Στο άκουσμα της λέξης Ιράν στους περισσότερους έρχονται στο νου εικόνες καταπίεσης και εκτελέσεων, θρησκευτικών ελέγχων και πυρηνικών απειλών. Μια ομάδα Ιρανών ωστόσο άνοιξε στο Instagram το προφίλ #EverydayIran, αναρτώντας φωτογραφίες που έχουν στόχο να αναδείξουν την άλλη καθημερινότητα στη χώρα και στιγμιότυπα που δείχνουν πως υπάρχουν και ομοιότητες με τη Δύση που δεν φανταζόμασταν.

Έκπληκτος δηλώνει ακόμα και ένας από τους «ιδρυτές» του EverydayIran, αναφέροντας πως και ο ίδιος εξεπλάγη από πτυχές της ζωής στη χώρα του που αγνοούσε, όπως το έθιμο να ραίνουν τα μωρά με ροδοπέταλα για να γιορτάσουν την πρώτη τους άνοιξη.

Ο26χρονος εξηγεί πως έμπνευση για τον ίδιο και άλλους δύο φίλους του αποτέλεσε το EverydayAfrica με φωτογράφους από όλη την αφρικανική ήπειρο να ανεβάζουν τις φωτογραφίες τους. Αποφάσισαν όμως να περιορίσουν την περιοχή μόνο στο Ιράν, μία χώρα που έγινε συνώνυμο της επανάστασης του 1979, των απειλών πυρηνικού πολέμου και των γυναικών που είναι καλυμμένες από την κορφή ως τα νύχια με μαύρα τσαντόρ.

ftop2 ftop3 ftop4 ftop5 ftop6 ftop7 ftop8 ftop9 ftop10 ftop11 ftop12ftop1