Ένας από τους πιο πολυφωτογραφημένους οικισμούς στη Λακωνική Μάνη, η Βάθεια είναι αυτό που αναζητά κάποιος για μια εναλλακτική ήρεμη απόδραση.

Ολόκληρος ο παραδοσιακός οικισμός της Βάθειας αποτελεί ένα μνημείο αρχιτεκτονικής παράδοσης και σήμα κατατεθέν του είναι οι πύργοι της που χτίστηκαν κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Το άγριο τοπίο της Λακωνικής Μάνης, η θέα που κόβει την ανάσα και τα οχυρωματικά πυργόσπιτα δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό που δε συναντά κανείς εύκολα.

Η Βάθεια είναι χτισμένη σε περίοπτη θέση σαν ακρόπολη στην κορυφή του λόφου και απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τη θάλασσα προσφέροντας μοναδική θέα προς τη Μεσόγειο. Πύργοι, σπίτια, εκκλησίες και λιοτρίβια «στριμώχνονται», μπορούμε να πούμε, για να χωρέσουν στο πλάτωμα κάνοντας τον οικισμό να μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής.

Οι πύργοι που έχουν πολλά και διαφορετικά στοιχεία της παράδοσης, είναι ανακαινισμένοι και καλοδιατηρημένοι, κάνοντας τη Βάθεια να αποπνέει έναν ιδιαίτερο ρομαντισμό για τους επισκέπτες. Αποτελούν δε, μοναδική δείγματα λαϊκής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρη τη χώρα.

Παρ’ ότι παλιά χρησίμευαν ως πολεμίστρες πίσω από τις οποίες κρύβονταν οι κάτοικοι υπερασπιζόμενοι τις περιουσίες τους, σήμερα αποπνέουν μια γαλήνη και μια παράξενη ηρεμία. Ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή και κάνουν τον οικισμό να μοιάζει σαν ακρόπολη αγκυροβολημένη στην κορυφή ενός λόφου.

Αν επιλέξετε την περιοχή για μια φθινοπωρινή απόδραση, θα βρείτε οργανωμένα καταλύματα σε όλους τους οικισμούς τριγύρω για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει και σίγουρα θα μείνετε ευχαριστημένοι ιδιαίτερα από την φιλοξενία των κατοίκων.

Manh2 Manh3 Manh4 Manh6 Manh1