Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Χίου αλλά και από τα πιο εντυπωσιακά. Διακρίνεται για τη σπουδαιότητά του και τον πλούτο του από αρχαιολογικής, λαογραφικής και γλωσσικής άποψης.

Το Πυργί της Χίου πήρε το όνομά του από έναν ψηλό και μεγάλο πύργο γύρω από τον οποίο μάλιστα χτίστηκε το σημερινό χωριό το οποίο παλιότερα διακρινόταν από μικρούς και μεγάλους οικισμούς. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και ουσιαστικά περιβάλλεται από έναν μεσαιωνικό περίβολο ο οποίος αποτελεί τον εξωτερικό τοίχο των τελευταίων σπιτιών του χωριού. Εντυπωσιακά κτίρια, μεσαιωνικό ύφος, ψηλά σπίτια και στενά δρομάκια, ιδιαίτερα γραφικά συνθέτουν την εικόνα αυτού του όμορφου και φημισμένου χωριού.

Ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχει το Πυργί είναι το γεγονός ότι κάποια κτίρια είτε στην πλατεία είτε σε άλλα σημεία του χωριού είναι σχεδιασμένα απ’ έξω με διάφορα γραμμικά και άλλα σχέδια μιας διαφορετικής τεχνοτροπίας. Ρόμβοι, τρίγωνα, τετράγωνα είναι μερικά από τα κλασικά, πολύχρωμα σχέδια που θα συναντήσει κανείς κάνοντας μια βόλτα στο χωριό ενώ δε λείπουν και πιο περίτεχνα σχέδια όπως κλαδιά δέντρων, φύλλα ακόμη και πελαργοί. Περπατώντας κανείς στο Πυργί αντιλαμβάνεται ότι αυτό διατηρεί ισχυρά έναν μεσαιωνικό χαρακτήρα ο οποίος έχει εξαιρετικό ιστορικό ενδιαφέρον.

Όσον αφορά τον Πύργο του χωριού θεωρείται ότι περιβαλλόταν επιπλέον από πυργίσκους οι οποίοι πλέον έχουν καταστραφεί. Ουσιαστικά, το σχήμα του είναι τετράγωνο και οι περισσότερες πλευρές του διατηρούνται όχι όμως και όλη η οροφή του. Ολόκληρο το χωριό είναι επίσης γεμάτο από σπουδαία μνημεία αλλά και πολλές εκκλησίες που ξεχωρίζουν για το πλήθος και τη σπουδαιότητά τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο ναός των Αγίων Αποστόλων ο οποίος είναι πλινθόκτιστος και αποτελεί ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο με σπουδαίες τοιχογραφίες.

Το Πυργί εκτός από την ιδιαίτερη ομορφιά του λόγω των σχεδίων στα κτίρια, αποτελεί ένα ταξίδι στο χρόνο και έναν ιδιαίτερο προορισμό, πλούσιο σε ιστορία που αξίζει κανείς να επισκεφτεί έστω και μια φορά στη ζωή του.

pirgi2 pirgi3 pirgi4 pirgi5