Ο κορυφαίος διεθνούς φήμης ταξιδιωτικός οδηγός Lonely Planet ανέδειξε τα δέκα καλύτερα cafes για ποδηλάτες στην Ευρώπη, και ανάμεσά τους συμπεριέλαβε και ένα ελληνικό. Με το ποδήλατο να αποκτά τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερους φανατικούς οπαδούς, μετατρέποντας το δίκυκλο μέσο σε βασικό μέσο μεταφοράς τους από συνειδητή στάση ζωής και λιγότερο ως ακόλουθοι των trends, ολοένα και περισσότερα στέκια ποδηλατών κάνουν την εμφάνισή τους, δίνοντάς τους αυτό ακριβώς που χρειάζονται: χώρο και υπηρεσίες.

Εξωτερική άποψη του La Velocite στη Λισαβόνα
Εξωτερική άποψη του La Velocite στη Λισαβόνα
Ανάμεσα στις προτάσεις, λοιπόν, του Lonely Planet συγκαταλέγονται τέτοια στέκια ποδηλατών στη Λισαβόνα, το Μιλάνο, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ, το Παρίσι, τη Στοκχόλμη κ.α. τα οποία ξεχώρισαν τόσο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους όσο και για την προτίμηση που τους δείχνει το αντίστοιχο κοινό, και όχι μόνο, επιλέγοντάς τα για το καθιερωμένο coffee break μετά ή κατά τη διάρκεια μιας βόλτας με το ποδήλατο. Σχεδόν όλα από αυτά χαρακτηρίζονται ως πολυχώροι, με διττή «προσωπικότητά» καθώς λειτουργούν και ως ποδηλατάδικα, ενώ δεν είναι λίγα εκείνα που διοργανώνουν και διάφορα events με την αντίστοιχη θεματολογία.
Πέτρα και ξύλο τα βασικά χαρακτηριστικά του La Fabrica στη Χιρόνα
Πέτρα και ξύλο τα βασικά χαρακτηριστικά του La Fabrica στη Χιρόνα
Στη δεύτερη θέση του top 10, λοιπόν, συναντάμε και ένα ελληνικό στέκι ποδηλατών, το οποίο μας κάνει πολύ υπερήφανους. Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα στέκια της περιοχής. Με λονδρέζικες αλλά και ποδηλατικές αναφορές στη διακόσμησή του –εντύπωση προκαλούν οι σέλες ποδηλάτων στα σκαμπό του μπαρ– χαλαρή ατμόσφαιρα και φιλική διάθεση είναι «κρυμμένο» σε ένα μικρό σοκάκι και σερβίρει χορταστικό λονδρέζικο πρωινό και παγωμένες μπύρες.