Ελάχιστες πόλεις δημιουργούν τόσο θαυμασμό όσο η Ρώμη.

Σε κάθε γωνιά υπάρχουν αρχαία μνημεία και μεταγενέστερα δείγματα τέχνης, και όταν απλά κουραστείτε, μπορείτε να πιείτε εσπρέσο σε μια από τις πάμπολλες πλατείες της πόλης.

Υπάρχουν τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, που η πραγματική δυσκολία είναι να τα χωρέσετε όλα στο πρόγραμμα. Ορίστε μια λίστα με τα απολύτως απαραίτητα!

Κολοσσαίο

Το Κολοσσαίο, ένα μνημείο ωμής και ανελέητης ισχύος, είναι το πιο συναρπαστικό αρχαίο μνημείο της Ρώμης –όχι μονάχα λόγω της πληρότητάς του ή του μεγέθους του, αλλά κυρίως επειδή φέρνει στο νου τη βίαιη ιστορία του. Εδώ οι μονομάχοι μάχονταν ο ένας τον άλλο μέχρι θανάτου, εδώ οι καταδικασμένοι αντιμετώπιζαν άγρια θηρία ενώπιον ενός μεγάλου, διψασμένου για αίμα πλήθους. Δύο χιλιετίες αργότερα, το Κολοσσαίο είναι ο δημοφιλέστερος τουριστικός τόπος της Ρώμης, προσελκύοντας κατά μέσο όρο 16.000 με 19.000 επισκέπτες την ημέρα.

Παλατινός λόφος

Δίπλα από τη Ρωμαϊκή Αγορά βρίσκεται ο Παλατινός λόφος, μια ατμοσφαιρική περιοχή με γιγάντια πεύκα και μεγαλειώδη μνημεία. Σύμφωνα με το μύθο, ήταν εδώ όπου ο Ρωμύλος δολοφόνησε το δίδυμο αδελφό του Ρώμο και ίδρυσε τη Ρώμη το 753 π.Χ. . Αν και τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν το μύθο, έχουν αποδείξει ότι η τοποθεσία κατοικούταν από τον 8ο αιώνα π.Χ.

Πάνθεον

Πρόκειται για ένα από τα κλασικότερα αξιοθέατα της Ρώμης μαζί με το Κολοσσαίο. Το Πάνθεον είναι ένας ναός 2.000 ετών (σήμερα έχει μετατραπεί σε εκκλησία) και είναι το καλύτερα διατηρημένο αρχαίο μνημείο της πόλης. Οι τεράστιες χάλκινες πόρτες και ο επιβλητικός θόλος (ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος θόλος από μη ενισχυμένο σκυρόδεμα στον κόσμο) είναι μια ασύγκριτη οπτική εμπειρία.

Ρωμαϊκή Αγορά

Η Ρωμαϊκή Αγορά, που σήμερα είναι μια εντυπωσιακή έκταση με ερείπια, ήταν κάποτε ένα λαμπρό σύμπλεγμα μαρμάρινων ναών, τεράστιων βασιλικών και πολύβουων δημοσίων χώρων – η καρδιά της αρχαίας πόλης.

Μουσεία του Βατικανού

Η επίσκεψη στα μουσεία του Βατικανού είναι μια αξέχαστη εμπειρία που απαιτεί δύναμη, αντοχή και υπομονή. Θα πρέπει να υπομείνετε τις αναπόφευκτες ουρές – αν όχι για εισιτήρια, σίγουρα για τους ελέγχους ασφαλείας – και να απολαύσετε ένα από τα καλύτερα μουσειακά συγκροτήματα του κόσμου.

Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Στην Πόλη του Βατικανού, που είναι γεμάτη μαγευτικές εκκλησίες, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι αναμφίβολα η εξοχότερη όλων. Είναι τεράστια, πλούσια σε διακόσμηση και επιβλητική. Συνήθως, περίπου 20.000 τουρίστες την επισκέπτονται κάθε μέρα και, αν θέλετε να είστε ένας από αυτούς, θυμηθείτε να ντυθείτε κατάλληλα – απαγορεύονται τα κοντά παντελόνια, οι μίνι φούστες και οι γυμνοί ώμοι.

Μουσείο και Γκαλερία Μποργκέζε

Αν έχετε χρόνο για μια μόνο έκθεση τέχνης, επισκεφθείτε αυτήν. Όχι μόνο είναι εξαιρετική, αλλά είναι και η ιδανική εισαγωγή για την αναγεννησιακή και την μπαρόκ τέχνη, χωρίς να γίνεται κουραστική. Για να μην παρατηρείται συνωστισμός επισκεπτών, η είσοδος είναι ανοικτή μόνο για ορισμένα δίωρα ανά την ημέρα, οπότε θα πρέπει να κλείσετε εκ των προτέρων για να την επισκεφθείτε μια συγκεκριμένη ώρα, αλλά πιστέψτε μας, αξίζει.

Μουσείο του Καπιτωλίου



Το αρχαιότερο εθνικό μουσείο του κόσμου ιδρύθηκε το 1471, όταν ο πάπας Σίξτος ο Δ΄ δώρισε μερικά χάλκινα αγάλματα στην πόλη, σχηματίζοντας τον πυρήνα μιας από τις καλύτερες συλλογές κλασικής τέχνης σε ολόκληρη την Ιταλία.

Όστια Αντίκα

Το αρχαίο ρωμαϊκό λιμάνι της Όστια Αντίκα είναι μια εξαιρετική τοποθεσία, με κατά τόπους επίπεδο διατήρησης όμοιο με αυτό της θρυλικής Πομπηίας. Μπορείτε να περιπλανηθείτε σε πλήρεις ρωμαϊκούς δρόμους, να χαζέψετε τα ρωμαϊκά αποχωρητήρια και να δείτε ένα ρωμαϊκό μενού επί τόπου.

Ισπανικά Σκαλιά

Τα Ισπανικά Σκαλιά (Scalinata della Trinità dei Monti) είναι πόλος προσέλκυσης επισκεπτών από τον 18ο αιώνα. Η πλατεία Πιάτσα ντι Σπάνια πήρε το όνομά της από την ισπανική πρεσβεία στην Αγία Έδρα, και κατά συνέπεια ονομάστηκαν έτσι και τα σκαλιά, αν και σχεδιάστηκαν από τον Ιταλό Φραντσέσκο Ντε Σάνκτις.