Καστοριά. Μια πόλη στολίδι στην Βόρεια Ελλάδα. Όποια εποχή του χρόνου και αν την επισκεφτείς σε μαγεύει αλλά ο χειμώνας είναι ιδιαίτερος σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας και μάλλον η λίμνη-όνειρο ευθύνεται γι’ αυτό.

Η Καστοριά στον ομώνυμο νομό λένε ότι είναι μια από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις της χώρας και όχι άδικα. Η επιφάνεια της λίμνης Ορεστιάδας όπως είναι το ονομά της με τις αντανακλάσεις και τους αντικατοπτρισμούς την κάνει μοναδική σε συνδυασμό με το υπέροχο υπόλοιπο φυσικό τοπίο της περιοχής. Η Καστοριά είναι χτισμένη ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο και περιβάλλεται από τη λίμνη της με τέτοιο τρόπο ώστε δίνει την εντύπωση κάποιες φορές ότι πρόκειται για νησί. Αυτό που κάνει την Καστοριά να ξεχωρίζει από άλλες πόλεις είναι ότι η ομορφιά της δεν ξεκινά έξω από αυτήν αλλά το φυσικό τοπίο βρίσκεται μέσα σε αυτήν, διάχυτο παντού.

kastoria-2 kastoria-(1)

Αρχοντικά κτίρια και βυζαντινά μνημεία βρίσκονται σε αρμονία με την μοναδικής ομορφιάς λίμνη και την φύση. Τα χιλιάδες πουλιά σε σχηματισμούς κάθε είδους πάνω από τη λίμνη δημιουργούν έναν πραγματικό πίνακα ζωγραφικής ενώ τα γιγάντια πλατάνια σε διάφορα σημεία στις όχθες συμπληρώνουν την εικόνα. Η πόλη απλώνεται ουσιαστικά πάνω στις όχθες της λίμνης ενώ η βόρεια και η νότια ακτή είναι συνάμα διαφορετικές αλλά και ξεχωριστές η καθεμιά με τη δική της ομορφιά. Τα εντυπωσιακά αρχοντικά των πλουσίων εμπόρων αποδεικνύουν την ακμή και τον πλούτο της πόλης η οποία ανέπτυξε ισχυρή οικονομική και πολιτιστική ταυτότητα χάρη στη γουνοποιία.

b9 kastoria_pan_s

Στην πόλη της Καστοριάς θα βρει κανείς όμως από βυζαντικές εκκλησίες και παλιά αρχοντικά μέχρι εναλλακτικά καφέ και μοντέρνα μαγαζιά για νυχτερινή ζωή. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για ζευγάρια, παρέες και οικογένειες. Το εντυπωσιακό σε αυτή την πόλη είναι ο συνδυασμός της ανθρώπινης ζωής με την ήρεμη παρουσία της φύσης με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να απολαύσει τον καφέ του δίπλα σε έναν μοναδικής ομορφιάς υδροβιότοπο. Παράλληλα ο επισκέπτης μπορεί να κάνει εκδρομές στις γύρω περιοχές και να γεμίσει εικόνες από τα πανέμορφα φυσικά τοπία.

Πού θα μείνετε

Kastoria

Η πόλη της Καστοριάς αλλά και τα γύρω χωριά διαθέτουν πολύ καλές υποδομές με πολλούς παραδοσιακούς ξενώνες αλλά και πολυτελή καταλύματα. Σίγουρα θα βρείτε αυτό που ταιριάζει στα δικά σας γούστα είτε για ένα σαββατοκύριακο είτε για περισσότερες μέρες χαλάρωσης.

Τι θα δείτε

kastoria-limni1

Όλες τις εποχές του χρόνου οι βόλτες στη λίμνη θα σας μαγέψουν και τα εκατοντάδες πουλιά που θα δείτε θα σας φέρουν πιο κοντά στη φύση με έναν μοναδικό τρόπο. Επίσης επιβάλλεται μια βόλτα στις στις γειτονιές Απόζαρι και Ντολτσό με τα υπέροχα αρχοντικά. Ο λιμναίος οικισμός στο Δισπηλιό είναι επίσης από τα μέρη που αξίζει να δείτε μεταξύ άλλων καθώς υπάρχει αναπαράσταση του Νεολιθικού Λιμναίου Οικισμού. Αν βρεθείτε στην πόλη της Καστοριάς τα Θεοφάνεια θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τα περίφημα Ραγκουτσάρια. Είναι το πιο γνωστό και σημαντικότερο έθιμο της Καστοριάς, με μεταμφιέσεις, μουσική και χορό. Διοργανώνεται από την ημέρα των Φώτων μέχρι και τη γιορτή της Αγίας Δομινίκης στις 8 Ιανουαρίου. Πολύ δημοφιλές επίσης είναι και το River Party που γίνεται κάθε καλοκαίρι με εκατοντάδες επισκέπτες σε ένα πανέμορφο τοπίο στο Νεστόριο.