Παρά τον διαρκή κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων, απαγωγών και φόνων, υπάρχουν τολμηροί τουρίστες που αδημονούν να εξερευνήσουν τις ειδυλλιακές παραλίες και τις πολυσύχναστες αγορές μιας από τις πιο άστατες πόλεις στον κόσμο.

Ο 22χρονος Αμερικανός Mike Ogden είναι ένας από τους ταξιδιώτες που πλήρωσαν 1200 ευρώ (χωρίς τα αεροπορικά εισιτήρια) για να περάσουν 48 ώρες στο Μογκαντίσου, την πρωτεύουσα της Σομαλίας,
όπου οι επισκέπτες είναι λιγότεροι από τους βαριά οπλισμένους φρουρούς ασφαλείας που έχουν αποστολή να τους προστατεύουν.

Ο 22χρονος διασταυρώθηκε με πολλούς που οπλοφορούσαν ενώ στην αναχώρησή του οι αρχές εμπόδισαν παγιδευμένο αυτοκίνητο να περάσει στο αεροδρόμιο.

Ο Ogden κανόνισε τις διακοπές αυτές με ένα ταξιδιωτικό γραφείο που εξειδικεύεται στην οργάνωση ταξιδιών μικρών γκρουπ ή μεμονωμένων ατόμων στα πιο επικίνδυνα ή ασυνήθιστα μέρη του πλανήτη.

Παρότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες συστήνουν να αποφεύγονται τα ταξίδια στη Σομαλία, ο 22χρονος αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του- συνοδευόμενος από τέσσερις ενόπλους με δύο οχήματα.

«Ήξερα πως θα πήγαινα σε ένα επικίνδυνο μέρος αλλά είχαμε πάρει όλες τις προφυλάξεις πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ο κίνδυνος είναι μια σχετική έννοια στη Σομαλία», λέει ο νεαρός στη Daily Mail.

Στη διήμερη παραμονή του δεν αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα αλλά υπήρξαν στιγμές έντασης όπως όταν χάλασε το αυτοκίνητο του οδηγού τους.

«Το αυτοκίνητο έμεινε σε μία διασταύρωση σε μία αγορά, το οποίο ήταν ζήτημα επειδή είμαστε σαν ακίνητοι στόχοι. Οι φρουροί μας μας είπαν να μην σταματήσουμε να κινούμαστε κι εκείνοι έσπρωξαν το αυτοκίνητο στην άκρη και το ξαναέβαλαν μπροστά», περιγράφει.

Τη νύχτα πριν φύγει από τη χώρα η κυβέρνηση πληροφορήθηκε για σχέδιο άμεσου τρομοκρατικού χτυπήματος με το αεροδρόμιο να είναι ο πιθανότερος στόχος.

«Υπήρχαν κλιμάκια ελέγχου σε κάθε διασταύρωση, τανκ περιπολούσαν τους μεγάλους δρόμους. Μπήκαμε στο αεροδρόμιο και αναχωρήσαμε κανονικά αλλά μετά μάθαμε πως είχαν σταματήσει αυτοκίνητο παγιδευμένο που επιχειρούσε να μπει στο αεροδρόμιο», λέει.

Λίγοι Δυτικοί τολμούν να ταξιδέψουν στο Μπγκαντίσου όπου τρομοκρατικές οργανώσεις τους απειλούν ανοιχτά, και τους Δυτικούς και όσους εργάζονται για δυτικές οργανώσεις.

Ο Ogden λέει πάντως πως η επίσκεψή του άξιζε τον κόπο καθώς είχε την ευκαιρία να δει πολύβουες αγορές, κτήρια «σαρωμένα» από τις σφαίρες, γραφικές παραλίες και αξιοθέατα όπως το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, το εθνικό στάδιο και τον εντυπωσιακό φάρο του Μογκαντίσου.

holiday12 holiday11 holiday10 holiday9 holiday8 holiday7 holiday6 holiday5 holiday4 holiday3 holiday2 holiday1