Η αγαπημένη μας Κρήτη συμπεριλήφθηκε στις προτάσεις της βρετανικής εφημερίδας Telegraph αναφορικά με τα τοπ νησιά για καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη. Και πώς να μην συμπεριληφθεί άλλωστε, όταν πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και ταυτόχρονα πολυπρόσωπα νησιά της χώρας, που μαγεύουν και με το παραπάνω τον επισκέπτη τους; Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Η λατρεμένη Μεγαλόνησος, λοιπόν, συστήνεται ως μία από τις καλύτερες επιλογές στην Ευρώπη για καλοκαιρινές διακοπές καθώς διαθέτει μία αρκετά μεγάλη σεζόν και επιλογές για όλους, οι οποίες μάλιστα ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς.

Οι χαρακτηριστικές άμαξες στο γραφικό Παλιό Λιμάνι των Χανίων
Οι χαρακτηριστικές άμαξες στο γραφικό Παλιό Λιμάνι των Χανίων
Από τις πανέμορφες παραλίες της –κάποιες μάλιστα συγκαταλέγονται και στις κορυφαίες της Μεσογείου– με τα κρυστάλλινα νερά, άλλες με αμμουδερή ακρογιαλιά και άλλες με βότσαλο, τα γραφικά- παραδοσιακά χωριά και τις μυστικές ομορφιές της ενδοχώρας της μέχρι το πλούσιο φυσικό περιβάλλον και τη μεγάλη γκάμα σε δυνατότητες δραστηριοτήτων η Κρήτη δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μία μόνο επίσκεψη. Στα συν, βέβαια, και η παραδοσιακή τοπική της κουζίνας, από τις πιο φημισμένες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Κάθε φορά, μάλιστα, που θα βρίσκεστε σε αυτή θα ανακαλύπτετε ακόμη ένα θέλγητρό της, που θα σας κάνει να την τοποθετήσετε στις κορυφαίες θέσεις των αγαπημένων σας προορισμών –και όχι μόνο καλοκαιρινών. Πάρτε μια ιδέα του τι θα συναντήσετε στην Κρήτη, απολαμβάνοντας την βόλτα σας στις τέσσερις χαρακτηριστικές της πόλεις.

Ηράκλειο

Το φρούριο Κούλες με το γραφικό λιμανάκι ακριβώς μπροστά του
Το φρούριο Κούλες με το γραφικό λιμανάκι ακριβώς μπροστά του
Το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Κρήτης και οικονομικό, εμπορικό και επιστημονικό κέντρο του νησιού, το Ηράκλειο εντοπίζεται στο κέντρο της βόρειας παραλίας του νησιού και κατέχει στρατηγικής σημασίας θέση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο τρεις διαφορετικές ηπείρους και πολιτισμούς. Με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και παρέχοντας άρτια οργανωμένες υπηρεσίες στους επισκέπτες του, το Ηράκλειο είναι ένας προορισμός που τα διαθέτει όλα, και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό. Καλύπτοντας και ικανοποιώντας όλα τα γούστα μέσω της πληθώρας επιλογών που διαθέτει, συνδυάζει το σύγχρονο με το παραδοσιακό στοιχείο με τέτοιον τρόπο ώστε να παραμένει ενδιαφέρων προορισμός και μάλιστα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Έχοντας να επιδείξει, σπουδαία ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, διατηρεί ανέπαφη τη ζωντάνια και την ομορφιά του, εκπλήσσοντας ευχάριστα τους επισκέπτες του.
Σημείο αναφοράς για το νομό Ηρακλείου η Κνωσός, το σημαντικότερο κέντρο του Μινωικού πολιτισμού
Σημείο αναφοράς για το νομό Ηρακλείου η Κνωσός, το σημαντικότερο κέντρο του Μινωικού πολιτισμού
Στα αμέτρητα μνημεία του Ηρακλείου που συγκαταλέγονται στα σημεία αναφοράς του η κεντρική Πλατεία Λιονταριών, η Λότζια, ο πεζόδρομος της 25ης Αυγούστου, ο ναός και η πλατεία του Αγίου Τίτου, το φρούριο Κούλες με το γραφικό λιμανάκι, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών, η Βασιλική του Αγίου Μάρκου, ο ναός του Αγίου Μηνά, τα Ενετικά Τείχη κ.α. Εκτός, πόλεως, συναντάται το σημαντικότερο κέντρο Μινωικού πολιτισμού η περίφημη Κνωσός, ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, η λίμνη Ζαρού, το Αγιοφάραγγο και πληθώρα άλλων σπουδαίων μνήμειων, που αξίζει να επισκεφτείτε.

Χανιά

Ονειρική άποψη του πανέμορφου Παλιού Λιμανιού των Χανίων
Ονειρική άποψη του πανέμορφου Παλιού Λιμανιού των Χανίων
Τα Χανιά, πρωτεύουσα του ομώνυμου και δυτικότερου νομού της Κρήτης, εντοπίζονται στο βορειοανατολικό τμήμα του και είναι χτισμένα πάνω στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας. Η Παλιά Πόλη των Χανίων, μια από τις πιο όμορφες της Ελλάδας, αποκαλείται και «Βενετία της Ανατολής», ενώ θεωρείται από τις ομορφότερες ολόκληρης της Μεσογείου. Χαθείτε στα γραφικά, κουκλίστικα σοκάκια της και ανακαλύψτε την αύρα και το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τα ενετικά κτήρια. Περπατήστε στα πολυσύχναστα καλντερίμια της και θαμπωθείτε από τη γραφικότητα και την ομορφιά τους. Σημεία αναφοράς της είναι η Σπλάντζια, η Χατζημιχάλη Νταλιάνη και η πλατεία Μητροπόλεως. Στη σύγχρονη πόλη θα περάσετε σίγουρα μια βόλτα από τη Δημοτική Αγορά και το δημοτικό πάρκο, ενώ λίγο πιο έξω από αυτήν θα επισκεφτείτε την αριστοκρατική συνοικία Χαλέπα και τα Ταμπακαριά. Το Ενετικό Λιμάνι με τον Αιγυπτιακό Φάρο, το Γιαλί Τζαμισί και τα Νεώρια σφύζουν από κόσμο που απολαμβάνει τη βόλτα στην προκυμαία ενώ διαθέτουν πολλές και ποιοτικές επιλογές ανάμεσα σε ταβέρνες, εστιατόρια, cafes και bars.
Από τις πιο φημισμένες παραλίες του νομού, αλλά και της Κρήτης, η λιμνοθάλασσα του Μπάλου
Από τις πιο φημισμένες παραλίες του νομού, αλλά και της Κρήτης, η λιμνοθάλασσα του Μπάλου
Φημισμένα μέρη του νομού είναι τα γραφικά χωριά του, όπως το Θέρισο, τα Σφακιά, το Λουτρό, η Μηλιά και η Παλαιόχωρα (κατεξοχήν τουριστικός προορισμός). Στις διασημότερες παραλίες του συγκαταλέγονται ο Μπάλος, το Ελαφονήσι, τα Φαλάσαρνα και τα Σεϊτάν Λιμάνια. Κάποια από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατά του είναι το Φαράγγι της Σαμαριάς, η Αράδαινα, το Βοτανικό Πάρκο, το Φραγκοκάστελο και το μικρό νησάκι της Γαύδου. Για ένα πράγμα πρέπει να είστε σίγουροι: από εδώ θα φύγετε φορτωμένοι με εικόνες καρτποσταλικής ομορφιάς.