Η νέα, ταξιδιωτική εκπομπή του Esquire Network με τίτλο «Getaway» φέρει την υπογραφή του διάσημου μάγειρα, συγγραφέα και παρουσιαστή Anthony Bourdain, ο οποίος όμως αυτή τη φορά μένει πίσω από τις κάμερες.

Ο ίδιος γράφοντας στο esquire.com δίνει συμβουλές για το «πώς πρέπει να ταξιδεύει κανείς», βάσει των εμπειριών που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια.

«Το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να φροντίσω να ντυθώ κατάλληλα. Ντύνομαι για λόγους ασφάλειας, έχω μαζί μου ρούχα για το χειρότερο σενάριο που μπορεί να προκύψει. Τα άνετα παπούτσια είναι πολύ σημαντικά.

Στο βαλιτσάκι που παίρνω μαζί μου μέσα στο αεροπλάνο έχω πάντα ένα σημειωματάριο, ένα μικρό μαξιλάρι και καλά ακουστικά. Θεωρώ πολύ σημαντικό επίσης και ένα φάρμακο για τις… κενώσεις. Έχω ακόμη ένα ελαφρύ μπουφανάκι και το iPad μου. Το “γεμίζω” με βιβλία, βίντεο, ταινίες, εφαρμογές κ.ά. για να έχω να περνάω την ώρα μου.

Τσεκάρω πάντα τις αποσκευές μου. Δε μου μου αρέσουν καθόλου όλοι εκείνοι που προσπαθούν να χωρέσουν τις υπερφορτωμένες βαλίτσες τους στα ντουλαπάκια των αεροπλάνων. Δε θέλω να είμαι ένας από αυτούς.

Μέσα στο αεροπλάνο μού αρέσει να διαβάζω μυθιστορήματα που έχουν κάποια σχέση με το μέρος που επισκέπτομαι.
Πολλές φορές είναι πιο χρήσιμα απ’ ό,τι οι τουριστικοί οδηγοί, επειδή δίνουν μια αίσθηση της ατμόσφαιρας, των μυρωδιών κ.τ.λ. του μέρους.

Πριν μπω μέσα στο αεροπλάνο αγοράζω πολλά περιοδικά. Επίσης, απολαμβάνω πολύ το μασάζ στις καρέκλες των αεροδρομίων.

Δεν παθαίνω jet lag όσο καταφέρνω να κοιμάμαι. Όσο δελεαστικό κι αν είναι να πιει κανείς μέσα στο αεροσκάφος, εγώ το αποφεύγω. Αν η πτήση είναι πολύωρη και ξενυχτήσετε ή μείνετε αφυδατωμένος εξαιτίας του αλκοόλ, δεν θα περάσετε καλά. Συνήθως μπαίνω στο αεροπλάνο, παίρνω ένα ηρεμιστικό και… κοιμάμαι σε όλη την πτήση.

Δεν υπάρχει ούτε ένας καλός λόγος να φάει κανείς αυτό που τού σερβίρουν στο αεροπλάνο. Δεν πρόκειται να νιώσει ποτέ καλύτερα μετά από ένα τέτοιο γεύμα. Ίσως οι περισσότεροι το κάνουν για να νικήσουν τη βαρεμάρα. Θα είστε πολύ καλύτερα αν το αποφύγετε. Καλύτερα να φτάσετε πεινασμένοι στον προορισμό σας, παρά να νιώθετε φουσκωμένοι, πρησμένοι και με αέρια εξαιτίας του φαγητού.

Μια από τις καλύτερες εμπειρίες μου είναι στις… τουαλέτες τελευταίας τεχνολογίας της Ιαπωνίας. Αυτές που σου… πλένουν τα οπίσθια ρίχνοντας ζεστό νερό. Είναι σκέτη απόλαυση.

Όταν βρίσκομαι σε ένα μέρος που δεν έχω ξαναπάει, φροντίζω να επισκεφτώ από τις πρώτες μέρες την κεντρική αγορά. Πηγαίνω στις 6 το πρωί, την ώρα που ψωνίζουν οι επιχειρηματίες για τα μαγαζιά τους».