Μπαράζ ακυρώσεων από Έλληνες καταγράφουν οι ξενοδόχοι, ωστόσο σημειώνουν ότι υπήρξε κάλυψη των κενών δωματίων, καθώς έγιναν κρατήσεις από ξένους.

«Ό,τι ακυρώσεις είχαμε, καλύφθηκαν από νέες κρατήσεις, κυρίως από Ρουμάνους και Σέρβους. Τι γίνεται, όμως, με τις προκαταβολές των αλλοδαπών που ακύρωσαν και τα χρήματα που δε μπορούν να τους επιστραφούν, λόγω των περιορισμών από τα capital controls;», ανέφερε ο  Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων της Νικήτης, ενός από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Χαλκιδικής.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αύξηση του τουριστικού ρεύματος, κυρίως από Σερβία και Ρουμανία, κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των ακυρώσεων κρατήσεων, στις οποίες προχώρησαν βασικώς Έλληνες και δευτερευόντως αλλοδαποί, εν μέσω του κλίματος αβεβαιότητας που επικράτησε τις προηγούμενες εβδομάδες.

Χαλκιδική: Υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα δωμάτια

«Τον Μάιο υπολογίζαμε για τη Χαλκιδική, λόγω της οικονομικής αστάθειας, μία συνολική μείωση στην τουριστική κίνηση της τάξης του 15%. Σήμερα την υπολογίζουμε στο 30%, καθώς χάσαμε 20 μέρες του Ιουλίου, κατά τις οποίες δεν υπήρξαν νέες κρατήσεις. Σε ό,τι αφορά στις ακυρώσεις υπήρξαν κάποιες, κυρίως από όσους έκαναν κρατήσεις μέσω του διαδικτύου. Η κατάσταση εξομαλύνεται σχετικά και υπάρχει ζήτηση για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Κάποιος που δεν έχει προγραμματίσει ακόμη τις διακοπές του, ανάλογα με την κατηγορία που ψάχνει και τον προϋπολογισμό που διαθέτει, θα μπορέσει να βρει δωμάτιο, άλλωστε δε λειτουργούν όλες οι μονάδες με early bookings» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

«Εμείς βρισκόμαστε συνέχεια σε επαφή με τους συναδέλφους για το θέμα της επιστροφής προκαταβολών, αν και οι περισσότεροι δείχνουν κατανόηση, μεταθέτουν π.χ. την ημερομηνία άφιξης ή διατηρούν τις εκπτώσεις», διευκρινίζει, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «όταν κάποιος από το εξωτερικό έχει στείλει χρήματα ως προκαταβολή και δεν μπορούν να του επιστραφούν όταν ακυρώνει, δυστυχώς δυσφημίζεται η χώρα».

Στον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια, πρώτοι σε αφίξεις είναι οι Ρουμάνοι και οι Σέρβοι, με μονοψήφια άνοδο σε σχέση με πέρυσι, ήδη από τις κρατήσεις του χειμώνα. Σημαντικές απώλειες έχει η τουριστική κίνηση από τη Γερμανία και την Αγγλία. «Από τη Γερμανία μεσοσταθμικά υπολογίζεται πτώση στο 10%», σημειώνει ο κ. Τάσιος.

Πιερία: Ακυρώσεις από Έλληνες

«Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν δεν είχαμε μαζικές ακυρώσεις, αλλά μεμονωμένες, κυρίως Ελλήνων, ολιγομελών γκρουπ ή κρατήσεων από το διαδίκτυο», λέει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Λάμπρου, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα, που δεν μπορεί να αποτιμηθεί ακόμη, συνίσταται στο ότι πάγωσαν για ένα εικοσαήμερο οι κρατήσεις.

Μαγνησία: Ακύρωσαν οι Έλληνες μέχρι και 90%

«Η περίοδος μέχρι τις προηγούμενες μέρες ήταν καταστροφική για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη Μαγνησία, είχαμε ακυρώσεις που στους Έλληνες έφτασαν μέχρι το 90%. Επίσης, όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν έγιναν καθόλου κρατήσεις, μείναμε πάρα πολύ πίσω», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, εκτιμώντας ότι «με τα δεδομένα που έχουμε, εμείς χάσαμε το 50% των εισοδημάτων μας, ακόμη και αν πάει πάρα πολύ καλά το υπόλοιπο της τουριστικής σεζόν».

Θάσος: Υπήρξε ένα κλίμα αβεβαιότητας

«Στη Θάσο μαζικές ακυρώσεις δεν είχαμε. Οι περισσότερες ήταν από Έλληνες, λόγω του κλίματος ανασφάλειας που δημιουργήθηκε. Κάποιοι άλλοι μετέθεσαν την ημερομηνία των διακοπών τους. Υπήρξε ένα κλίμα αβεβαιότητας και οι πελάτες ρωτούσαν αν λειτουργούν τα ΑΤΜs, αν θα υπάρχει βενζίνη ή φαγητό», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Αριστείδης Πέτκος.

Θράκη: Πλήγμα για τη Σαμοθράκη οι ακυρώσεις από Έλληνες

«Στο χερσαίο κομμάτι της Θράκης, οι περιοχές που έχουν κίνηση από το εξωτερικό είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από εκείνες που είχαν εσωτερικό τουρισμό. Πολλές ακυρώσεις από αλλοδαπούς δεν υπήρξαν. Όμως στην Σαμοθράκη η κατάσταση είναι τραγική, καθώς οι ακυρώσεις από Έλληνες έφτασαν στο 60-70%», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου.