Το πιο επικίνδυνο βουνό στον κόσμο περιμένει πλέον όσους τολμηρούς ορειβάτες δοκιμάσουν τις δυνάμεις και την τύχη τους, με οργανωμένες αποστολές «τσουχτερές».

Παρότι είναι η δεύτερη υψηλότερη κορυφή του κόσμου μετά το Έβερεστ, το Κ2 θεωρείται πολύ δυσκολότερο στην ανάβαση λόγω του πολύ δύσκολου εδάφους και των κακών καιρικών συνθηκών.

Η κατάκτηση του Κ2 θεωρείται ένα πολύ ακριβό «σπορ» που ανοίγει μεν για πρώτη φορά εμπορικά αλλά και πάλι απευθύνεται σε ανθρώπους με πολύ μεγάλο πορτοφόλι.

Φέτος δύο εταιρείες πρόσφερα αποστολές με επαγγελματίες οδηγούς και σέρπα με κόστος περίπου 60.000 δολαρίων (!), υποσχόμενες να φτάσουν οι πεπειραμένοι ορειβάτες στην κορυφή εφόσον ο καιρός το επιτρέψει.

Οι αποστολές θα διοργανωθούν και του χρόνου. Η εταιρεία Himalayan Experience με έδρα το Λονδίνο προσφέρει αποστολή 67 ημερών με κόστος 55.000 δολάρια.

Στα σύνορα Κίνας- Πακιστάν, η κορυφή Κ2 θεωρείται εξαιρετικής δυσκολίας και μία από τις πιο θανατηφόρες.

Η αποστολή της Himalayan Experience απευθύνεται σε 12 ανθρώπους που θα συνοδεύονται από τέσσερις οδηγούς και σέρπα. Αφορά όμως μόνο ορειβάτες με τουλάχιστον δύο αναβάσεις σε κορυφές 8.000 μέτρων- συμπεριλαμβανομένου του Έβερεστ.

Η εταιρεία Madison Mountaineering με έδρα το Σιάτλ προσφέρει αποστολές περίπου 60 ημερών με κόστος 58.500 δολαρίων.

Ωστόσο στις τιμές που προσφέρουν οι δύο εταιρείες δεν συμπεριλαμβάνονται διάφορα κόστη όπως τα αεροπορικά εισιτήρια επιστροφής στο Πακιστάν, επιπλέον διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και μπόνους αμοιβές για τους σέρπα.