Εκτός από την πανέμορφη γραφική Παλιά Πόλη και το ειδυλλιακό Παλιό Λιμάνι, τα Χανιά υπερηφανεύονται και ξεχωρίζουν στις επιλογές του κοινού και για τις ονειρικές τους παραλίες. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Μάλιστα, κάποιες από αυτές συγκαταλέγονται ανάμεσα στις κορυφαίες όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Ταξιδέψτε μαζί μας σε αυτές και οργανώστε το επόμενο ταξίδι σας στην αγαπημένη πόλη της Κρήτης.

Ελαφονήσι

elafonisi_edited Πρόκειται για μια από εκείνες τις παραλίες που, μόλις τις αντικρίσεις, αναφωνείς: «Κάπως έτσι πρέπει να μοιάζει ο παράδεισος»! Το Ελαφονήσι, μία από τις πιο γνωστές στο εξωτερικό παραλίες -όχι μόνο του νησιού, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας- εντοπίζεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού και απέχει περίπου 1,5 ώρα (75 χλμ.) με το αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης των Χανίων. Σε πολλά σημεία της απέραντης αμμουδιάς της, εκεί που σκάει το κύμα, θα παρατηρήσετε τις ροζ αποχρώσεις της άμμου και μικρά κοχυλάκια. Αυτό και μόνο θα σας κάνει να αγνοήσετε το τεράστιο πλήθος που την επισκέπτεται καθημερινά. Η ακρογιαλιά με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, τη λιμνοθάλασσα που δημιουργείται και τα καταγάλανα αβαθή νερά έχει αναδειχτεί προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο Natura 2000, ενώ έχει ψηφιστεί από τους χρήστες του Tripadvisor στην 17η θέση της λίστας των 25 καλύτερων παραλιών στον κόσμο και στην 5η θέση ανάμεσα στις 25 καλύτερες ευρωπαϊκές. Κοντά στην παραλία βρίσκεται και η χτισμένη πάνω σε βράχο Μονή της Παναγίας Χρυσοσκαλίτισσας.

Μπάλος-Γραμβούσα

mpalos_1_edited Η εξωτική λιμνοθάλασσα του Μπάλου εντοπίζεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού και σχηματίζεται μεταξύ του ακρωτηρίου Τηγάνι και της χερσονήσου της Γραμβούσας. Μόλις την αντικρίσετε, θα σκεφτείτε ότι πρόκειται για θαύμα της φύσης λόγω της ιδιαιτερότητας του φυσικού τοπίου που απλώνεται μπροστά σας. Η γαλήνια λιμνοθάλασσα διαθέτει αβαθή, κρυστάλλινα, ζεστά νερά, λευκή απέραντη αμμουδιά, η οποία σε ορισμένα σημεία γίνεται ροζ, καθώς και μία καντίνα για τα απολύτως απαραίτητα. Η πρόσβαση στον Μπάλο γίνεται είτε οδικώς, μετά από περίπου 1,5 ώρα οδήγησης, αλλά θα χρειαστεί να περπατήσετε περίπου 30 λεπτά σε ένα μικρό χωμάτινο δρομάκι που έχει ανοιχτεί, είτε δια θαλάσσης με τα καραβάκια που αναχωρούν από το λιμάνι του Καστελίου στον Κίσσαμο. Το δρομολόγιο περιλαμβάνει και στάση στη Γραμβούσα με το περίφημο φρούριο (άντρο πειρατών) το οποίο δεσπόζει πάνω ακριβώς από την ομώνυμη παραλία-περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στην προστατευόμενη ζώνη Natura. Tip: Φεύγοντας από τον Μπάλο, κάντε μια στάση στην παραδοσιακή ταβέρνα Γραμπούσα, για να δοκιμάσετε τις εξαιρετικές κρητικές λιχουδιές της (Γραμπούσα Κισσάμου, Καλυβιανή, τηλ. +30 28220 22707, www.gramboussa-restaurant.gr).

Φαλάσαρνα

falasarna_edited Μία από τις καλύτερες παραλίες για τους περισσότερους επισκέπτες του νησιού, τα Φαλάσαρνα, βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού και σε απόσταση 51 χλμ από το κέντρο της πόλης των Χανίων. Η οργανωμένη παραλία με τη λευκή αμμουδιά και τα καταγάλανα νερά -εδώ θα νομίσετε ότι κολυμπάτε σε πισίνα- η οποία έχει βραβευτεί πολλές φορές ως η ομορφότερη του νομού, αποτελεί ιδανική επιλογή για χαλάρωση κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο. Ένα από τα δυνατά σημεία της παραλίας είναι το ονειρικό ηλιοβασίλεμα που θα σας κρατήσει εδώ μέχρι το σούρουπο.

Σεϊτάν Λιμάνια

setanlimania_edited Γνωστή και ως παραλία «Του Στεφάνου», ο μικρός κόλπος Σεϊτάν Λιμάνια εντοπίζεται 22 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων, στην ομώνυμη περιοχή. Η εικόνα που θα αντικρίσετε μόλις φτάσετε στον προορισμό σας και τον παρατηρήσετε αφ’ υψηλού, μόνο παραδεισένια μπορεί να χαρακτηριστεί, με τις λωρίδες της θάλασσας να εισχωρούν ανάμεσα στα τραχιά και επιβλητικά βράχια του Ακρωτηρίου. Πρόκειται για το κοινό μυστικό των ντόπιων, που προσπαθούν να το κρατήσουν κρυφό από το μαζικό τουρισμό, καθώς η ακτή είναι πραγματικά μαγευτική. Με καταγάλανα, πεντακάθαρα νερά και λευκή άμμο η μικρή ακρογιαλιά θα γίνει σίγουρα η αγαπημένη σας. Για να την προσεγγίσετε, πρέπει να έχετε στο νου σας ότι θα χρειαστεί να περπατήσετε σε κατηφορικό δρόμο για περίπου 20 λεπτά. Προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα πριν φτάσετε στην παραλία, καθώς δεν είναι οργανωμένη και δεν θα βρείτε καμία από τις ανέσεις που ίσως αναζητάτε.