Είστε σε ένα μέρος και το κινητό σας δεν πιάνει ούτε μια μπάρα στο σήμα. Μην απογοητεύεστε. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον υπόλοιπο κόσμο και τους φίλους σας που βρίσκονται μακριά. Άλλωστε μπορείτε πάντα να βασίζεστε στα… σήματα καπνού!

Και για όσους δε γνωρίζουν τη διαδικασία, το mentalfloss.com φρόντισε να σάς μάθει τα βήματα:

1. Ανάψτε μια φωτιά: Ξεκινήστε με μικρά προσανάμματα και σιγά-σιγά δημιουργήστε μια μεγάλη φωτιά.

2. Ρίξτε μερικά χορτάρια: Όσο εντυπωσιακή κι αν είναι η φωτιά που έχετε ανάψει, δεν θα σάς προσφέρει τον απαραίτητο καπνό. Γι’ αυτό ρίξτε μέσα μερικά χλωρά κλαράκια και χορτάρια. Αυτά θα δημιουργήσουν πυκνό καπνό.

3. Βρεγμένη κουβέρτα: Βρέξτε καλά μια κουβέρτα και ρίξτε την επάνω στη φωτιά, μέχρι που δεν θα βγαίνει καπνός.

4. Βγάλτε την κουβέρτα:
Όταν θα έχει σταματήσει να βγαίνει καπνός, αφαιρέστε την κουβέρτα από τη φωτιά. Θα ξεπηδήσει ένας άσπρος καπνός, τότε θα σκεπάσετε τη φωτιά και πάλι με την κουβέρτα. Το άσπρο σύννεφο που δημιουργήσατε είναι το… πρώτο σας σήμα.

5. Μάθετε τους κώδικες: Αφού έχετε μάθει πώς να στέλνετε τα σήματα καπνού, δεν θα είναι δύσκολο και να τα αποκωδικοποιήσετε.

Παρότι δεν υπάρχει κάτι σαν «παγκόσμια κοινή γλώσσα» για τα σήματα καπνού, οι αμερικανοί κατασκηνωτές ακολουθούν κάποιους κανόνες. Ένα μοναδικό σήμα καπνού απλά δείχνει την τοποθεσία σας. Δύο σήματα σημαίνουν ότι όλα είναι καλά, ενώ τρία σήματα καπνού σε σύντομη διάρκεια σημάνουν συναγερμό σε όσους τα βλέπουν.