Ποιος είπε ότι τα παράξενα μέρη στον πλανήτη και τα αξιοθέατα είναι μόνο πάνω από την επιφάνεια της Γης; Τα παρακάτω μέρη αποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρξουν και εντυπωσιακά υπόγεια μέρη που αξίζει να γνωρίσετε…

Δείτε έξι από αυτά…

1. Υπόγειες πόλεις στην Καππαδοκία

ph1

Οι πρώτες πόλεις σμιλεύτηκαν την Εποχή του Χαλκού, αλλά είναι πιο διάσημες για την πρώιμη βυζαντινή ιστορία τους (6ος και 7ος αιώνας). Η Kaymaklı είναι η μεγαλύτερη υπόγεια πόλη της Καππαδοκίας με ένα λαβύρινθο από δωμάτια που συνδέονται με σήραγγες που εκτείνεται σε 8 επίπεδα.

2. Path, Τορόντο

ph2

Το υπόγειο δίκτυο καταστημάτων στο Τορόντο του Καναδά είναι ένα μέρος που αξίζει να γνωρίσετε. Πρόκειται για έναν εμπορικό λαβύρινθο με εκατοντάδες καταστήματα στεγασμένα σε διαδρόμους κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο υπόγειο εμπορικό συγκρότημα με 371.600 τετραγωνικά μέτρα εμπορικού χώρου. Διαθέτει μεταξύ άλλων 20χώρους στάθμευσης, 2 μεγάλα πολυκαταστήματα και 8 μεγάλα ξενοδοχεία. Καταστήματα με προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και μέρη για διασκέδαση, βρίσκονται συγκεντρωμένα εδώ.

3. Υπόγεια πόλη του Kish (Ιράν)

ph3

Το Kish είναι ένα νησί-θέρετρο στα ανοικτά των ακτών του Ιράν. Αν και είναι γνωστό ως τουριστικός προορισμός, είναι επίσης πλούσιο σε ιστορία. Ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή χαρακτηριστικά αυτού του νησιού είναι μια τεράστια υπόγεια πόλη που καλύπτει έκταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων. Η kariz όπως συνηθίζουν να λένε την υπόγεια πόλη της Kish λέγεται ότι χτίστηκε περίπου 2.500 χρόνια πριν από τους κατοίκους της πόλης Harireh και χρησιμοποιήθηκε αρχικά σαν σύστημα υδροδότησης.

4. Υπόγεια πόλη Πεκίνου

ph4

Η συγκεκριμένη πόλη κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια των ετών 1969-1979, βρίσκεται κάτω από το Πεκίνο και εκτείνεται σε μια απόσταση 30 χιλιομέτρων, ενώ η εντολή για να χτιστεί δόθηκε όταν οι σινο-σοβιετικές σχέσεις επιδεινωθεί. Το 2000, η πόλη άνοιξε επίσημα για το ευρύ κοινό σαν τουριστικό αξιοθέατο. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα τμήματα του συγκροτήματος, το οποίο έχει περιγραφεί ως «σκοτεινό, υγρό και πραγματικά απόκοσμο».

5. Coober Pedy, Αυστραλία

ph5

Η Coober Pedy είναι μια μικρή πόλη που είναι μοναδική στο είδος της. Βρίσκεται στη Νότια Αυστραλία, και λέγεται ότι είναι το ξηρότερο μέρος, στην ξηρότερη ήπειρο στη Γη. Ανακαλύφθηκε το 1915 και από τότε κατοικείται. Το μόνο που ήθελαν οι άνθρωποι που την ίδρυσαν και κυρίως οι ανθρακωρύχοι ήταν να βρουν ανακούφιση από τον καυτό ήλιο, αλλά η διαδικασία της έρευνας για ένα πιο δροσερό μέρος, τους οδήγησε στη δημιουργία μιας μικρής πόλης για τον εαυτό τους. Τα καλοκαίρια είναι πολύ ζεστά, οπότε οι κάτοικοι προτιμούν να μένουν κάτω από το έδαφος.

6. Ματμάτα, Τυνησία

ph6

Στη Ματμάτα, σε ένα πετρώδες και σεληνιακό τοπίο, στην Τυνησία, οι αυτόχθονες κάτοικοι ζουν ακόμα και σήμερα μέσα στη γη σε δωμάτια σκαμμένα στους βράχους. Δεν ήταν γνωστό μέχρι το 1967 ότι υπήρχε τέτοιος οικισμός σε αυτήν την περιοχή δίπλα στις περιπλανώμενες νομαδικές φυλές. Αποκαλύφθηκε όταν εκείνη τη χρονιά μετά από 22 ημέρες σκληρής βροχής πλημμύρισαν τα σπίτια των κατοίκων και πολλά από αυτά κατέρρευσαν. Αν και δημιουργήθηκε οικισμός και πάνω από το έδαφος, οι περισσότεροι άνθρωποι συνέχισαν τη ζωή τους σε νέα σπίτια χτισμένα και πάλι υπόγεια και μόνο μερικές από τις οικογένειες μετακινήθηκαν στις νέες κατοικίες πάνω από την επιφάνεια.