Το να ανοίξει ένας επιβάτης τα καλύμματα του παραθύρου κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης, μπορεί να φαίνεται κάτι ασήμαντο. Αλλά όπως σε αυτή τη ζωή, έτσι και σε αυτή τη περίπτωση, τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Ο υπεύθυνος εναέριας ασφάλειας, Saran Udayakumar, τονίζει στο Quora, ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης το πλήρωμα καμπίνας έχει μόνο 90 δευτερόλεπτα προκειμένου να εκκενώσει το αεροπλάνο. Για να γίνει αυτό εφικτό, οι αεροσυνοδοί προετοιμάζουν τους επιβάτες αλλά και το αεροσκάφος προκειμένου η εκκένωση να γίνει γρήγορα.

«Οι επιβάτες είναι περίεργοι: ως εκ τούτου, είναι οι κατάλληλοι ώστε να κοιτούν τι συμβαίνει έξω και να το αναφέρουν άμεσα. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Οπότε, αν τα καλύμματα των παραθύρων είναι ανοιχτά, το προσωπικό μπορεί να δει τι συμβαίνει, να εξετάσει το συμβάν και να αποφασίσει για το ποια πόρτα θα χρησιμοποιηθεί για έξοδο κινδύνου», εξηγεί ο ίδιος.

Για το θέμα, ο πιλότος Kare Lohse, εξηγεί: «Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που οι επιβάτες έχουν προσέξει κάποιο τεχνικό πρόβλημα κοιτάζοντας έξω το φτερό ή τη μηχανή. Φυσικά, κάτι τέτοιο συμβαίνει σπάνια».