Κάποτε «έσκιζαν» τον αέρα και κυριαρχούσαν στον ουρανό, διανύοντας χιλιόμετρα και μεταφέροντας χιλιάδες ανθρώπους στους προορισμούς τους.

Τώρα παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος, αφημένα στα στοιχεία της φύσης και στην τύχη τους κι αποτελούν βασικό «αξιοθέατο» για τουρίστες και φωτογράφους σε αυτό το ιδιότυπο «νεκροταφείο αεροπλάνων» της Ταϊλάνδης.

Πρόκειται για δύο παροπλισμένα MD-82 που κάποτε χρησιμοποιούνταν από την αεροπορική εταιρεία Orient Thai Airlines και πλέον έχουν εγκαταλειφθεί καθώς δεν ευοδώθηκε προσπάθεια για να χρησιμοποιηθούν ως… μπαρ.

Τον περασμένο Μάρτιο ο 36χρονος φωτογράφος Dax Ward από τη Μπανγκόκ επισκέφθηκε το σημείο για να δει και να φωτογραφίσει τα εγκαταλελειμμένα αεροσκάφη.

«Υποτίθεται πως τα άφησε εκεί ξένος επενδυτής που ήθελε να φτιάξει μια πρωτότυπη μουσική σκηνή. Αλλά το σχέδιο αποδείχθηκε φιάσκο και ο επενδυτής τα παράτησε», περιγράφει στη Daily Mail.

Στο εσωτερικό τους τα αεροσκάφη είναι σε κάποια σημεία εντελώς «γυμνά» και σε άλλα σχεδόν όπως ήταν όπως χρησιμοποιούνταν.

«Είναι ανατριχιαστικό. Υπάρχουν παιδικά παιχνίδια και άλλα προσωπικά αντικείμενα πεταμένα γύρω στο ‘νεκροταφείο’ από ανθρώπους που για διάφορους λόγους βρέθηκαν εκεί και έτσι το μέρος μοιάζει σαν τόπος συντριβής αεροσκάφους», εξηγεί ο φωτογράφος.

Για την επίσκεψη στο «νεκροταφείο» το αντίτιμο είναι περίπου 8 ευρώ και το χώρο φροντίζει μια γυναίκα που ζει εκεί με την οικογένειά της.

«Δεν είμαι εξοικειωμένος με τον αεροναυπηγικό σχεδιασμό κι έτσι ήταν για μένα πολύ ενδιαφέρον να βλέπω τα διαφορετικά επίπεδα του αεροσκάφους και να συνειδητοποιώ το μέγεθός του», σημείωσε ο ίδιος.

tplane14 tplane13 tplane12 tplane3 tplane1 tplane10 tplane11 tplane5 tplane6 tplane7 tplane8 tplane9 tplane4 tplane2