Οι εγκαταλελειμμένοι χώροι έχουν κάτι το αλλόκοτα γοητευτικό. Είναι η γη που ξέχασε ο χρόνος, απομεινάρια μιας εποχής που πέρασε, που έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία φωτογράφων, συγγραφέων και ιστορικών εδώ και αιώνες.

Στην Τουρκία, για παράδειγμα, μια εγκαταλελειμμένη πόλη έγινε viral για τα κάστρα της που θυμίζουν τα πάρκα του Ντίσνεϊ, ενώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η εγκαταλελειμμένη πόλη Al Jazeera Al Hamra είναι ένα δημοφιλές σημείο «περιήγησης» φαντασμάτων για ταξιδιώτες και κινηματογραφιστές.

νησί Shengshan, Κίνα

Στο νησί Shengshan της Κίνας, ένα άλλο εγκαταλελειμμένο χωριό προσελκύει όσους αναζητούν έντονες συγκινήσεις. Το Houtouwan είναι ένα εγκαταλελειμμένο ψαροχώρι, που παλαιότερα φιλοξενούσε 3.000 ανθρώπους. Το νησί άρχισε να χάνει τους ντόπιους λόγω της απομακρυσμένης θέσης του -μέρος ενός αρχιπελάγους που αποτελείται από 400 νησιά περίπου 64 χιλιόμετρα ανατολικά της Σαγκάης.

Οι εργαζόμενοι έπρεπε να ταξιδεύουν από και προς την ηπειρωτική χώρα, με αποτέλεσμα να έχουν πολλές, κουραστικές ώρες εργασίας και κακή ποιότητα ζωής. Η μετανάστευση άρχισε τη δεκαετία του ’90 και το 2002 το νησί εγκαταλείφθηκε επίσημα.

νησί Shengshan, Κίνα

Ωστόσο, η φύση δεν άργησε να κάνει τα μαγικά της. Πυκνά αμπέλια μπήκαν στα σπίτια, τρυπώντας τα παράθυρα και καταλαμβάνοντας το ένα δωμάτιο μετά το άλλο. Τα φυτά σκαρφαλώνουν στους τοίχους των κτιρίων και βάζουν ρίζες σε όλη την πόλη, καθώς οι ανθρώπινες κατασκευές καταρρέουν και ραγίζουν κάτω από τη δύναμη της φύσης.

Το 2015, σύμφωνα με το CNN Travel, οι φωτογραφίες του Houtouwan έγιναν viral και έκτοτε το νησί έχει γίνει προορισμός για ταξιδιώτες που αναζητούν ανατριχιαστικές συγκινήσεις. Μια πλατφόρμα με θέα άνοιξε το 2017 για να φιλοξενήσει την εισροή τουριστών, ενώ σύντομα ακολούθησαν και πεζοπορικές διαδρομές γύρω από το νησί.

νησί Shengshan, Κίνα

Τώρα, το νησί βλέπει εκατοντάδες ταξιδιώτες σε καθημερινή βάση, που περπατούν προσεκτικά μέσα από τα στενά μονοπάτια και τα δρομάκια του Houtouwan. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το ψαροχώρι είναι στην πιο γοητευτική του μορφή, με καταπράσινα «χαλιά» και το φως του ήλιου να εισχωρεί μέσα από ραγισμένα παράθυρα και πόρτες που τρίζουν.