Η ιστορία του Kalita ξεκινάει πριν έξι χρόνια στην καρδιά της Χώρας της Μυκόνου, συγκεκριμένα στην sophisticated οδό Καλογερά. Το συναντάμε στα ολόλευκά του βουτηγμένο στον καταπράσινο κήπο δίπλα από το ανανεωμένο Fresh Hotel, και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αποτελεί έναν από τους ομορφότερους κήπους του νησιού. Γράφει η Νάντια Μασσαχού Το όνομά του προέρχεται από την μυκονιάτικη ντοπιολαλιά και σημαίνει «ποιότητα ανθρώπων», κάτι που εδώ βρίσκει άμεση εφαρμογή στους ανθρώπους που συνθέτουν την ομάδα του.  Αναπαυτικοί καναπέδες, φιλόξενα τραπέζια υπό τη σκέπη των τεράστιων δέντρων καταμεσής της Χώρας, αλλά και ένας πιο prive ημίκλειστος χώρος με ελάχιστα τραπέζια και ανοιχτά παράθυρα να βλέπουν στην αυλή, καλούν τους επισκέπτες που έχουν απαιτήσεις από τις γαστρονομικές τους εμπειρίες για ένα δείπνο πολλών αστέρων. MYKON1 Στην κουζίνα του Kalita συναντάμε σταθερά τον chef Βάιος  Ντούτσιας που από την πρώτη χρονιά έδειξε το ταλέντο του στις δημιουργικές γεύσεις μοντέρνας ελληνικής κουζίνας που μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη. Low profile ο ίδιος και ιδιαίτερα ταπεινός, εντάσσεται κατά τη γνώμη μου στους σεφ της νέας γενιάς που πρέπει κανείς να «δοκιμάσει».  Κάθε σεζόν νέες τεχνικές και γεύσεις εμπλουτίζουν το προσεγμένο μενού του εστιατορίου, με τα καινούρια στοιχεία να προκύπτουν (και) από τα ταξίδια που πραγματοποιεί ο σεφ τους χειμώνες του. MYKON2 Φέτος,  από τα νέα πιάτα ξεχωρίσαμε την αστακοσαλάτα μαγειρεμένη με αγουρίδα, αφρό πράσου και αυγά άγριου σολομού και το μοντέρνο παστίτσιο με σάλτσα από κοπανιστή Μυκόνου και πούδρα βασιλικού, ένα πιάτο που ξεχειλίζει απλότητα και γεύση. MYKON3 Κλασικές αξίες του καταλόγου παραμένουν το καρέ γουρουνόπουλου με τραγανή πέτσα πουρέ πατάτας & σάλτσα από λιαστό κρασί και σύκα, που όταν πρωτομπήκε στο μενού έκανε τον κόσμο φανατικό του , ενώ ο μαύρος μπακαλιάρος με κρέμα από κουνουπίδι και πούδρα από αυγοτάραχο Μεσολογγίου από πέρυσι κατατάσσεται στα πιάτα που αποθεώνονται. MYKON4 MYKON5