει μαγικά την όψη της πότε με αποχρώσεις λουλακί και πότε βαθύ μπλε.

Marocco7

Η ιστορική ακρόπολη διατηρεί ακόμη την κοραλλί της απόχρωση όπως και το τζαμί που παραμένει λευκό, αλλά μόνο επειδή κανείς δεν έχει τα βάψει ακόμα.Marocco8 Marocco9 Marocco10 Marocco1